Gyurcsányné jobb színésznő, mint Gubás Gabi?

Vágólapra másolva!
Apáti Bence írása az Origónak:
Vágólapra másolva!

"A fejed, amikor rájössz, hogy hiába kaptál sok pénzt, hogy eljátszd egy filmben, minden tekintetben fényévekre le vagy maradva Dobrev Klárától és örökre ott is maradsz!"

A fenti mondatok a DK legmegbízhatóbb pitbulljától és újabban értő szemű filmkritikusától, Vadai Ágnestől származnak. És akinek nem esett volna le: természetesen Gubás Gabira vonatkoztak. Az apropóját pedig egy véletlen találkozás adta.

Történt, hogy Az Elk.urtuk egyik női főszereplője néhány hete a reptéren összefutott Gyurcsánynéval. Amire aztán végtelenül bájosan, kikerekedett szemekkel, némi érthető zavarral a tekintetében reagált. Hiszen ez tényleg egy vicces jelenet: egy színésznő találkozik azzal, akit egy filmben eljátszik.

Vadai okfejtése több méretes sebből is vérzik, hiszen Gyurcsány feleségéről eddig úgy tudtuk, hogy szakmáját tekintve nem színésznő, hanem politikus, ezért kissé furcsának hathat, hogy a DK meghatározó arca Gubás Gabi alakítását Gyurcsányné eddig megjelenéseivel hasonlította össze.

De csak hathat, mert aki valódi fanatikusként igyekszik követni Gyurcsányné pályafutását, azt egy csöppet sem lepte meg, hogy Vadai Ágnes (film)színházi szempontok alapján (is) állította párhuzamba a két hölgy produktumait illetve életművét.

Klára asszonyt ugyanis hasonlóan több ismert baloldali politikus társához valamiért bizarr módon vonzza a színjátszás.

Ezen ponton érdemes is felidéznünk Kunhalmi Ágnest, aki hol szabolcsi kamutájszólassal játssza a vidék egyszerű emberét, hol ajtóknak rohangál, hogy aztán, mint valami középiskolai színjátszókőr tehetségtelen tagja, akire egy váratlan pillanatban egy hozzá hasonlóan teljesen alkalmatlan rendező ráosztott egy közepesen fontos szerepet, elhaló és remegő hangon ríjon.

De egyszer arra a bravúrra is képes volt, hogy úgy mondjon el egy kampánybeszédet, mintha a saját nagymamája lenne.

Nem titok, honnan ezek az ambíciók, Kunhalmi egy alkalommal kikotyogta, hogy színésznő szeretett volna lenni.

Nem lett.

Pedig, lehet jobban jártunk volna.

De ott van Kálmán Olga is, aki anno jelentkezett a színműre.

Persze őt sem vették fel, pedig benne is ott pislákol a tehetség lángja.

Aki ugyanis ilyen kiválóan képes néhány héten belül egyszerre eljátszani Simicska és Vona Gábor legnagyobb kritikusát és szövetségesét is, azt óriási hiba volt az első rostán kiejteni.

Vadai Ágnes múltjában nincs nyoma annak, hogy hivatalosan is színésznő szeretett volna lenni, csak annyi biztos, hogy a mindig kemény és megtörhetetlen politikusasszony az MTVA megszállása után egy a Blair Witch Project című fikciós áldokumentum filmet idéző sírós-zokogós videójával jelentkezett egy Arany Málna díjra.

De térjünk vissza Gyurcsány feleségéhez, aki Vadai higgadt és objektív elemzése szerint olyan magas szinten űzi a színjátszást és különböző karakterek megformálását, hogy Gubás Gabi csak álmodozhat róla, hogy valaha is a magasságos lába nyomába érhet, mi több fényévekre le van maradva tőle.

Valószínűleg nem valamiféle tévedéssel lehet dolgunk, inkább egy amolyan freudi elszólással, hiszen Gyurcsányné is többször tanújelét adta annak, hogy nem csak politikai, hanem színházi értelmében is a híresen nagy ripacs férje babérjaira szeretne törni.

Ismert, hogy 2019 áprilisában a DK európai parlamenti kampányindító rendezvényén fakadt nyilvánosan sírva, és elcsukló hangon arról kezdett szavalni, hogy idézem:

Rettenetesen kínos jelent volt, de mentségére szóljon, hogy legalább megpróbálta.

Emiatt is valószínűsíthető, hogy a szervilizmust egy csöppet túltoló Vadai erre a produktumára célozhatott, és ezért hasonlította egy színésznő pályáját egy politikuséhoz, ami amúgy tankönyvi példája az almát a dinnyéhez jellegű roppant felesleges és pontatlan méricskéléshez.

De, hogy a végére egy picit komolyra fordítsuk a szót:

Egészen elképesztő, hogy egy politikus egy neki nem tetsző film miatt tehetségtelenez le egy valódi, egy tehetséges, egy Jászai Mari-díjas színésznőt.

Pontosabban nem is ez az ami megdöbbentő, hanem a balliberális színházi szakma beszédes hallgatása.

Az, ahogy kussolnak, és nem védik meg a kollégájukat egy nettó politikai támadástól.

Attól, hogy épp egy tehetséges színművésznő színészi kvalitásait vonja kétségbe egy meghatározó baloldali politikus. Nem egy szakmabeli, nem egy kritikus, hanem egy DK-s pitbull.

Teszi mindezt azért, mert zavarja egy fikciós krimi története.

Lehet, őket a ballib kollégákat is zavarja a film témája, és emiatt gondolják úgy, hogy csendben maradhatnak, hiszen aki ilyen filmekben szerepel, az valóban elvesztette a tehetségét; tehát megérdemli a sorsát, azt, hogy évtizedek munkáját tegye nagy nyilvánosság előtt zárójelbe Vadai Ágnes.