Orbán Balázs: A konzervatív sajtónak ellensúlyoznia kell a progresszív médiatúlsúlyt

Orbán Balázs, magyar jogász, politológus, okleveles kodifikátor, egyetemi oktató, kutató, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár, interjú, 2020.11.18.
Vágólapra másolva!
A média pluralizmusa elvesztette egyensúlyát, a magyarok kétharmadának bizalmi indexe mégis viszonylag magas a média iránt – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható interjúban.
Vágólapra másolva!

A cikkben, amelyet a Mathias Corvinus Collegium múlt heti médiakonferenciája apropóján készített a konzervatív napilap, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszél, hogy az internet, és különösen a közösségi média elterjedésével a hagyományos média szerepe megváltozott: megszűnt a monopolhelyzete, és ma már bárki hír- vagy tartalomgyártóvá válhat.

Orbán Balázs Fotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Balázs kiemelte:

Mint fogalmazott,

a liberális médiának a hiteles tájékoztatás helyett a progresszív liberális ideológia programjának a képviselete lett a legfontosabb,

a nyugati konzervatívokat kiszorították a fősodratú médiából.

– fűzte hozzá.

Orbán Balázs emlékeztetett rá: a közép-európai országokban a helyzet jobb, mint Nyugaton, ami elsősorban a történelmi tapasztalatokból adódik. A kutatások szerint a magyar felnőtt lakosság kilencvenöt százaléka, azaz majdnem nyolcmillió fő rendszeres médiafogyasztó, ráadásul ebből hatmillió többféle forrásból tájékozódik. Ez azt jelenti, hogy

a magyarok többsége – megőrizve a kommunizmusból megtanult reflexeit – óvatosan kezeli a médiából érkező információáradatot, minden véleményre kíváncsi, majd eldönti, melyik hitelesebb a számára.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kihangsúlyozta:

Az európai adatok szerint a magyarok hatvanhárom százalékának magas vagy középmagas a bizalmi indexe a média iránt, ami meghaladja az uniós átlagot, miközben például a németeknél vagy a dánoknál ez az arány sokkal alacsonyabb.

Orbán Balázs Magyar Nemzetnek adott interjúja itt olvasható el teljes egészében.