Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a GVH szerint kartellező Nitrogénművek vezetője fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket - írja a Mandiner.

A műtrágyaárak drasztikus emelkedése az egész agráriumot megrengette. Az áremelkedésnek számos összetevője van, leginkább a nitrogéntartalmú műtrágyák előállításához nélkülözhetetlen – a költségek legnagyobb részét adó – földgáz drágulása, amely az előző év ugyanezen időszakához képest több mint tízszeres áron cserél gazdát a tőzsdén. Mindemellett a hazai piacot a műtrágya-kartellezés is megingatta, ami több tízezer gazdának és fogyasztók millióinak okozott felbecsülhetetlen károkat" – nyilatkozta a Mandinernek Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. 

Bige László, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal finanszírozója megfenyegette a magyar gazdákat.Forrás: MTI

Rámutatott: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek és vállalkozáscsoportja éveken át jogsértően, példa nélküli mértékben akadályozta az árversenyt, valamint a konkurenciát.

A Forbes idei rangsora szerint Magyarország 12. leggazdagabb embere, Bige László érdekeltségét 11 milliárdos bírsággal sújtotta a GVH, az üzletember vállalkozáscsoportja ugyanis éveken keresztül jogsértően törekedett a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Vagyis kartellezett. A vesztegetési és hűtlen kezelési vádakkal is szembenéző Bige tagad, ezzel párhuzamosan pedig egyre nyíltabban áll ki az ellenzéki pártok, illetve Márki-Zay Péter mellett. A baloldali miniszterelnök-jelöltet anyagilag is támogatja.

Győrffy szerint a műtrágyák árának emelkedése jelentősen növeli a költségeket, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeForrás: MTI/Sóki Tamás

Korábban egy gazdálkodónak hektáronként 50-85 ezer forintjába került a műtrágya, jelenleg 205-255 ezerbe. A jelentős áremelkedés miatt sokan nem tudják majd elérni a kívánt termésszintet, ez további élelmiszer-drágulást vetít előre – magyarázta az agrárkamara vezetője.

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőit felháborítja az a magatartás és cinikusság, ahogy a Bige Csoport éveken át nyerészkedés céljából sarokba szorította a magyar gazdálkodókat és saját partnereit. Bízom abban, hogy a hatóságok a jövőben is szigorúan járnak el az ilyen és hasonló törvénysértések, inkorrekt piaci magatartás esetében, valamint határozottan lépnek fel annak megakadályozásáért" – fogalmazott a fideszes képviselő, hozzátéve, felháborító az is, hogy a Nitrogénművek tulajdonosa fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le.

Vagyis aki azon a napon nem tud műtrágyát lekötni náluk, az jövő májusig nem is vásárolhat a monopolhelyzetben lévő cégtől. Ennek kapcsán határozottan egyetértek az Agrárminisztériummal, a tárca ugyanis leszögezte: a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát" – mondta.