"Magyarország az Európai Unióban az elsők között rögzítette törvényi szinten is, hogy 2050-re klímasemleges országgá válik. A tiszta technológiákra való átállást a nukleáris és megújuló kapacitások bővítése, a közlekedés zöldítése együttesen szolgálják" - emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a német csúcsvállalatok vezetőivel folytatott rendszeres egyeztetéseinek újabb fordulóján 2021. november 18-án, Budapesten.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleménye szerint a megbeszélésen a cégek képviselőinek felvetései alapján főként klímavédelmi és energetikai témákat vitattak meg.
A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány számtalanszor megerősített álláspontja szerint a zöld átállás költségei nem háríthatók az emberekre, családokra, azokat a nagy klímarombolóknak, szennyezőknek kell megfizetniük. Magyarország éppen az ellenkezőjében, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében érdekelt. A hatóságilag szabályozott áraknak köszönhetően a magyar családok fizetik a legkevesebbet a földgázért, az áram pedig csak Szerbiában olcsóbb az európai országok közül.Palkovics László kifejtette: az ellátásbiztonság megőrzését a villamos energia területén a nukleáris és a fotovoltaikus termelés bővítése, az importarány csökkentése garantálhatja. A tervek szerint 2030-ig az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból. A napenergia hasznosításában a hazai kapacitások 6 ezer megawattra növelése hoz nagyságrendnyi előrelépést. A jelenlegi beépítési ütem alapján e célszám akár már az évtized közepére elérhető lehet.

Palkovics: Az ellátás biztonsága és a szabályozott árak összebékíthetők a tisztább energiafelhasználássalForrás: MTI/Bodnár Boglárka

December elején megnyílik a nagyszabású pályázat, amely több mint 200 milliárd forinttal támogatja a napelemes és energiatakarékos, korszerű elektromos fűtési rendszerek kialakításában a magyar háztartásokat.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv több pontja célozta meg a környezetbarát közlekedés ösztönzését. A kormány eddig összesen közel 20 milliárd forinttal segítette elő a tisztán elektromos járművek beszerzését. A Zöld Busz Program a 25 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településeken teszi lehetővé a környezetbarát elektromos buszok üzembe helyezését. A tiszta közlekedési módokra való átállást a hidrogén rendszerbe integrálása is felgyorsíthatja, elsősorban a nehézgépjárműveknél váltva fel a gázolaj-felhasználást.

Palkovics László a Német Gazdaság Kelet-Európa Szövetsége kezdeményezésére félévente egyeztet a kiterjedt magyarországi kapcsolatrendszerrel rendelkező német vállalatok vezetőivel. Az idei második megbeszélésen mások mellett az Airbus, a Linde és a Mercedes-Benz tisztségviselői kérdezték a magyar minisztert - tájékoztatott az ITM közleménye.