Sem Bajnai Gordon, sem Karácsony Gergely nem válaszolnak a Városháza-gate-ben feltett kérdésekre. A Mediaworks Hírcentruma egyebek mellett amiatt fordult az MSZP-s exkormányfőhöz és a főpolgármesterhez, hogy egyeztettek-e személyesen a Városháza lehetséges eladásáról, és hogy valóban külföldi befektetőket keresnek-e. A felvételek alapján felmerül, hogy Bajnai jelentős befolyást gyakorolhatott a főváros vezetésének az összetételére is - írja a Magyar Nemzet.

Az Anonymus által a Városháza-gate-tel kapcsolatban legutóbb nyilvánosságra hozott felvételen Bajnai Gordon részletesen beszélt az ügyben játszott közvetítői szerepéről, ezzel pedig cáfolja a Facebook-oldalán a felvétel kiszivárgása előtt közzétett magyarázkodását. Ezzel kapcsolatban a Mediaworks Hírcentruma sms-ben számos kérdést elküldött a volt kormányfőhöz, ám eddig nem kaptak válaszokat. Így Bajnai nem tisztázta Gansperger Gyula egykori Wallis-vezérhez fűződő viszonyát sem.

Bajnai a közösségimédia-oldalán egyebek mellett azt állította, hogy Gansperger Gyulával – akit az első Orbán-kormány állami vagyonkezelésért felelős vezetőjeként ismert meg, s 2003 és 2005 között együtt dolgoztak a Wallis csoportnál – 2005 óta csak "szórványos" volt a kapcsolatuk. Ám a felvételen ezzel ellentétesen a korábbi MSZP-s miniszterelnök már régi harcostársának nevezte Ganspergert, akivel a barátságnál is szorosabb, fontosabb kapocs köti össze. A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra, hogy ez a szoros ismeretség hogyan kapcsolódik Bajnainak a Városháza-gate-ben játszott szerepéhez, ám az egykori kormányfő erre sem küldött választ. Gansperger arról beszélt több korábban nyilvánosságra került felvételen, hogy a fővárosi ingatlanok fű alatti értékesítésére úgynevezett járulékos korrupciós rendszert működtetnek, és Bajnai bizalmasánál, Kiss Ambrusnál futnak össze a szálak.

Bajnai Városházára vezető csápjai

Bajnai a felvételen hallható találkozó valós céljáról sem volt hajlandó nyilatkozni. Ugyanis a közösségi médiában közzétett magyarázata csak a kérdőjelek számát szaporítja, hiszen a Facebook azt írta, a találkozó fő célja az volt, hogy a befektetőcsalád személyesen is bemutatkozhasson neki. Ám a találkozóról közzétett felvételeken Bajnai részletesen bemutatja a fővárosi döntéshozatal menetét, szereplőit, és a főváros szándékait arról, miként lehetne értékesíteni a Városházát.

Érdekes kérdés az is, hogy Bajnainak van-e beleszólása a fővárosi döntéshozatalba, mivel a felvételből kiderül, hogy az egykori miniszterelnök a 2019 óta hivatalban lévő baloldali fővárosi vezetés összetételére is komoly befolyást gyakorolt. Szavai szerint például ő ajánlotta be Tordai Csabát, Karácsony Gergely jogi főtanácsadóját is, akiről azt állította, hogy azon két ember egyike, akik valójában a Főpolgármesteri Hivatalt irányítják.

Bajnai GordonFotó: Tuba Zoltán - Origo

Az exkormányfő arra a kérdésre sem válaszolt, hogy a másik fő döntéshozó Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes volna-e, akit Gansperger Gyula beszámolója szerint szintén Bajnai ajánlott Karácsonyék figyelmébe. 

Bajnai azt sem hajlandó tisztázni, hogy milyen befolyása lehet magára a Városháza sorsát érintő üzletre.  Míg a Facebook-oldalán azt írta, "Először világossá tettem, hogy ebben az ügyben nincs befolyásom", a befektetőkkel folytatott beszélgetésen az exkormányfő már a Városháza épületének elhelyezkedéséről úgy beszélt, mint aki részletekbe menően ismeri a fejlesztés terveit, s azt is, hogy az önkormányzat milyen elhelyezést szeretne magának. Egy helyen még azt is megígérte a befektető képviselőjének, jelzi Tordainak, "hogy van szándék továbbra is". Arra vonatkozóan is figyelmen kívül hagyta a lap érdeklődését, hogy végül beszélt-e Tordaival, s ha igen, milyen választ kapott.

Közvetítői szerepben

Bár Bajnai a Facebook-oldalán tagadta, hogy közvetítő szerepet játszott volna, a felvétel több pontjának tanúsága szerint mégis ennek megfelelően viselkedett. „Nagyon sok embert ismerek ott. (...) Megkérdeztem, hogy a mi a helyzet. (...) A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből fejlesztés legyen." A volt kormányfő megjegyezte még: tájékozódott az ügyben, s úgy tudja, hogy Barts Balázs (a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója) van kijelölve, mint szakember. Hozzátette: De én most vele nem beszéltem erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll. 

A Magyar Nemzet megkérdezte Bajnai Gordont, ki lehet ez a Barts fölött álló vezető, ám erre sem reagált.

Az is figyelemre méltó, hogy míg Karácsony Gergelyék azt hangoztatják, hogy kezdettől fogva elvetették a Városháza értékesítésének az ötletét, és legfeljebb a bérbeadás jöhetett szóba, a Bajnai által mondottak ennek erősen ellentmondanak. Így például az is, hogy az egykori MSZP-s miniszterelnök egy rendkívül nagy volumenű projektről beszélt, amihez csak külföldi befektetőnek lenne „képessége", vagyis anyagi eszközei.

Ugyanis a tervek szerint – amelyek Bajnai elmondása alapján a városvezetésnek is tetszettek – a Városháza Madách tér felőli oldalán létrehoznának egy kisebb irodaszárnyat az önkormányzatnak, és a fennmaradó részre – amely a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttes szinte egészét kiteszi – például szállodát, lakásokat, és irodaépületet képzeltek el. Bajnai Gordon több lehetséges külföldi befektetőt említett, ám kérdésünkre nem közölte, hogy kikről lehet szó, s hogy valóban az eladásban gondolkodnak-e. A szocialista exkormányfő azt mondta a felvétel egyik helyén, hogy a fővárosban „ott tartanak, hogy az említett terveken már gondolkodtak", de nem felelt arra, hogy pontosan kikre is utalt, és a vezetők mikor jelezték felé a szándékukat.

Karácsony hazugságspirálban

Karácsony Gergely a Városháza tervezett eladása miatt kipattant botrány alatt folyamatosan valótlanságokat állított, önellentmondásos nyilatkozatokat tett, sőt még a sajtót is megfenyegette. Anonymus legújabb feltáró bizonyítéka kapcsán is tettek fel kérdéseket a főpolgármester sajtóosztályának, ám eddig ezekre sem jött válasz.

Karácsony GergelyFotó: Csudai Sándor - Origo

Egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy Karácsony egyeztetett-e Bajnai Gordonnal a Városháza hasznosításának különböző módjairól. Azt is kérdezték, hogy a városvezetés – és Karácsony személyesen – ismerte és támogatta-e a Bajnai által vázolt terveket – amelyek alapján joggal, és logikusan lehet feltételezni, hogy eladni kívánják a Városházát. Arra is hiába kérdeztek rá, hogy Karácsony mire alapozva nevezte Fidesz-közeli vállalkozónak Gansperger Gyulát, és azt is eredménytelenül firtatták, hogy Tordai Csabát és Kiss Ambrust valóban Bajnai ajánlotta-e a figyelmébe. Szintén megkérdezték, hogy Tordai Csaba mellett ki lehet az a személy, aki Bajnai Gordon elmondása alapján a fővárost irányítja, de Karácsonyék erre sem adtak választ.

Emlékeztetőül: Karácsony korábban azt állította, hogy a vagyonkezelő már említett elnöke a főváros háta mögött tárgyalt, amikor a Városháza tervezett eladásáról beszélt többekkel egy hangfelvételen, ám mindössze egy fegyelmit osztott ki Bart Balázsnak. Belső vizsgálatot még nem indított, holott azt még Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere is szorgalmazta, és Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony Helyettese is úgy tudta, hogy indul vizsgálat az ügyben.