Az Anonymus által kirobbantott Városháza-botrány egyértelművé tette, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesterré választásával Budapesten visszajött a 2010 előtti régi, bukott szocialista világ. Mostanra végképp bebizonyosodott, hogy a Városházát nem Karácsony irányítja, hanem Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kulcspozíciókba pakolt emberei, akik egy korrupt, jutalékos rendszert működtetnek. A kiszivárgott hangfelvételek alapján a botrány egyik főszereplője Bajnai Gordon, aki személyesen egyeztetett külföldi üzleti körökkel az ingatlan eladása kapcsán. Bajnai a 2010 előtti világ egyik kulcsfigurája, Gyurcsány régi bizalmasa, így egyáltalán nem meglepő az, hogy a neve előkerült az ügyben.

A rejtélyes Anonymus által nyilvánosságra hozott legfrissebb hangfelvételen Bajnai Gordon Gansperger Gyulával és egy ismeretlen harmadik férfival beszélget. A felvételből kiderül, hogy a bukott miniszterelnök mindvégig személyesen intézkedett a Városháza épületének az eladásával kapcsolatban. 

Bajnai GordonFotó: Tuba Zoltán - Origo

A felvételen elhangzottakkal Bajnai Gordon gyakorlatilag porrá zúzta Karácsony Gergely összes korábbi, kínosan magyarázkodó hazug nyilatkozatát. 

A főváros vezetése már régen készült az ingatlan értékesítésére

Kiderült: a főváros vezetése már rég készült az ingatlan eladására és a Városháza elköltöztetésére. Ehhez belső számításokat és terveket készítettek elő. Az elképzelések szerint az ügylet lebonyolítását a támadhatósága miatt a 2022-es országgyűlési választások utánra időzítették volna.

A mostani épületből egy kisebbe költöztetnék a hivatalt, mivel - szerintük - az egész önkormányzat elférne egy újonnan épült irodaszárnyban, amit a Madách tér felől építenének meg. Bajnai közölte, hogy a Városháza épületére és a hozzá tartozó területekre volt már több külföldi érdeklődő is, és az épületben elsősorban szálloda, irodaház vagy valamilyen lakóépület kaphatna helyet: 

A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből legyen egy fejlesztés. Volt már több érdeklődő. Úgy gondolják, hogy a legtöbb magyar szereplőnek nincsen képességük – most így mondom –, részben tőke, részben egyéb, hogy megcsinálják .... De ők szeretnék ezt meglépni.

Forrás: MTI/Váli Miklós

Bajnai nem a vagyonkezelő igazgatójával egyeztetett, hanem valakivel, aki jóval fölötte van

Ahogy az Origo is megírta, csütörtök reggel Anonymus újabb bizonyítékot tett közzé a Városháza-gate kapcsán. 

A fotón Gansperger Gyula baloldali üzletember Bajnai Gordon társaságában látható.

Gansperger Gyula és Bajnai GordonForrás: Anonymus

A fotó közzétételét követően Bajnai félrevezető, nevetséges magyarázkodásba kezdett az üggyel kapcsolatban, majd a Facebook-bejegyzésében megpróbálta elbagatellizálni a Gansperger Gyulához fűződő viszonyát. Bejegyzésében ezt írja 

(...) 2003 és 2005 között együtt dolgoztunk a Wallis csoportnál. A Wallistól való 2005-ös távozásom után kapcsolatunk szórványos volt (...) 

Bajnai hazugsága a Ganspergerhez fűződő viszonyáról hamar lelepleződött, ugyanis a legújabb felvételen már mint régi harcostársáról beszél róla: 

...azt akartam csak mondani, hogy a Gyula viszont régi harcostársam. Sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon. És az fontosabb. 

A hangfelvételen Bajnai kitér arra is, hogy a fővárosi vezetésből kik az illetékesek az ingatlan értékesítésével kapcsolatosan. Megemlíti Barts Balázst, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, de - mint mondta - ő nem vele beszélt az ügyről, hanem valakivel, aki jóval Barts fölött áll - ez pedig csak a városvezetés valamelyik tagja lehet: 

Tehát a Barts Balázs egy jó szakember, én azt tudom, amennyire megismertem. Tehát egész életében ingatlanügyekkel, -fejlesztésekkel foglalkozott. De hát én most nem beszéltem vele erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll. 

Így fordulhatott elő az, hogy bár kezdetben a főváros vezetése bűnbaknak próbálta megtenni Bartsot, mégis megúszta az egészet egy álbüntetéssel. A hangfelvétel alapján a főváros vezetése a kezdetektől fogva tudott az ingatlan értékesítéséről.

Két ember vezeti a fővárost, az egyik Bajnai embere, Tordai Csaba

A folyamatosan bővülő Városháza-botrányból kiderült, hogy többeket személyesen Bajnai ajánlott Karácsony Gergelynek. 

Gansperger Gyula egy kedden nyilvánosságra került hangfelvételen elmondta, hogy egyikük Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik. Bajnai ezt most megerősítette, és szavaiból kiderült, hogy nem csak ketten vannak:

Tordai Csaba, a főpolgármester jogi tanácsadója. Bajnai szerint két ember üzemelteti a fővárost, az egyik közülük TordaiForrás: Kontra

Én nagyon sok embert ismerek ott, aki ott ül. Részük az én kollégám volt a Miniszterelnöki Hivatalban, vagy a kormányban dolgozó emberek voltak. Sokat pedig én ajánlottam oda a tehetségük miatt." 

A felvételen Bajnaitól elhangzik az is, hogy ma két ember üzemelteti - vagyis vezeti - a fővárost, egyikük éppen Tordai Csaba, aki Bajnai miniszterelnöksége idején a Miniszterelnöki Hivatal jogásza volt, de dolgozott Gyurcsány államtitkáraként is: 

Ő [Tordai Csaba] a tanácsadója a polgármesternek. Ő a Miniszterelnöki Hivatalban jogász volt, amikor miniszterelnök voltam... Államtitkár volt, és ő a kormány teljes jogalkotását, az alkotmányügyektől... Ő egy jogász, de gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik." 

Tordai Csabáról az Origo itt írt bővebben.

Kijelenthető tehát, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával visszatért a 2010 előtti bukott szocialista baloldal a budapesti Városházára. Minden kulcsfontosságú pozícióban Gyurcsány Ferenc emberei ülnek, így teljesen irányításuk alatt tartják a fővárost. Erről itt írtunk részletesen.

Bajnai törölte el a 13. havi nyugdíjat

Bajnai 1995 és 2000 között a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese volt, ugyanabban az időszakban, amikor a cég vezetője Simor András későbbi jegybankelnök volt.

Gyurcsány Ferenc és bizalmasa Bajnai GordonForrás: MTI/Kovács Attila

2005 végétől a Budapest Airport Zrt. elnöke, illetve a Zwack Unicum Nyrt. (2003) felügyelőbizottsági tagja lett, és bekerült a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsába is. 

Kormányzati pozíciót először 2006 július 1. és 2007 június 30. között töltött be Gyurcsány kormányában, amikor fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Bajnai felügyelete alá tartozott az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. 

Önkormányzati és területfejlesztési miniszter 2007. július 1-jétől 2008. május 14-éig volt. Miután az SZDSZ kilépett a koalícióból, 2008. május 15-étől gazdasági miniszter lett.

Bajnai Gordon végül gazdasági miniszterből lett miniszterelnök. 

Kormánya alatt megszüntette a 13. havi béreket, és két évre befagyasztotta a fizetéseket a közszférában. 2009-ben nem fizette ki a 13. havi nyugdíj második részletét, majd 2010-ben teljesen megszüntette. 

Bajnai mindvégig Gyurcsány Ferenc szoros szövetségese volt, és a 2010-es kormányváltást követően az év végén kormánya több tagjából és baloldali szakértőkből létrehozta a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, ennek tagja lett többek között Tordai Csaba is, akinek a neve előkerült a hangfelvételeken. Ő volt Gyurcsány első jelöltje, akin keresztül vissza akart térni a hatalomba. A 2014-es országgyűlési választásokra őt szemelte ki miniszterelnök-jelöltnek, de Bajnai addig sem jutott el, elbukott. 

Viszont a DK neki köszönheti, hogy bejutottak 2014-ben a parlamentbe, Bajnai ragaszkodott ugyanis ahhoz, hogy Gyurcsányt vegyék be az összefogásba. 

A 2018-as választásra és először a 2022-esre is Karácsony Gergely lett Gyurcsány jelöltje, miután pedig ő is elbukott, harmadikként jött Márki-Zay Péter - láthatóan egyre lejjebb kell adnia a baloldal vezérének, egyre gyengébb jelöltek kerülnek elő.