Városháza-botrány: Bajnai Gordon saját magát leplezte le

Bajnai Gordon interjú
Interjú Bajnai Gordonnal.
Vágólapra másolva!
Nem közvetítő, nincs befolyása a Városháza eladásának ügyére, és Gansperger Gyulához nem is fűzik szoros szálak – ezekkel védekezett Bajnai Gordon volt miniszterelnök, amikor kiderült, hogy ő is egyeztetett a befektetőkkel a hatalmas fővárosi ingatlan ügyében. A volt baloldali miniszterelnök szavait a Magyar Nemzet összevetette azokkal a mondatokkal, amelyek magától Bajnaitól hangzottak el a befektetőkkel folytatott tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

„Ezzel a bejegyzéssel tehát azt a célt szeretném elérni, hogy azok, akiket a valóság is érdekel, első kézből tájékozódhassanak, arról, hogy mi történt – és hogy mi nem történt." Ezzel a mondattal zárta két nappal ezelőtt Bajnai Gordon azt a Facebook-bejegyzését, amelyben szerette volna magát tisztára mosni a Városháza-gate ügyében. Írásában a volt baloldali miniszterelnök önnön szerepét jelentéktelennek tüntette fel, majd lejárató kampányról, Fidesz-médiáról és titkosszolgálati eszközökkel megszervezett provokációról elmélkedett. Csakhogy Bajnai súlyos ellentmondásokba keveredett – leginkább önmagával.

Az exkormányfőt eredetileg az késztette megszólalásra, hogy a sajtóban Anonymusként emlegetett, a baloldali korrupciógyanús ügyekben számos információval szolgáló álarcos alak csütörtökön közzétett egy fényképet, amelyen Bajnai Gordon és Gansperger Gyula együtt érkeznek meg, feltehetően egy üzleti megbeszélésére. Bajnai pontokba szedve foglalta össze a Facebookon, mire is emlékszik az egyébként most nyáron folytatott megbeszélésből, ám – a volt miniszterelnök szerencsétlenségére – Anonymus rövidesen hosszú beszélgetésrészleteket hozott a sajtó tudomására ugyanerről az eszmecseréről. Az ellentmondásokat – követve Bajnai sémáját – pontokba szedte a Magyar Nemzet.

Bajnai Gordon Fotó: Tuba Zoltán - Origo
  • Gansperger Gyula. Bajnai azzal kezdte Facebook-posztját, hogy Ganspergert az első Orbán-kormány állami vagyonkezelésért felelős vezetőjeként ismerte meg, később, 2003 és 2005 között együtt dolgoztak a Wallis csoportnál. – A Wallistól való 2005-ös távozásom után kapcsolatunk szórványos volt – írta Bajnai, a befektetőknek azonban egészen mást mondott. A hangfelvétel szerint úgy fogalmazott: „Gyula régi harcostársam, sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon". Majd azt is megjegyezte Bajnai: „Gyula kérdezte néhányszor már az elmúlt hónapokban, hogy egyáltalán kivel tudnál beszélni..." Ezek a mondatok nem szórványos kapcsolatot írnak le.
  • A találkozó célja. Bajnai azt írta a közösségi médiában: a találkozó fő célja az volt, hogy a befektető család személyesen is bemutatkozhasson neki. A találkozóról közzétett felvételeken ehhez képest Bajnai hangja hallható, amit részletesen bemutatja a fővárosi döntéshozatal menetét, szereplőit, és a főváros szándékait arról, miként lehetne értékesíteni a Városházát. Nem a személyes életutakról diskurálnak.
  • A Városháza eladásának időpontja. Bajnai a Facebookon azt írta: „A beszélgetés során azt is kifejtettem, hogy az én helyzetértékelésem szerint egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne." A felvételen ehhez képest Bajnai arról tájékoztatja a befektetőket, hogy a főváros vezetése gondolja úgy, hogy a jövő áprilisi választások előtt az üzletre nem kerülhet sor, mert a kampányban még a baloldalról is támadások érhetnék emiatt Karácsonyékat. Ellenben két választás között már lehetne konszenzust teremteni a főváros vezetése szerint.
  • Befolyás az üzletre. – Először világossá tettem, hogy ebben az ügyben nincs befolyásom (...) – írta a Facebookon Bajnai, de a befektetőkkel folytatott beszélgetés egészen másról szólt. A Városháza épületének elhelyezkedéséről például Bajnai úgy beszélt, mint aki részletekbe menően ismeri a fejlesztés terveit, s azt is, hogy az önkormányzat milyen elhelyezést szeretne magának. Bajnai egy helyen azt mondja: „Én annyit tudok tenni, hogy jelzem még egyszer a Tordainak, (...) hogy van szándék továbbra is." Tordai nem más, mint Tordai Csaba, Karácsony Gergely jogi főtanácsadója, az egyik legfontosabb ember a Városházán.
  • Ki a közvetítő? Bár Bajnai Gordon a Facebookon azt állította, hogy nem közvetített, a felvételek tanúsága szerint mégis ennek a szerepnek megfelelően viselkedett. „Nagyon sok embert ismerek ott. (...) Sokat én ajánlottam oda" – mondta egy helyütt, majd a volt miniszterelnök arról is beszélt a befektetőknek, hogy „Megkérdeztem, hogy mi a helyzet. (...) A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből fejlesztés legyen." S miután a befektető elmesélte, hogy elutasítóan bántak velük a főváros vezetői, Bajnai azt mondta: „Azt próbáltam tisztázni a Gyula kérésére, hogy adódott-e valamilyen probléma. És azt mondták, hogy nincs". A volt kormányfő megjegyezte még: tájékozódott az ügyben, s úgy tudja, hogy „Barts Balázs van kijelölve, mint szakember". „De én most vele nem beszéltem erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll".

Ezek után a lap megkereste Bajnai Gordont és Karácsony Gergelyt is, azt tudakolva, ki az, aki jóval Barts Balázs felett áll, s akivel Bajnai a Városháza eladásáról egyeztetett. Válasz egyelőre nem érkezett.