Újabb gyilkossággal áll bíró elé Portik Tamás

P. T. emberölés bűntette előkészítő ülés, Portik Tamás, Fővárosi Törvényszék, 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Az alvilági leszámolások közé sorolható Gyüre-gyilkosságban a több alvilági leszámolásban már elítélt Portik Tamást vádolja a Fővárosi Főügyészség felbujtással. Az ügy a héten kerül a Fővárosi Törvényszék elé. Az áldozatról a Pesti Srácok írta meg, hogy az Energol-vezér régi bűntársa volt és egy bérlakásban lőtték agyon 21 évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás előtt a felbujtó és áldozata - több, akkor még nem nagykorú társával - diákcsínynek mondható, telefonfülkefosztogatásokban vett részt. Aztán az áldozat katonának állt.

Ebben az időszakban olajozott Portik Tamás, amibe régi bűntársát, Gyüre Józsefet is bevonta.

Az áldozatot nem sokkal a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai merénylet után, 1999 áprilisában ölték meg a XI. kerületi Karinthy Frigyes úton bérelt lakásában.

Fejbe lőtték.

A Nemzeti Nyomozó Irodában arra gyanakodnak, hogy - akárcsak a Prisztás-gyilkosságban, az Aranykéz utcai merényletben vagy a Fenyő-gyilkosságban -

Gyüre megölésére is a bűnszervezet feje, Portik Tamás adta ki a parancsot


K. Gábornak, akit februárban fogtak el a gyilkosság gyanúja miatt.

Portik Tamás a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 27-én Fotó: Polyák Attila - Origo

Már akkor szóba került, hogy

a magát keresztapának tartó, úgy is viselkedő Portiknak több embere is vallott több üggyel kapcsolatban,

így hamarosan sok minden kiderülhet a kilencvenes évek eddig felderítetlen merényleteiről.

2016 májusában Portikot jogerősen tizenöt évre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Prisztás József megöléséért, később az Aranykéz utcai áldozat, Boros Tamás halálának parancsáért 13 évet, Fenyő János médiavállalkozó megöletéséért pedig még 13 évet kapott.

Így likvidálhatták Gyürét

A legújabb vádirat szerint 1999-ben megromlott Portik és Gyüre között a kapcsolat. Ezután adhatott megbízást Portik a likvidálásra. Az emberöléssel megbízott két férfi (K. Gábor és a Pesti Srácok szerint Sz. József) 1999. április 25-én megjelent a XI. kerületi lakásnál. Leparkoltak és felcsöngettek Gyüréhez. A feltehetően mit sem sejtő férfi beengedte őket a lakásba. A nyomozók az egész gyilkosságot rekonstruálták, amelyet a vádiratban is részletesen taglaltak. K. Gábor a fürdőszobába ment, ahol elővette egy szatyorból a hangtompítóval ellátott géppisztolyát,

majd kilépett a fürdőszobából és a fegyverrel a férfire célzott. Aztán közelebb lépett hozzá és többször rálőtt.

Gyüre a helyszínen belehalt a sérüléseibe, amelyek a szakértők szerint olyan súlyosak voltak, hogy az azonnal érkező szakszerű orvosi segítség sem menthette volna meg az életét.

A férfi likvidálása után a két támadó az Erzsébet híd budai hídfőjéhez hajtott és

a Dunába dobta a gyilkos fegyvert,

amit később hajléktalanok találtak meg, mert a víz kivetette a partra. A hajléktalanok leadták a rendőrségen.

A többnapos, feltehetően már oszló holttestre a lakás tulajdonosának megbízottja talált rá május 6-án, amikor a bérleti díjért ment hozzá.

Az ügyben a Fővárosi Főügyészség Portik Tamást felbujtóként, előre kitervelten, az emberölés tényleges végrehajtóját pedig tettesként, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja, és velük szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

Emellett kérvényezték, hogy a bíróság egyesítsék a Portik ellen emberölés miatt már bíróságon lévő másik büntetőügyhöz, a Lakatos-ügyhöz is.

Az ügyészség a harmadik férfival, az emberölés bűnsegédjével szemben is vádat emelt a lap szerint. Vele, az együttműködésére tekintettel elkülönített eljárásban foglalkozhatnak majd.