Gulyás Gergely: Az Európai Bizottságnak semmi köze sincs a gyermekvédelmi törvényhez

GULYÁS Gergely, kormányinfó, sajtótájékoztató, kormány
Budapest, 2021. november 11. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 11-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A hétéves uniós költésgvetésről rendben haladnak a tárgyalások, míg a helyreállítási alap ügyében a magyar gyermekvédelmi törvény miatt a bizottság egyelőre nem adott zöld utat - minderről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője beszélt az európai ügyek bizottsága előtti keddi meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan tárgyalunk az uniós helyreállítási alapról – mondta Gulyás Gergely. A hétéves uniós költségvetésről egy partnerségi megállapodást kell kötni, itt rendben haladnak a tárgyalások.

mondta a Miniszterelnökség vezetője. Mindezek ellenére ez a vita nem gátolja a későbbi megállapodást - tette hozzá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetője szerint bízik benne, hogy lezs megállapodás a helyreállítási alapról Forrás: MTI/Soós Lajos

Gulyás közölte, az újraindítási alapról lényegesen nagyobb viták vannak, mivel a bizottság becsapta azokat az országokat, akikkel nem kötöttek eddig megállapodást. A cél az volt, hogy az unió segítse a minél gyorsabb kilábalást a koronavírus-járványból – tette hozzá. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy már megvolt a megállapodás aláírásának az időpontja is, de a gyermekvédelmi törvény elfogadása után a teljes oktatási-fejlesztési részét nem fogadta el a bizottság.

Népszavazást kell tartani ebben a kérdésben, és a magyar választóknak kell döntenie – mondta a miniszter.

"Semmilyen hálával nem tartozunk Brüsszelnek"

Gulyás kérdésre elmondta, részben változtatnia kell Magyarországnak a támogatási politikáján a következő hétéves uniós ciklusban. Nagyságrendieg ugyanannyi pénz érkezik majd az uniótól, mint a korábbi ciklusban.

A miniszter elmondta, hogy egy win-win helyzet van az unióban, és ezért semmilyen hálával nem tartozunk Brüsszelnek.

"Semmilyen hálával nem tartozunk Brüszelnek" Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Szólt arról is, hogy mostanra 73 százalékosra emelkedett a foglalkoztatottsági szint a 2010-es 55 százalékosról, így lényegesen kevesebb uniós pénzt szán a kormány foglalkoztatási célokra mint korábban. Útépítésre lényegesen nehezebb lesz forrásokat kapni, és ehelyett a vasúti támogatások nőttek - mondta a miniszter. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosi közlekedési agglomerációra lényegesen több pénz jut majd.

Az Európai Parlament célja, hogy megbuktassa a kormányt

Gulyás arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság retteg az Európai Parlamenttől, és ezért születnek olyan döntések, miszerint meg akarják büntetni Magyarországot a határok megvédése miatt. Az Európai Parlament semmilyen jogállami elvet nem tart be, és folyamatosan nyomást gyakorolnak a bizottságra. Az EP célja, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawieckit megbuktassák - tette hozzá.

Gulyás szerint az Európai Parlament célja, hogy megbuktassa a magyar és lengyel obboldali kormányt Forrás: AFP/Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A Miniszterelnökség vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy egy világjárvány időszakában egy felelősségteljes európai vezetés nem tehette volna meg, hogy az egyik leghatákonyabb Szuptnyik vakcinát nem engedélyezi. Több nemzetközi elemzés szerint is nagyon hatákony az orosz vakcina.

Mindenkit arra biztatott Gulyás, hogy vegye fel a harmadk oltást.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az uniós pénzek lehívása kiemelten sikeres volt az elmúlt években. A rendelkezésre álló keret 90 százalékát sikerült lehívni, míg a térségbeli országokban ez az arány csupán 45-60 százalék között mozog.