A hétéves uniós költésgvetésről rendben haladnak a tárgyalások, míg a helyreállítási alap ügyében a magyar gyermekvédelmi törvény miatt a bizottság egyelőre nem adott zöld utat - minderről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője beszélt az európai ügyek bizottsága előtti keddi meghallgatásán.

Folyamatosan tárgyalunk az uniós helyreállítási alapról – mondta Gulyás Gergely. A hétéves uniós költségvetésről egy partnerségi megállapodást kell kötni, itt rendben haladnak a tárgyalások. Az unió több területen nem támogatja a nagyobb átláthatóságot, hogy más országok fejlesztéseit is láthassuk, ez egy szomorú dolog – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Mindezek ellenére ez a vita nem gátolja a későbbi megállapodást - tette hozzá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetője szerint bízik benne, hogy lezs megállapodás a helyreállítási alaprólForrás: MTI/Soós Lajos

Gulyás közölte, az újraindítási alapról lényegesen nagyobb viták vannak, mivel a bizottság becsapta azokat az országokat, akikkel nem kötöttek eddig megállapodást. A cél az volt, hogy az unió segítse a minél gyorsabb kilábalást a koronavírus-járványból – tette hozzá. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy már megvolt a megállapodás aláírásának az időpontja is, de a gyermekvédelmi törvény elfogadása után a teljes oktatási-fejlesztési részét nem fogadta el a bizottság. A bizottságnak semmi köze nincsen a gyermekvédelmi törvényhez, semmilyen beleszólási joga nincsen ezen a területen. Népszavazást kell tartani ebben a kérdésben, és a magyar választóknak kell döntenie – mondta a miniszter. Bízik benne, hogy előbb-utóbb lesz megállapodás, semmi nem tart örökké.

"Semmilyen hálával nem tartozunk Brüsszelnek"

Gulyás kérdésre elmondta, részben változtatnia kell Magyarországnak a támogatási politikáján a következő hétéves uniós ciklusban. Nagyságrendieg ugyanannyi pénz érkezik majd az uniótól, mint a korábbi ciklusban. Természetesen ezt a pénzt nem kapjuk, hanem ez a szerződések szerint jár nekünk, ráadásul Magyarország is nagyon jó piac az a nyugati cégek számára. A miniszter elmondta, hogy egy win-win helyzet van az unióban, és ezért semmilyen hálával nem tartozunk Brüsszelnek.

"Semmilyen hálával nem tartozunk Brüszelnek"Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Szólt arról is, hogy mostanra 73 százalékosra emelkedett a foglalkoztatottsági szint a 2010-es 55 százalékosról, így lényegesen kevesebb uniós pénzt szán a kormány foglalkoztatási célokra mint korábban. Útépítésre lényegesen nehezebb lesz forrásokat kapni, és ehelyett a vasúti támogatások nőttek - mondta a miniszter. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosi közlekedési agglomerációra lényegesen több pénz jut majd. A partnerségi megállapodást a következő hónapokban írhatjuk alá, de ennek azért nincsen nagy jelentősége, mert a magyar uniós pályázati rendszer előfinanszírozási alapon működik, így senkit nem ér majd hátrány.

Az Európai Parlament célja, hogy megbuktassa a kormányt

Gulyás arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság retteg az Európai Parlamenttől, és ezért születnek olyan döntések, miszerint meg akarják büntetni Magyarországot a határok megvédése miatt. Az Európai Parlament semmilyen jogállami elvet nem tart be, és folyamatosan nyomást gyakorolnak a bizottságra. Az EP célja, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawieckit megbuktassák - tette hozzá.

Gulyás szerint az Európai Parlament célja, hogy megbuktassa a magyar és lengyel obboldali kormánytForrás: AFP/Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A Miniszterelnökség vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy egy világjárvány időszakában egy felelősségteljes európai vezetés nem tehette volna meg, hogy az egyik leghatákonyabb Szuptnyik vakcinát nem engedélyezi. Több nemzetközi elemzés szerint is nagyon hatákony az orosz vakcina. Mindenkit arra biztatott Gulyás, hogy vegye fel a harmadk oltást. 

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az uniós pénzek lehívása kiemelten sikeres volt az elmúlt években. A rendelkezésre álló keret 90 százalékát sikerült lehívni, míg a térségbeli országokban ez az arány csupán 45-60 százalék között mozog.