Sikeresen vizsgáztak a Miniszterelnökség felelősségi körébe tartozó kormányhivatalok az elmúlt hónapokban a rendkívüli jogrend idején - mondta Gulyás Gergely az igazságügyi bizottság keddi meghallgatásán. Mintegy tízmillió vakcina áll rendelkezésre, ezért jó döntés volt, hogy nem vettünk részt az uniós vakcinabeszerzés második körében - hangsúlyozta a Miniszterelnökség vezetője. Szeretnénk eljutni oda, hogy 4-5 millió harmadik beoltott legyen, és erre is van elég vakcina - tette hozzá.

Mind az oltások lebonyolítása, mind a gazdaságvédelmi lépések menedzselése sikeres volt a koronavírus-járvány alatt a kormányhivatalok részéről – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője az igazságügyi bizottság előtti éves meghallgatásán közölte, a rendkívüli jogrendben is ellátták a többletfeladatukat a kormányhivatalok. A civil forrásokról azt mondta, hogy 2011-2020 között több mint háromszorosára nőtt a civil világ támogatása.

Fölényben a kis-és középvállalkozások

A közbeszerzésekről azt közölte, 2020-ban a közbeszerzések 81 százalékát kkv-k nyerték meg. Ez több mint 3000 milliárd forintot jelent – tette hozzá. Uniós eljárásrendben 75 százalékot nyertek a kkv-k. Az egyházi támogatások száma is megháromszorozódott 2010 óta – hívta fel a figyelmet a miniszter. A nemzetpolitikai támogatások összege 2010-hez képest megtízszereződött – ismertette Gulyás.

Nem lesz semmilyen változás a hatályos választási szabályokbanForrás: MTI/Balogh Zoltán

A Miniszterelnökség vezetője kérdésre elmondta, hogy választással kapcsolatos jogszabály módosítás nem lesz a voksolásig. A mostani rendszer megfelel az arányosság és a kormányzóképesség megteremtésének a követeleményének. Szólt arról is, hogy a köztársasági elnököt a jelenlegi országgyűlés választja meg majd a törvényi időkeret szerint. A jelenlegi frakcióalakítási szabályok jók, és nincsen szándék arra, hogy a közösen induló pártok ne alakíthassanak majd frakciót, ha bejutnak az Országgyűlésbe.

A főváros a vita lehetőségét keresi

Budapestről azt mondta Gulyás, hogy valóban nem igazságos, hogy állami pénzből csak a fővárosi tömegközlekedés kap támogatást. A főváros nem akar megegyezni abban a kérdésben, hogy a HÉV fővárosi szakaszainak a finanszírozása, hogyan alakuljon. Jó lenne, ha azt sikerülne rögzíteni, hogy miben nem értünk egyet - tette hozzá. A főváros sokkal inkább a vita lehetőségét keresi, és nem a megegyezést. 

Elkészült, és kihirdetésre vár a budapesti agglomerációs vasúti stratégia is. Jó lenne, ha minél előbb megkezdődne a ráckevei Duna-ág zöld rehabilitációja is - tette hozzá.

Ennyi vakcina van még

Mintegy tízmillió vakcina áll rendelkezésre, ezért jó döntés volt, hogy nem vettünk részt az uniós vakcinabeszerzés második körében - mondta a miniszter. Szeretnénk eljutni oda, hogy 4-5 millió harmadik beoltott legyen, és erre is van elég vakcina - tette hozzá. A gyermekeknek adható vakcinabeszerzésben részt vesz Magyarország.

A kormány azt szeretné, hogy a harmadik oltást kapók száma elérje a 4-5 milliótFotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás arról is beszélt, hogy komoly gazdasági árat jelentene, ha a védettségi igazolványt bevezetnék a szolgáltatásokra. Megpróbálja a kényes egyensúlyt fenntartani a kormány, de adott esetben kész lépéseket hozni, ha a helyzet úgy kívánja - tette hozzá. 

Európában kötelező oltásról egyelőre csak az osztrákok beszélnek, míg a magyar lépés ésszerű volt. A munkáltató van abban a helyzetben, hogy megítélje, kinek szükséges az oltást felvennie. A központi közigazgatásban mindenhol előírtuk a kötelező oltást, a Miniszterelnökségen a harmadik oltás is kötelező - mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Hatalmas siker a Magyar Falu Program

A Modern Városok programja folytatódik, és 2025-ig minden fejlesztés megvalósulhat - mondta Gulyás egy másik kérdésre. 2022-től a még meg nem valósult programok is felgyorsulhatnak. A Magyar falu programról azt mondta, hogy nem egészen 3 év alatt több mint 1000 kistelepülésen növekedésnek indult a lakosságszám. Ebből az 1000-ből pedig 900 évtizedek óta csökkenő pályán volt.

Az 5000 fő alatti települések 99 százaléka rendelkezik nyertes páláyzattal - tette hozzá.

Komoly eredményeket ért el eddig a Magyar Falu ProgramForrás: Shutterstock

Gulyás Gergely arról is beszélt még, hogy a kormány semmit nem vett el az önkormányzatoktól, mivel az iparűzési-adó egy része a vállalkozóknál maradt. Adócsökkentést hajtottunk végre, és ezt támadta a baloldal- tette hozzá. A 25 ezer fő alatti települések teljes kompenzációt kaptak, ráadásul a baloldal listavezetője ismerte el, hogy korrekt volt a kompenzációs rendszer - hívta fel a figyelmet.

Gulyás Gergely: Az Európai Bizottságnak semmi köze sincs a gyermekvédelmi törvényhez

A hétéves uniós költéségvetésről rendben haladnak a tárgyalások, míg a helyreállítási alap ügyében a magyar gyermekvédelmi törvény miatt a bizottság egyelőre nem adott zöld utat - minderről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője beszélt korábban az európai ügyek bizottsága előtti keddi meghallgatásán.