Orbán Viktor: Soha nem volt még ilyen migrációs nyomás alatt az EU

orbán viktor v4-ek
Vágólapra másolva!
Magyarország mindig is egy tisztességes megoldást javasolt Brüsszelnek a határok megvédésére, a költségek felét mi álljuk, míg a másik felét Brüsszel - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

mondta a magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján, kedden Budapesten. Brüsszel elhibázott politikát folytat, és minden politikát finanszíroz, ami segíti a migrációt - mondta Orbán Viktor. Csak a határ fizikai megvédésére nem ad pénzt Brüsszel - tette hozzá. Az EU-nak ki kell fizetnie a határvédelem költségeit - mondta a miniszterelnök.

A V4-ek egységesen felsorakoztak Lengyelország mögött Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Az EU egyetlen olyan országot se támogasson, amelynek köze van a határokon lévő migrációs nyomáshoz. A miniszterelnök kifejezte a szolidaritását a lengyelekkel, akik védik az uniós határt.

Eduard Heger szlovák kormányfő arról beszélt, hogy folyamatosan foglalkozni kell azzal a hibrid veszéllyel, ami a lengyel-belarusz határon kialakult.

Andrej Babis cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy a visegrádi négyek jól működnek. Egyre több problémával, köztük a migrációval küszködik Európa - tette hozzá.

Babis szerint elfogadhatatlan, ami a lengyel-belarusz határon folyik. Minden szankciót támogatunk Minszkkel szemben. Végre csináljon valamit az energiaárakkal kapcsolatban az Európai Bizottság – mondta a cseh kormányfő egy másik témáról.

"Nem csak a saját határainkat védjük"

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a szolidaritás szintje és a pozitív válasz az ő aggodalmaikra, az egy nagyon építő dolog volt. Kifejtette, hogy a krízist Fehéroroszország idézte elő, ez egy politikai krízis volt, amiben az emberek csupán eszközök voltak arra, hogy káoszt idézzenek elő az EU-ban. Ezért mobilizálták a NATO-t és a többi szövetségesünket – tette hozzá. Folyamatosan védeni fogjuk a határainkat.

Az energetikai válságról azt mondta, hogy mostanra nagyon drága lett a szén-dioxid-emisszió ára az unióban. Szólt arról is, hogy a földgázárak esetében is irreális árak vannak. Morawiecki szerint a dezinformáció is komoly veszélyt jelent a mostani helyzetben.

Mi nemcsak a saját, hanem Európai külső határait védjük, és az uniónak hálásnak kellene lennie Orbán Viktornak a határok korábbi megvédése miatt - mondta Morawiecki.