Nemrég vált egyértelművé, hogy az Etele út, a Tétényi út és a Vahot utca által határolt Kelenföldi Városközpont épületét lebontanák, annak a területét Újbuda DK-s vezetése a Karácsony Gergely-féle Fővárosi Önkormányzattal közösen eladná, dacára a helyiek tiltakozásának. Miután az Újbudai Önkormányzat baloldali többsége lesöpörte a tiltakozó civilek valamennyi témával kapcsolatos javaslatát, a lokálpatrióták hétfő este fórumot tartottak, ám azon egyetlenegy érintett politikus sem jelent meg. A baloldal által tervezett kiárusítással kapcsolatosan nyilatkozott az Origónak Kiss József, az Újbudai Civilek Közösségének alapítója, aki a Városközpont bérlői által életre hívott szervezetnek (Városközpont Megmentése Mozgalom) a vezetője is. Kiss felhívta rá a figyelmet: közel 7 ezren írták alá azt a petícióit, amely kimondja," nem akarják, hogy a közvagyont a főváros és a kerület elmutyizza a haveroknak".

Kiss József elmondta, hogy „az Újbudai és a Fővárosi Önkormányzatnak az lenne a feladata, hogy a közigazgatási területén lakó polgárok érdekeit figyelembe vegye és azok igényei mentén cselekedjen. Ez a Városközpont az ott lakók igényeit szolgálja ki, azért épült, hogy az ottaniak be tudjanak vásárolni, el tudjanak menni gyógyszertárba vagy cipészhez" – fűzte hozzá.

Az Újbudai Civilek Közösségének alapítója arról is beszélt, hogy a Városközpont sétatávolságú vonzáskörzetében 15 ezer ember lakik, ezen embereket Karácsony Gergely főpolgármester és László Imre kerületi DK-s polgármester elárulta.

Karácsony Gergely és László ImreForrás: Ripost

Közülük most már majdnem 7 ezren írták alá azt a petícióit, amely kimondja, „nem akarják, hogy a közvagyont a főváros és a kerület elmutyizza a haveroknak".

Kiss József meglátása szerintKarácsony Gergely anyagi haszonszerzés miatt lépett politikai pályára és most forintosítja a közvagyont, a polgárok érdekei ellenére kiárusítja a Városközpontot, úgy, hogy nem kérdezték meg az ott lakókat és a bérlőket sem.

Az újbudai lokálpatrióta megjegyezte: ezelőtt egy évvel a Fővárosi Önkormányzat megszüntette Csarnok és Piac Igazgatóságot (CSAPI). A bérlők a Csarnok és Piac Igazgatóságot álltak szerződésben. Kiss József szerint azért szüntették meg Karácsonyék az igazgatóságot, mert az megnehezítette volna a terület eladását. Ennek helyére egy gazdasági társaság lépett, amely csak az üzemeltetésben jogutód.

Ez azt jelenti, hogy bátran kimondhatjuk: a fővárosnál a gazdasági maffia jól eltervezte a lépéseket, hogy közel 100 vállalkozót, akik az elmúlt évben a járvány hatására hiteleket vettek fel és emiatt eladósodtak, gyakorlatilag belökik a szakadékba – hangsúlyozta.

Elmondása szerintKarácsonyék hazugságokat állítanak amikor a Városközpont lepusztultságáról beszélnek, mert belül a teljes épület fel van újítva, hiszen a bérlők az elmúlt években többszáz millió forintot költöttek belső felújításokra.

Kiss József szerint külső esztétikai felújításra szorul az épület, ez tény és való, amivel mindenki egyetért. Az újbudai civil a következő hasonlattal élt: „amikor rozsdás a kerítésünk, azt lefestjük és nem eladjuk a haveroknak jó pénzért". Az eladást nem akarják a bérlők, nem akarják az ott lakók, nem akarják a civil szervezetek – nyomatékosította a helyiek álláspontját.

Véleménye alapján az ott lakó 15 ezer ember életminősége jelentősen romlani fog a Városközpont eladása miatt, egy 3-5 évig tartó új beruházásnál a beruházó pedig haszonnal akarja majd értékesíteni a vélhetően olcsón megvett közvagyont. Ez gyakorlatilag kimeríti az emberek becsapását, megtévesztését. A politikusok ennél nagyobb árulást nem is követhetnek el az emberekkel szemben, mivel az életükbe avatkoznak bele– emelte ki.

A Kelenföldi VárosközpontForrás: google

Ezt követően Kiss József emlékeztetett rá, hogy az előválasztásnak csúfolt Gyurcsány-show-n induló kerületi baloldali politikusok közül Molnár Gyula jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő, Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes, illetve Orosz Anna momentumos újbudai alpolgármester is támogatták a Városközpont épületének a lebontását és a terület eladását.

A kerületben viszonylag ismeretlen momnetumos politikus, Tóth Endre nem nyilvánult meg a téma kapcsán. 

A DK-s polgármester kapcsán megjegyezte: László Imre a 2019-es választási kampányban azt ígérte, hogy kommunikál, együttműködik majd a civilekkel, de az elmúlt két évben ebből semmi nem valósult meg, sőt, rendre ellehetetleníti a civilek megszólalási lehetőségeit és semmibe veszi a helyiek véleményét.

Egyedül a Fidesz állt a helyi kezdeményezés mögé, az Újbudai Civilek Közössége és a Városközpont Megmentése Mozgalom közösen előterjesztett egy változtatási tilalom kérelmet a Városközpont kapcsán, amit az önkormányzati testület a Fidesz-frakció kérésére napirendre tűzött. Végül a változtatási tilalomból nem lett semmi, mert arra csak a Fidesz-frakció, illetve az LMP, a Jobbik és a Mi Hazánk 1-1 képviselője szavazott igennel, az MSZP-s, DK-s és momentumos képviselők pedig tartózkodtak, vagy meg sem jelentek a voksoláson, ennek következtében szavazategyenlőség alakult ki.

Mivel László Imre polgármester nemmel szavazott, elvetették a civilek javaslatát– ismertette Kiss József.

A téma kapcsán hétfő este lakossági fórumot rendezett az Újbudai Civilek Közössége és a Városközpont Megmentése Mozgalom, ám azon egyetlenegy érintett politikus sem jelent meg.

Az újbudai lokálpatrióta a következőképpen zárta nyilatkozatát: „Újbuda lakóinak azt kell eldöntenie, hogy továbbra hallgatnak, vagy végre asztalra csapnak és kiállnak a jogaikért, mert a Városközpont épülete nem Molnár Gyuláé, nem Karácsony Gergelyé és nem is László Imréé. Hatalmukkal visszaélve, ezek az emberek elkótyavetyélnék a közvagyont, de ezt minden eszközzel megfogjuk akadályozni".