Garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását! Nem elég, hogy a földgáz drasztikus drágulása miatt az egekbe szöktek a műtrágyaárak, és a műtrágya-kartellezés felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és a polgároknak, Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket. Minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását! - írja közösségi oldalán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy Bige László vörösbáró birodalma, a Nitrogénművek és vállalkozáscsoportja éveken át jogsértően, példa nélküli mértékben akadályozta az árversenyt, valamint a konkurenciát. 

Bige László, Márki-Zay támogatójaForrás: MTI/Balázs Attila

Márki-Zay Péter finanszírozója ezzel óriási kárt okoz a magyar gazdáknak, a mezőgazdaságnak és az egész országnak. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint kartellező Nitrogénművek vezetője fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket. 

A műtrágyaárak drasztikus emelkedése az egész agráriumot megrengette. Az áremelkedésnek számos összetevője van, leginkább a nitrogéntartalmú műtrágyák előállításához nélkülözhetetlen – a költségek legnagyobb részét adó – földgáz drágulása, amely az előző év ugyanezen időszakához képest több mint tízszeres áron cserél gazdát a tőzsdén. Mindemellett a hazai piacot a műtrágya-kartellezés is megingatta, ami több tízezer gazdának és fogyasztók millióinak okozott felbecsülhetetlen károkat" 

- mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeForrás: MTI/Kovács Attila

A műtrágyák árának emelkedése jelentősen növeli a költségeket, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. A jelentős áremelkedés miatt sokan nem tudják majd elérni a kívánt termésszintet, ez további élelmiszer-drágulást vetít előre.