Portik Tamás tagadja, hogy köze van a Gyüre-gyilkossághoz

P. T. emberölés bűntette előkészítő ülés, Portik Tamás, Fővárosi Törvényszék, 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Az ügyészség Portik Tamást vádolja azzal, hogy megölette Gyüre Józsefet. Az ügyészek szerint az Energol egykori vezére bérelte fel K. Gábort és a társát, hogy gyilkolják meg a férfit, akit egy bérelt lakásban lőttek fejbe 1999-ben, miután megromlott a kapcsolata Portikkal. Az ügy előkészítő ülésén Portik és K. Gábor is tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz – írja a Pesti Srácok.
Vágólapra másolva!

Ahogy pár napja megírtuk, Gyüre József a 80-as években Portik Tamás bűntársa volt. Együtt fosztogattak telefonfülkéket, majd később az olajozásban is részt vettek. Később, a 90-es évek végén megromlott a kapcsolatuk, ezért

a vád szerit Portik Tamás felbérelte K. Gábort és a társát, hogy gyilkolják meg Gyüre Józsefet, akit végül 1999 áprilisában egy albérletben fejbe lőtték.

Portik Tamás egy korábbi tárgyalásán Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ügyészség júliusban emelt vádat Portik Tamás és K. Gábor ellen. A másik tettes, Sz. József ellen egy külön eljárásban emeltek vádat. Az gyilkossági ügyben szerdán tartottak előkészítő ülést a Fővárosi Törvényszéken, ahol

Portik Tamás tagadta, hogy köze lenne Gyüre likvidálásához,

csakúgy, mint K. Gábor.

Portik kijelentette, hogy be fogja bizonyítani, az egész ügy egy koholmány, amit hamis tanúk vallomásával próbálnak bizonyítani

– írja a Pesti Srácok.

Az ülésen K. Gábor ügyvédje több tanú és szakértő meghallgatását is indítványozta, többek között egy fegyverszakértőét és egy orvosszakértőét is. K. Gábor vallomásban azt állította, nem kapott megbízást Portiktól a gyilkosságra, és soha nem is járt Gyüre lakásán.

Szerinte Sz. József vádalku miatt tett rá hamis vallomást.

A gyilkosságról ő maga csak hallomásból értesült.

A lap információi szerint a bíróság az ügyet egyesítette a Lakatos Csaba hajtó elleni merényletkísérlettel, amiben Portik Tamást szintén felbújtással vádolják. A per december 3-án folytatódik.

Napokkal később találták meg a holttestet

Ahogy azt korábban megírtuk, az emberöléssel megbízott két férfi (K. Gábor és a Pesti Srácok szerint Sz. József) 1999. április 25-én megjelent a XI. kerületi lakásnál. Leparkoltak és felcsöngettek Gyüréhez. A feltehetően mit sem sejtő férfi beengedte őket. A nyomozók az egész gyilkosságot rekonstruálták, amelyet a vádiratban is részletesen taglaltak.

K. Gábor a fürdőszobába ment, ahol elővette egy szatyorból a hangtompítóval ellátott géppisztolyát, majd kilépett a fürdőből és a fegyverrel többször rálőtt.

A férfi a helyszínen meghalt.

A két támadó ezek után a az Erzsébet híd budai hídfőjéhez hajtott és a Dunába dobták a gyilkos fegyvert. Később hajléktalanok találtak meg, mert a víz kivetette a partra. A hajléktalanok leadták a rendőrségen a fegyvert.

Gyüre József több napos holttestét a lakás tulajdonosának megbízottja találta meg, amikor ment a bérleti díjért.

Az ügyben a Fővárosi Főügyészség Portik Tamást felbujtóként, előre kitervelten, az emberölés tényleges végrehajtóját pedig tettesként, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja, és velük szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

2016 májusában Portikot jogerősen tizenöt évre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Prisztás József megöléséért, később az Aranykéz utcai áldozat, Boros Tamás halálának parancsáért 13 évet, Fenyő János médiavállalkozó megöletéséért pedig még 13 évet kapott.