Magyarország élre tört az uniós források felhasználásában - írják közleményükben Kósa Ádám és Deutsch Tamás EP-képviselők. 

Az Európai Számvevőszék az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén mutatta be 2020-as éves jelentését, amelyben megállapítja, hogy Magyarország teljesítménye kiemelkedő volt a 2014-2020-as pénzügyi időszakban.

2020 végéig az európai strukturális és beruházási alapokból Magyarország közel 15 és fél milliárd eurót használt fel, amellyel lakosságarányosan a legjobb eredményt érte el a V4 országok közül, az egész EU-t tekintve pedig negyedik helyen áll a három balti állam mögött

- emelte ki Kósa Ádám, a Fidesz képviselője.

A jelentés szerint több tagállam behozhatatlan lemaradással küzd a pénzek lehívásában, ami a hétéves pénzügyi időszak végéhez közeledve komoly veszteségeket fog okozni számukra.

Kósa Ádám kiemelte:

A magyar kormány kemény munkájának köszönhetően Magyarország esetén a forrásvesztés esélye nem áll fenn.

Hozzátette:

A közbeszerzések vonatkozásában az Európai Bizottság belső piaci eredménytáblája alapján Magyarország az uniós középmezőnyben található, Németország, Írország vagy a Benelux államok társaságában.

Deutsch Tamás már a jelentés szakbizottsági bemutatása kapcsán elmondta:

A magyar kormány korrupcióval szembeni zéró toleranciájának és a 2011-ben megerősített közbeszerzési szabályoknak köszönhetően hazánkban 2010 óta folyamatosan javul a források felhasználásának szabályossága és hatékonysága, és ez visszaköszön a Számvevőszék jelentésében is.