Az ügyészség indítványára négy, csalással gyanúsított román, két nő és két férfi letartóztatását rendelte el a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírója.

A megalapozott gyanú szerint a négy román november 19-én találkozott egy 82 éves férfival, aki az egyik veszprémi idősek otthonában lakik. 

Megszólítottak, hogy a bizalmába férkőzve pénzt csaljanak ki tőle.

Beszélgetésük során hazugságokra hivatkozva panaszkodtak neki, megsajnáltatták magukat, majd elmondták, hogy a hazautazásukhoz pénzre lenne szükségük és ajándékozáshoz különböző műszaki cikkeket kellene vásárolniuk. Az idős férfit félrevezetve, azt is megígérték, hogy segítsége esetén vissza fogják fizetni a pénzét.

A nyugdíjas jóhiszeműségét kihasználva rávették, hogy egy bankautomatán keresztül pénzt vegyen le nekik a számlájáról. Még egy műszaki áruházba is elvitték, ahol a bankkártyájával műszaki cikkeket vásároltak maguknak. A négy román másnap is visszatért a magyar nyugdíjashoz, hogy még több pénzt szerezzen tőle és még több műszaki cikket vásároltassanak vele.

Harmadnap is folytatni akarták a csalássorozatot, de ekkora a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai már tudtak a bűncselekményről. Mind a négy csalót őrizetbe vették. A 29 és 33 éves nők, valamint 32 és 34 éves férfiak

a csalással 1 325 000 forint kárt okoztak a nyugdíjasnak,

amely súlyosabban minősül, ha azt idős, a bűncselekmény elhárítására a koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el. A Veszprémi Járási Ügyészség indítványára a bíróság a négy csalással gyanúsított ember letartóztatását a szökés és elrejtőzés, a bizonyítás meghiúsításának veszélyére figyelemmel, illetve a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében egy hónapra elrendelte. A végzés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, ezért az nem végleges.