Letartóztattak négy román csalót, akik közel másfél millót szereztek egy magyar nyugdíjastól

rendőrautó rendőrség letartóztat
illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ügyészség indítványára négy, csalással gyanúsított román, két nő és két férfi letartóztatását rendelte el a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírója.
Vágólapra másolva!

A megalapozott gyanú szerint a négy román november 19-én találkozott egy 82 éves férfival, aki az egyik veszprémi idősek otthonában lakik.

Megszólítottak, hogy a bizalmába férkőzve pénzt csaljanak ki tőle.

Beszélgetésük során hazugságokra hivatkozva panaszkodtak neki, megsajnáltatták magukat, majd elmondták, hogy a hazautazásukhoz pénzre lenne szükségük és ajándékozáshoz különböző műszaki cikkeket kellene vásárolniuk.

Az idős férfit félrevezetve, azt is megígérték, hogy segítsége esetén vissza fogják fizetni a pénzét.

A nyugdíjas jóhiszeműségét kihasználva rávették, hogy

egy bankautomatán keresztül pénzt vegyen le nekik a számlájáról. Még egy műszaki áruházba is elvitték, ahol a bankkártyájával műszaki cikkeket vásároltak maguknak.

A négy román másnap is visszatért a magyar nyugdíjashoz,

hogy még több pénzt szerezzen tőle és még több műszaki cikket vásároltassanak vele.

Harmadnap is folytatni akarták a csalássorozatot, de ekkora a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai már tudtak a bűncselekményről. Mind a négy csalót őrizetbe vették. A 29 és 33 éves nők, valamint 32 és 34 éves férfiak

a csalással 1 325 000 forint kárt okoztak a nyugdíjasnak,

amely súlyosabban minősül, ha azt idős, a bűncselekmény elhárítására a koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el. A Veszprémi Járási Ügyészség indítványára a bíróság a négy csalással gyanúsított ember letartóztatását a szökés és elrejtőzés, a bizonyítás meghiúsításának veszélyére figyelemmel, illetve a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében egy hónapra elrendelte. A végzés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, ezért az nem végleges.