Életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, és felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal vádolnak egy férfit, mert machetével megtámadott egy diákjaival utazó általános iskolai tanárt az egyik budapesti villamoson.

A vádirat szerint 2 éve, 2019. december 18-án, kora délutánján egy férfi a XVIII. kerület, Béke tér és Határ út között közlekedő 50-es jelzésű villamoson utazott. A Szarvas csárda téri megállónál felszállt egy budapesti általános iskola pedagógusa egy 17 fős, 8. osztályos általános iskolásokból álló csoporttal.

Már a villamoson voltak, amikor egy utas emelt hangon sérelmezte, hogy az egyik diák hozzáért felszállás közben. Amikor a gyerekeket kísérő tanár meghallotta a férfit, odalépett hozzá. Az utas káromkodva kérdezte meg tőle, hogy mit akar. A tanár közölte a férfivel, hogy ő a diákokat felügyelő tanár, és kérte a férfit, hogy nyugodjon meg, mert úgyis mindjárt leszállnak.

A vád szerint ezután történt, hogy a férfi előkapott a kabátja belső zsebéből egy 32 cm hosszú pengéjű machetét, aminek a hegyét a tanár nyakához érintette, miközben 

közölte vele, hogy el fogja vágni a torkát, és az állkapcsa alatt meg is sebesítette. 

A férfi elemelte áldozata nyakától a kést. A pedagógus úgy döntött, hogy már a következő megállóban leszállnak a villamosról, ezért hátat fordított a férfinak. Nem kellett volna, 

az utas ugyanis hátba szúrta a machetével. 

A tanár és diákjai leszálltak a villamosról, a férfit pedig - a villamosvezető bejelentése után - a következő megállóban elfogták a rendőrök. A rendőri intézkedésről felvétel is készült:

Az áldozat túlélte a támadást. Ugyanakkor a szakértők szerint csak azért nem lett súlyosabb sérülése, mert éppen távolodott, ellépett a férfitől és tél volt, vagyis a ruhája is elég vastag volt. Az elkövetés eszközére és a megtámadott testtájékra figyelemmel a kialakultnál súlyosabb, akár életveszélyes sérülése is lehetett volna. A Fővárosi Főügyészség a letartóztatott, büntetett férfit életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, és felfegyverkezve elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal  vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.