Így működteti a bukott szocialista világ a korrupt jutalékos rendszert a budapesti Városházán

Vágólapra másolva!
Az Anonymus által kirobbantott Városháza-botrányból világossá vált, hogy Karácsony Gergely 2019-es megválasztása óta Budapesten visszatért a bukott szocialista világ. Az egymás után előkerülő hangfelvételek egyértelműen bizonyítják, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban gördülékenyen működő jutalékos, korrupciós rendszert működtetnek. Az ügy több szereplője részletekbe menően beszél arról, hogyan akarták eladni a Városháza épületét, és miképpen intézik a főváros sötét ügyeit. A botrány főszereplője Bajnai Gordon, aki több üzleti körrel is tárgyalt a Városháza épületének eladásával kapcsolatban, és világossá tette, hogy ezzel a városvezetésen belül magas szintről bízták meg. A legutóbbi, péntek reggeli leleplező hangfelvételen Gansperger Gyula baloldali üzletember a bizalmasával Bodnár Dezsővel és egy befektetővel folytat megdöbbentő tárgyalást, amelyben részletekbe menően leírják a fővárosi korrupciós modell és a jutalékos rendszer működését.
Vágólapra másolva!

Az álarcos legújabb pénteki hangfelvétele lerántja a leplet a fővárosi jutalékos rendszer működéséről, amit az ügy több szereplője már említett a korábban nyilvánosságra került hangfelvételeken.

Karácsony Gergely minden hazugságát porrá zúzták a kiszivárgott felvételek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gansperger Gyula baloldali üzletember korábban már többször is tett említést egyfajta jutalékos rendszerről, majd ismertette, hogy kik a részesei ennek a rendszernek. Gansperger elmondása szerint az egyik érintett Kiss Ambrus, Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, a másik pedig a rejtélyes Berki Zsolt, aki különleges viszonyt ápol a fővárosi vagyonkezelőt vezető Barts J. Balázzsal, ugyanis Berki a vagyonkezelőtől rendszeresen megkapja az értékesítendő fővárosi ingatlanok dokumentációját. Emlékezetes, hogy hiába fenyegette Karácsony kirúgással Bartsot, végül csak fegyelmit mert neki adni, ami bizonyítja, hogy a vagyonkezelő vezetője utasításokat hajtott végre.

Az ügy valódi főszereplője Bajnai Gordon bukott baloldali miniszterelnök a következőket mondta a Városházán működő maffiamódszerekről:

Személyre szabott pályázatok, tíz százalék jutalék

A legújabb hangfelvételen Gansperger Gyula bizalmasával Bodnár Dezsővel és egy befektetővel beszélget.

Gansperger Gyula és Bajnai Gordon Forrás: Anonymus

Lerántják a leplet a városházi jutalékos rendszer működéséről, valamint annak egyik központi szereplőjéről Berki Zsoltról is, aki nagyon tevékeny a fővárosi ingatlanok ügyletei körül. Ezidáig már számos értékes fővárosi ingatlan értékesítésében közvetített.

Az elhangzottak alapján elmondható, hogy a senki által meg nem választott Berki központi szerepet tölt be a városházi jutalékos rendszerben, a valóságban ő Barts J. Balázs főnöke.

Gansperger szavai szerint Berki annak ellenére birtokol komoly hatalmat a sötét fővárosi ingatlanügyletek felett, hogy nem rendelkezik semmilyen pozícióval a Fővárosi Önkormányzatnál:

A Városháza eladását előkészítő Gansperger azt is elárulta a leleplező hanganyagban, hogy Berki akkora befolyással rendelkezik, hogy a kérésére bármit teljesítenek az ügyfeleknek a Városházi ügyintézések során.

A baloldali üzletembertől megtudjuk, hogy vásárlók teljesen szabadon beleszólhatnak a pályázatok kiírásába.

A jutalékos rendszer keretében fizetett ár tartalmazza azt, hogy a kiírási folyamat során Berki Zsolt az ügyfelekre szabja a feltételeket, amit a megbeszélésen jelen levő Wallis-os Bodnár is megerősített:

A pályázati eljárás ismertetése során fény derül egy eddig még nem ismert, nagy értékű Rimaszombat utcai ingatlanra is, és most már konkrét részleteket is megtudhatunk a jutalékos rendszer működésével a kapcsolatban. A befektetőnek Gansperger és Bodnár ismertette, hogy

az ingatlan értékének 8-10 százaléka között van az a rész amit fizetni kell azért, hogy kedvező feltételek mellett lehetségessé váljon az ingatlan eladása a befektető számára.

Mint ismertették, minél nagyobb az ingatlan értéke annál kisebb a jutalékként fizetendő százalék (hiszen annál nagyobb a nominális összeg), de alapvetően tíz százalékot szeretnének a jutalékos rendszerben részt vevő felek.

A titokzatos Berki Zsolt központi szerepben

Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Berki Zsolt viszonya is terítékre került a tárgyaláson. Megtudhatjuk Bodnár Dezsőtől azt, hogy Barts annyira fél Berkitől, hogy

"majdnem földig hajol" Berki üdvözlésekor és kijelentette, hogy a vagyonkezelő igazgatója tulajdonképpen a "Zsolt tenyeréből eszik".

Gansperger a korábban már lebonyolított ügyletek esetében a szerződés aláírását nem a vagyonkezelő igazgatójával, hanem Berki Zsolttal intézte. Ez a megdöbbentő részlet kitűnően szemlélteti a fővárosban fennálló viszonyokat.

Azért érdemes kiemelni ezt, mert a korábban kiszivárgott hangfelvételen Bajnai Gordon, aki az ügyben személyesen intézkedett, azt mondta,

ő sem Barts Balázzsal beszélt a Városháza épületének eladásáról, hanem azzal aki jóval fölötte áll.

Gansperger, Bodnár és a több ingatlan iránt is érdeklődő befektető tanácskozásán elhangzottak egyértelmű elismerését jelentik annak, hogy a semmilyen pozícióval nem rendelkező Berki Zsolt Barts Balázs, a vagyonkezelő igazgatója felett áll a fővárosi hatalmi struktúrában.

Gyurcsány régi bizalmasa, Bajnai Gordon embere irányítja Budapestet

Bajnai Gordon az ügy egyik főszereplője Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bajnai fontos szereplője, a valódi főszereplője az ügynek. Az eddig napvilágot látott információk szerint ő és Gansperger közvetített a főváros vezetése és a külföldi üzleti körök között az épület értékesítéséről. Kezdetben megpróbálta elbagatellizálni több évtizedes Ganspergerhez fűződő viszonyát, de az egyik kiszivárgott anyagban kettőjük kapcsolatát úgy jellemezte, hogy

az sokszor több mint barátság, hiszen Ganspergerrel "együtt küzdöttek a barikádokon".

Gansperger már 2001 előtt, az ÁPV Zrt. vezetőjeként üzleti kapcsolatba került Bajnaival, majd a későbbi baloldali miniszterelnököt váltotta a Wallis Zrt. élén.

A legutolsó Anonymus felvételben pedig feltűnt a városházi sötét ügyekben igencsak beavatott Bodnár Dezső is, aki szintén ismerte az exkormányfőt a Wallis-os múltjának köszönhetően.

Bajnai maga is elismerte a hangfelvételen, hogy Karácsony Gergely 2019-es megválasztása után több embert is személyesen ajánlott a Városházára akik korábbi munkatársai, illetve bizalmasai voltak. Egyikük ezek közül Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadója.

Tordai Csaba, Bajnai embere Forrás: Kontra

Bajnai kijelentései szerint gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, és az általa ajánlott Tordai Csaba ezek közül az egyik.

Ezzel teljesen bizonyossá vált az amit az Origo többször megírt, hogy Karácsony 2019-es megválasztását követően a fővárost gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc és bizalmasai irányítják.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Bajnai Gyurcsány régi hű bizalmasa, szoros szövetségese. Ő váltotta a bukott Gyurcsányt 2009-ben, majd a 2010-es kormányváltást követően Gyurcsány 2014-es országgyűlési választásokra őt szemelte ki miniszterelnök-jelöltnek, de Bajnai elbukott. Gyurcsány első jelöltje tehát Bajnai Gordon volt, őt követte Karácsony Gergely, majd Márki-Zay Péter - jól látszik, hogy egyre lejjebb kerül a színvonal.