Ütötte-verte, fojtogatta élettársát egy szabolcsi férfi

ököl
illusztráció
Vágólapra másolva!
Életveszélyt okozó testi sértés és kapcsolati erőszak miatt 7 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélték a Nyíregyházi Törvényszéken azt a 39 éves férfit, aki az élettársát két éven belül immár másodszor bántalmazta igen súlyosan.
Vágólapra másolva!

Az állandóan részeg férfi egy hozzá hasonló életmódot folytató nőt választott párjának, akit évek óta rendszeresen bántalmazott.

Folyamatosan lelki terrorban tartotta, a nő félelemben és rettegésben élte az életét.

A Nyíregyházi Törvényszék a 2018 második felében elkövetett támadások miatt

életveszélyt okozó testi sértésben és kapcsolati erőszakban

már bűnösnek mondta ki és jogerős ítéletével öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a támadót. A férfi letartóztatása megszüntetése után 2 hónappal újra összeköltözött a nővel, megint élettársak lettek. Tavaly májusban egyszer olyan sok alkoholt ivott a férfi, hogy este rosszul lett és összeesett.

Élettársa a mentőket hívta volna, de az időközben magához térő férfit megfenyegette, ezért a nő rendőri segítséget kért.

A járőröknek már mindketten úgy nyilatkoztak, hogy nem történt semmi érdemleges, így a rendőrök szóbeli figyelmeztetés után elhagyták a helyszínt. Ezután támadta meg a férfi a nőt.

Dühében többször nagyon erősen tenyérrel és ököllel is megütötte az asszonyt a fején és a hátán, majd a torkát megragadva fojtogatni kezdte.

A nő másnap hajnalban erős fájdalmai és rosszulléte miatt tárcsázta a segélyhívót. A kórházban megállapították, hogy koponyaűri bevérzése keletkezett és betört az orra, az arcán és a fején pedig zúzódásos sérülései vannak, Ezek közvetett életveszélyes állapotot idéztek nála elő.

A 39 éves férfi csak "csekély mértékű bántalmazást" ismert el. A súlyosabb sérülések miatti felelősséget igyekezett másra hárítani.

A Nyíregyházi Törvényszék az életveszélyt okozó testi sértés és kapcsolati erőszak miatt a férfit első fokon 7 évnyi börtönre ítélete, emellett 7 évre a közügyektől is eltiltották. Védőjével felmentésért, illetve a bűncselekmény enyhébb minősítése és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

Az ügyészség a büntetés súlyosítását indítványozta.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés büntetés a cselekmény tárgyi súlyához és a bűnismétlő elkövető társadalomra veszélyességéhez képest enyhe. A férfi kirívó gátlástalansággal, ismétlődő erőszakkal és fenyegetéssel állandó rettegésben tartotta kiszolgáltatott élettársát.

Az újabb élet elleni bűncselekemény elkövetésekor arra sem volt figyelemmel, hogy büntetőeljárás hatálya alatt állt, nem riadt vissza a lehetséges büntetéstől.

A fellebbviteli főügyészség indítványa szerint a büntetés célja csak szigorúbb, tettarányos börtönbüntetéssel valósítható meg. A fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblán bírálják majd el.

Címlapi képünk illusztráció.