Magyarországon vették fel a legtöbben a harmadik oltást az Európai Unióban

oltási akcióhét, oltás, koronavírus, AstraZeneca, vakcina, Békéscsaba, Magyarország, meghosszabbított oltási akcióhét, 11.26.
Békéscsaba, 2021. november 26. Hornok Margit asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 26-án. A kormány egy héttel meghosszabbítja a november 22-től 28-ig tartó oltási akcióhetet, így december 5-ig regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarországon vették fel a legtöbben a harmadik oltást az Európai Unióban. Mindez azért is hatalmas eredmény, mert több uniós országban még el sem kezdődött a vakcináció újabb köre. Orbán Viktor kormányfő is arra kért mindenkit, vegye fel a harmadik oltást, mert csak így lehet megállítani a járvány negyedik hullámát.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel. A legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya. A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás - tette hozzá a kormányfő. A miniszterelnök ismételten mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást, mondván, aki ezt megtette, annak megmentettük az életét.

A harmadik oltás is életet ment Forrás: MTI/Rosta Tibor

A péntek reggeli miniszterelnöki interjúban is elhangzott, hogy Magyarországon vették fel a legtöbben a harmadik oltást az EU-ban.

A harmadik oltást összesen 2 269 551 fő vette fel.

Az oltási akcióhéten összesen 527 ezer oltás történt, közülük 435 ezren már a harmadik megerősítő oltást vették fel.

Ha megnézzük az alábbi grafikont, jól látszik, hogy milyen jól áll hazánk a harmadik oltást felvevők arányában.

Forrás: Our World in data

Magyarország teljesítményét a harmadik oltást tekintve egyedül csak Málta és Ausztria közelíti meg. A többi uniós ország messze le van maradva. Hollandiában, Horvátországban, Lettországban, Portugáliában, Szlovákiában és Szlovéniában például még el sem kezdték beadni a harmadik oltásokat.

A harmadik oltásokat tekintve az uniós átlag 8,28 százalék, míg nálunk 23,23 százalék.

Csak ez az egyetlen megoldás

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány a november 22-28-i hétre Oltási akcióhetet hirdetett, miszerint akár regisztráció nélkül is lehet oltást kérni. Ezt most egy héttel meghosszabbították. Az Origo által megkérdezett fiatalok szerint nincs kompromisszum, egyetlen megoldás van a koronavírussal szemben: felvenni az oltást. Az egyik megkérdezett egyetemista arról beszélt, hogy a bátyja vírustagadó, és nem oltatja be magát, sehogyan sem tudják meggyőzni a férfit. Egy fiatal miskolci édesanya elmesélte, mennyire aggódnak nemrégen született kislányukért, hiszen javában tombol a járvány negyedik hulláma. Az interjúból az is kiderül, mit gondolnak a fiatalok a baloldal oltásellenes kampányáról, és hogyan értékelik a kormány járványkezelését.