Magyarországon vették fel a legtöbben a harmadik oltást az Európai Unióban. Mindez azért is hatalmas eredmény, mert több uniós országban még el sem kezdődött a vakcináció újabb köre. Orbán Viktor kormányfő is arra kért mindenkit, vegye fel a harmadik oltást, mert csak így lehet megállítani a járvány negyedik hullámát.

Tavaly kis karácsony volt, mert nem volt vakcina. Idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel. A legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya. A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás - tette hozzá a kormányfő. A miniszterelnök ismételten mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást, mondván, aki ezt megtette, annak megmentettük az életét.

A harmadik oltás is életet mentForrás: MTI/Rosta Tibor

A péntek reggeli miniszterelnöki interjúban is elhangzott, hogy Magyarországon vették fel a legtöbben a harmadik oltást az EU-ban.  A harmadik oltást összesen 2 269 551 fő vette fel. Az oltási akcióhéten összesen 527 ezer oltás történt, közülük 435 ezren már a harmadik megerősítő oltást vették fel.

Ha megnézzük az alábbi grafikont, jól látszik, hogy milyen jól áll hazánk a harmadik oltást felvevők arányában.

Forrás: Our World in data

Magyarország teljesítményét a harmadik oltást tekintve egyedül csak Málta és Ausztria közelíti meg. A többi uniós ország messze le van maradva. Hollandiában, Horvátországban, Lettországban, Portugáliában, Szlovákiában és Szlovéniában például még el sem kezdték beadni a harmadik oltásokat. 

A harmadik oltásokat tekintve az uniós átlag 8,28 százalék, míg nálunk 23,23 százalék. 

Csak ez az egyetlen megoldás

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány a november 22-28-i hétre Oltási akcióhetet hirdetett, miszerint akár regisztráció nélkül is lehet oltást kérni. Ezt most egy héttel meghosszabbították. Az Origo által megkérdezett fiatalok szerint nincs kompromisszum, egyetlen megoldás van a koronavírussal szemben: felvenni az oltást. Az egyik megkérdezett egyetemista arról beszélt, hogy a bátyja vírustagadó, és nem oltatja be magát, sehogyan sem tudják meggyőzni a férfit. Egy fiatal miskolci édesanya elmesélte, mennyire aggódnak nemrégen született kislányukért, hiszen javában tombol a járvány negyedik hulláma. Az interjúból az is kiderül, mit gondolnak a fiatalok a baloldal oltásellenes kampányáról, és hogyan értékelik a kormány járványkezelését.