A családpolitikai kérdésekben messze a kormány támogatottságán túlmutató egyetértés van, a választások egyik kérdése, folytatódhat-e ez a politika - jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szegeden.

Novák Katalin egy kávézóban szegedi egyetemistákkal beszélgetve azt mondta, 

Magyarországon egyetértés van abban, hogy a családokat támogatni kell. Nincs abban vita, hogy a fiatalokat segíteni kell, hogy akkor és annyi gyermekük lehessen, amennyit és amikor szeretnének. 

Nagyon sokan helyeslik, hogy elindult az otthonteremtési program, elérhető a babaváró támogatás, folyik a munka-család egyensúlyát segítő bölcsődefejlesztési program, adómentességet kaptak a négygyerekes édesanyák, illetve a jövő évtől a 25 év alatti fiatalok - közölte a politikus. 

A 2022-es költségvetésből 3500-3600 milliárd forint kerül a magyar családokhoz, ez három és félszerese a 2010-es 960 milliárd forintnak, a GDP 6,2 százalékát jelenti, ami az OECD-országok 2,55 százalékos átlagának több mint duplája 

- tudatta a miniszter, aki fontos célkitűzésnek tartja a családtámogatások GDP-hez viszonyított arányának megőrzését. Novák Katalin leszögezte, hogy az ország érdeke, hogy a nemzeti keresztény értékrendet, a családokat képviselő kormánya legyen. 

Az ellenzéki vállalások, ígéretek szembemennek ezekkel az értékekkel. Arról szólnak például, hogyan szüntetnék meg az egykulcsos adórendszert, amely többletterheket róna a családokra 

- mondta. Hozzátette: a baloldali kormányok elvették a gyes harmadik évét, megszüntették az egy- és kétgyermekesek adókedvezményét, az otthonteremtési programot. A miniszter kifejtette, hogy komoly a magyar családpolitika nemzetközi ismertsége. Ennek egyik oka, hogy mérhető eredményei vannak: 

Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, a házasságok száma és a női foglalkoztatottság. A magas költségvetési ráfordítások mellett az ország gazdasági mutatói is versenyképesek. Tíz olyan ország van, ahol a kormányprogramban vagy valamelyik párt választási programjában konkrét hivatkozással megjelenik a magyar családpolitika 

- húzta alá. Novák Katalin kérdésre válaszolva a következő ciklus egyik fontos lépésének nevezte a főállású anyaság anyagi elismerését. Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a jogállamisági mechanizmus jelenlegi formája értelmetlen, nem vezet sehova, politikai nyomásgyakorlás eszközéül használják. Leszögezte: amennyiben az európai uniós intézmények magukra nézve kötelezőnek tartják a szerződéseket, Magyarországnak nincs félnivalója.