Ostobaságnak, népbutításnak tartja a rezsicsökkentést Márki-Zay Péter, sőt, a minap sötétben tartott, trágyával etetett gombának nevezte a rezsicsökkentés támogatóit (és a migráció ellenzőit, tegyük hozzá). Szinte már nem telik el nap anélkül, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt ne fejezné ki nemtetszését a rezsiárak vagy épp az üzemanyag árának alacsonyan tartásával. Vagy hogy ne gyalázná a rezsicsökkentés támogatóit, a bevándorlás elutasítóit - azaz, több millió magyar embert. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak arról beszélt, hogy Márki-Zay kényszeresen meg akar felelni a brüsszeli világnak, miközben lesújtó véleménnyel van a magyar választókról.

Sötétben tartott, trágyával etetett gombák – ezt gondolja Márki-Zay Péter azokról, akik támogatják a rezsicsökkentést. Ahogy az Origón is beszámoltunk róla, a baloldal miniszterelnök-jelöltje erről egy fórumon beszélt, amiről Dömötör Csaba töltött fel videót Facebook-oldalára. 

Bár megdöbbentő az a hangnem és stílus, ahogy Márki-Zay a választókról beszél, az egyáltalán nem újdonság, hogy problémája van a rezsicsökkentéssel. A baloldali politikus már 2020-ban is arról beszélt, hogy meg kell szüntetni a rezsicsökkentést. Egy rendezvényen 

NÉPHÜLYÍTÉSNEK NEVEZTE A REZSIÁRAK ALACSONYAN TARTÁSÁT MÁRKI-ZAY. 

Úgy fogalmazott: „Valódi rezsicsökkentést el lehetne érni Magyarországon, akkor, ha nem néphülyítéssel, adminisztratív módon, ráterhelem a lakosságtól elvett, a lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat, ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tették az egész iparágakat”.

Sőt, egyenesen ostobaságnak nevezte, hogy a magyaroknak nem kell magas rezsiárakat fizetnie, és elmondta, szerinte máshogy is lehetne rezsit csökkenteni: 

Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat. 

Hasonló meglátása volt az üzemanyagárak befagyasztása kapcsán is, amit szintén kritizált. Szerinte nem az árakat kellene szabályozni, hanem inkább az emberek vegyenek kisebb autót.

Márki-Zay Péter szerint a rezsicsökkentés népbutításForrás: MTI/Oláh Tibor

Idén októberben is arról beszélt a baloldali politikus - amikor Gyurcsánynéval álvitázott a klímavédelem kapcsán - hogy szerinte „ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést”. Egy, a Greenpeace Magyarország Facebook-oldalán közvetített beszélgetésben pedig „felelőtlen lépésnek” nevezte a rezsicsökkentést, amit „rendkívül nehéz megszüntetni”.

De még néhány nappal ezelőtt egy gárdonyi fórumon is azt hangoztatta, hogy 

a rezsicsökkentés népbutítás. 

De mi baja van Márki-Zay Péternek a rezsicsökkentéssel?

"Márki-Zay Péter megfelelési kényszere a külföldi szereplőknek minden jel szerint 

elveszi a politikus józan eszét, 

és olyan kijelentésekre ragadtatja, amelyekből süt, hogy az összbaloldali listavezető milyen lesújtó véleménnyel van az átlag választóról, és milyen mélyen megveti az egyébként jobboldali vívmányokat" - mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak a baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentéseivel kapcsolatban.

ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértőjeForrás: Századvég

Ifj. Lomnici Zoltán szerint Márki-Zaynak a tömeges illegális migrációval szembeni határozott kormányzati fellépés és a ciklusokon átívelő rezsicsökkentés kapcsán tett kijelentései azt mutatják, 

hogy a többek között a brüsszeli elitnek való megfelelés mindenek feletti cél a hódmezővásárhelyi politikusnál. 

A bevándorláspárti uniós vezetés nem támogatja ugyanis a határvédelmet, és az EU nyolcpontos javaslatába a nyugat-európai energiaválság kapcsán nem fért bele még csak véletlenül sem a hatósági árak bevezetésének gondolata vagy a multik megsarcolásának lehetősége, részletezte az alkotmányjogász.  

Hozzátette, az is látszik, hogy az idegen földön szerzett tapasztalatai a baloldali miniszterelnök-jelöltet oly mértékben eltaszították a magyar valóságtól, hogy nem csupán a múltban megfogalmazott abszurd és durván sértő kirohanásai, de a jelenben megfogalmazott gondolatai is 

embertelen, a realitásoktól távol álló politikai megoldásokat kínálnak fel a magyaroknak. 

Hol van már a gyurcsányi “lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják” vagy az “el lehet menni Magyarországról, itt lehet hagyni bennünket” finom választópolgári megvetés és cinizmus? - tette fel a kérdést ifj. Lomnici Zoltán, aki szerint 

itt van egy új baloldali megmondóember, aki hajlandó arra, hogy kiosszon mindenkit, aki szembemegy az ő politikai ridegtartáson alapuló koncepciójával. 

Azonban, ha a magyar emberek az elmúlt 12 évben háromszor nagyon nem kértek posztkommunista, Gyurcsány-Bajnai-féle megszorításokból, akkor valószínűleg ellenállnak egy hipergyurcsányi politikai attitűd áljobboldalisággal házaló hamis prófétájának is, tette hozzá az alkotmányjogász.

A bevándorlást támogató, Soros Györgyöt védő, a rezsicsökkentést és a benzinárcsökkentést támadó Márki-Zay Péter a baloldal tipikus jelöltje.