Összeomlott Bajnai Gordon védekezése

Bajnai Gordon interjú
Interjú Bajnai Gordonnal.
Vágólapra másolva!
Az ember, aki semmit sem látott és nem is hallott – így lehetne összefoglalni Bajnai Gordon volt kormányfő védekezését a Városháza ügye kapcsán. Csakhogy ennek saját szavai mondanak ellent. Bajnai arról beszélt a nyilvánosságra került hangfelvételeken, hogy a fővárosi önkormányzat vezetőinél tájékozódott a Városháza tervezett eladásáról, Gansperger Gyulát pedig régi harcostársának nevezte. Mindez gyökeresen ellentmond eddigi hivatalos közleményeinek. Bajnai hazugságspirálba került, a sajtó kérdéseire pedig nem válaszol. (Bajnai Gordon volt egyébként az a 2010 előtti szocialista miniszterelnök, aki Gyurcsány utasítására elvette a 13. havi nyugdíjat.) 
Vágólapra másolva!

– Ha már belemegyünk ezekbe a bulváros részletekbe, akkor szeretném leszögezni, hogy közismerten nagy tisztelője vagyok Bajnai Gordonnak, sokáig együtt politizáltunk és számomra fontos a véleménye különböző politikai, közpolitikai kérdésekben – mondta Karácsony Gergely egy városházi sajtótájékoztatón november 16-án, amelynek témája a nyilvánosságra került akkori legfrissebb hangfelvétel volt.

Eszerint Bajnai emberei, Tordai Csaba és Gansperger Gyula segédkeztek a Városháza eladásában, továbbá ekkor esett szó először a jutalékos rendszerről, vagyis arról, hogy a fővárosi önkormányzat által nagy dobra vert ingatlanok reménybeli vevői csúszópénzt kell, hogy fizessenek.

Bajnai Gordon Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az azóta eltelt időszakban újabb hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy Bajnai idén nyáron személyesen tárgyalt a Városháza eladásáról, méghozzá komoly felhatalmazással.

A korábbi kormányfő először azután szólalt meg a botrány kapcsán egy Facebook-posztban, hogy a hangfelvételeket szivárogtató Anonymus-maszkos alak egy közös képet tett közzé róla és Gansperger Gyuláról november 18-án.

Utólag bizonyára azt kívánja, hogy bár ne írt volna semmit, a poszt azonban a mai napig elérhető.
A volt kormányfő a milliárdos Gansperger Gyulával való kapcsolatáról azt közölte: „a Wallistól való 2005-ös távozásom után kapcsolatunk szórványos volt". Bajnai emellett azt is leírta a befektetőkkel folytatott tárgyalásokról:

Bajnai posztja szerint a befektetők keresték meg a fővárosi önkormányzatot, és nem fordítva, állításairól azonban kevesebb mint egy nap alatt kiderült, hogy azok nem felelnek meg a valóságnak és ezzel kapcsolatban szintén egy hangfelvétel látott napvilágot. – A Gyula régi harcostársam, sokszor több mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon – mondta Bajnai az állítólag „szórványos" kapcsolatáról Gansperger Gyulával, aki egyébként a Wallis-cégcsoport vezérigazgatói székében váltotta Bajnait, miután az politikai pályára lépett. Ezt megelőzően pedig vezérigazgató-helyettes volt Bajnai alatt.

Bajnai Gordon és Gansperger Gyula Forrás: Anonymus

A volt kormányfő arról is beszélt, hogy személyesen tájékozódott, volt-e szándék a Városháza fejlesztésére. Bajnai arról is beszélt, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője volt kijelölve a Városháza ügyében való tárgyalásra. A korábbi miniszterelnök hozzátette: nem Bartscsal beszélt az ingatlan eladásának terveiről, hanem azzal, „aki jóval fölötte áll". Mindemellett Bajnai belső tanulmányokra is hivatkozik, valamint arra is, hogy a városvezetés részéről továbbra is van szándék az eladásra, illetve azt is felvetette, hogy Tordai Csaba, a főpolgármester főtanácsadója régi kollégája. Bajnai állításai, amelyek szerint „nincs befolyása és közvetítői szerepe" sem, már itt megbuktak.

A következő napokban újabb hangfelvételek láttak napvilágot, amelyekből mind egyértelműbb volt, hogy a korábbi kormányfő nem passzív szemlélője a fővárosi önkormányzatnál zajló folyamatoknak, hanem bennfentes.

A volt miniszterelnök arról beszélt a Városháza eladása kapcsán tartott egyeztetésen, hogy a fővárosi ingatlaneladások körül rendre megjelennek az egyes pártok érdekkörében felbukkanó „cápák", hogy aztán jutalékot kérhessenek egy sikeres üzlet után.

Bajnai pénteken délelőtt ismét megszólalt a Facebookon. Mint írta, feljelentést tesz az Anonymus-maszkos alak ellen, ugyanis megvágott beszélgetéseket hozott nyilvánosságra. Ehhez érdemes hozzátenni: a felvételeken a beszélgetésrészletek között valóban vannak vágások, ám ezek jól hallhatóan, szünetek formájában vannak jelen a felvételeken. Nem tűnik úgy, mintha ezeket megpróbálták volna elrejteni. A Bajnait kellemetlen színben feltüntető részeken azonban a volt miniszterelnök egybefüggően beszél, például amikor azt említi, hogy Gansperger régi harcostársa – amely információ ellentmondott korábbi nyilatkozatának.

A pártok környékén felbukkanó cápák kapcsán posztjában úgy fogalmaz, hogy ezek „minden párt" környékén fellelhetők, de a felvételeken az egybefüggő részekben ő kizárólag a fővárosi hat pártból álló koalíciót említi meg.

Bajnai arról is írt a posztjában, hogy nincs személyes érdeke és befolyása a Városháza-ügy kapcsán. Ennek ellenére Bodnár Dezső személyében egy másik wallisos is felbukkan a fővárosi korrupciós hálózat alapos ismerőjeként a pénteken közzétett hangfelvételeken.

A Mediaworks Hírcentruma az elmúlt napokban számos kérdést juttatott el a volt kormányfőhöz, aki ezek közül egyre sem válaszolt. Így továbbra sem tudjuk, hogy

  • Ki az a jóval Barts Balázs felett álló fővárosi vezető, akivel Bajnai tárgyalt a Városháza-projekt ügyében?
  • Mit ért Bajnai Gordon azalatt, hogy Gansperger Gyulához több mint barátság fűzi, és hogy jön ez a Városháza-ügyben játszott szerepéhez?
  • Miért mondta a volt kormányfő, hogy kifejezetten szeretett volna megismerkedni Gansperger Gyula javaslatával a Városháza hasznosítására, ha ő nem közvetítő?
  • Kitől kapta azt a választ a fővárosban, hogy a Városháza-projektre „van szándék, s hogy ebből legyen fejlesztés"?
  • Azt állította, hogy két ember üzemelteti a városházát, Tordai Csaba az egyik. Kiss Ambrus lenne a másik személy?
  • Ki lehet az a több, külföldi érdeklődő a Városháza hasznosítására, akiről Bajnai a hangfelvételen beszél? Tudomása szerint hányan vannak?
  • A főváros vezetéséből kik azok, akik „szeretnék ezt (vagyis a Városháza említett hasznosítását) meglépni"?
  • Ki ajánlotta Bajnai Gordonnak Barts Balázst egyeztetésre a Városháza hasznosítása kapcsán?
  • A volt miniszterelnök azt állította, a Madách tér oldalán egy új irodai szárnyban lenne az önkormányzat, a többi részen szálloda, lakások, irodaépületek. Azt mondta, „a fővárosban ott tartanak, hogy ezen már gondolkodtak". Kikre utalt, és mikor jelezték a szándékukat?
  • A főváros vezetésére utalva állította: „érdemi bevétel lenne", ha a túl nagy épületből egy kisebbe húzódnának. Mint mondta, ez az általános szándék. De ez mit takar, kinek áll ez szándékában?
  • Bajnai azt ígérte, hogy jelzi Tordai Csabának, hogy az egyik befektető részéről „van szándék továbbra is". Jelezte-e végül, s ha igen, milyen választ kapott?
  • Elismeri-e, hogy közvetítőszerepet játszott a Városháza hasznosítása ügyében?