Karácsony Gergely a buszsávban rövidíti a menetidőt

Vágólapra másolva!
Felháborodott olvasónk küldte el szerkesztőségünkhöz azt a videót, amely azt bizonyítja, hogy Karácsony Gergely a közlekedési dugók okozta kaotikus helyzeten viszonylag könnyedén túl teszi magát, autója ugyanis a buszsávot használja.
Vágólapra másolva!

Olvasónk a kora délelőtti órákban az Erzsébet hídon hajtott motorjával, amikor legnagyobb meglepetésére Karácsony Gergely hivatali autóját pillantotta meg. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott – fedélzeti kamera által rögzített - videón jól látható, ahogy a főpolgármestert szállító (a sajtóban már többször bemutatott) autó folyamatosan a buszsávban közlekedik, miközben a munkába igyekvő autósok a hídon ácsorognak.

Karácsony Gergely tehát túl azon, hogy intézkedéseivel a fővárosban közlekedési káoszt idézett elő, a jelek szerint még a KRESZ előírásainak betartására sem hajlandó, és a buszsávban rövidíti meg az amúgy elviselhetetlenül hosszú menetidőt.

Az már korábban kiderült, hogy miközben a jogosítvánnyal nem rendelkező főpolgármester az autósokat hergeli, ő maga szívesen veszi igénybe a pozíciójához biztosított gépkocsit, természetesen sofőrrel együtt. Többször előfordult, hogy facebookos videóit is a hivatali autójából tette közzé.

Nem árt felidézni azonban, hogy Karácsony miképpen okozta a jelenlegi közlekedési állapotokat.

Mint köztudott, tavaly áprilisban a főpolgármester a pandémiás veszélyhelyzetből adódó felhatalmazásával élve, saját hatókörében meghozott döntésével váratlanul kerékpársávnak nevezte ki a Nagykörút egyik forgalmi sávját, ezzel jelentősen lassítva a belváros autós közlekedését. A döntésről sem a lakossággal, sem a civil szervezetekkel nem egyeztetett, így sokan nem tudták mire vélni az út közepére az egyik napról a másikra felvitt sárga csíkokat.

Idén nyár elején Karácsony tovább rontott a helyzeten azzal, hogy több nagyobb fővárosi beruházást egyszerre kezdtek meg. Ekkor indult a Lánchíd sokáig halogatott felújítása, de komoly lezárásokra került sor a Blaha Lujza tér, valamint a pesti rakpart miatt is.

A forgalomkorlátozások lényegében lehetetlenné tették az autós közlekedést Budapesten. A folyamatos dugók, a közlekedési káosz a légszennyezési adatok romlásához is vezettek

Karácsony Gergely eközben cinikus nyilatkozataival jelentős indulatokat váltott ki, elsősorban az autósokból. A főpolgármester közfelháborodást keltő reakciói közül is kiemelkedett, amikor azt követően, hogy a tarthatatlan közlekedési állapotokkal szembesítették, azt javasolta az autósoknak: szálljanak ki a kocsiból és menjenek gyalog.

A hatályos szabályozás szerint ki is használhatja a buszsávot?

(8) Az autóbusz forgalmi sávban

a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;

b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül

ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében (117/c. ábra) a kerékpáros,

bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt

bba) sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjármű,

bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóság és a tűzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjárműve,

bbc) a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárműve,

bc) a betegszállító gépjármű,

bd) a személytaxi,

be) a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár,

bf) nemzetközi sportszövetség, nemzetközi sportvilág esernyőszervezetének nemzetközi sporteseményei vonatkozásában a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény szervező bizottsága közreműködésével kijelölt jármű – a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény ideje alatt és azzal összefüggésben a sportesemény helyszínéül szolgáló települések területén – az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeit, a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó, a Kormány egyedi határozatában foglaltak szerint közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat.