Soros György lobbistái a magyarok pénzén kampányolnak a magyarok ellen

Gyurcsányné
Dobrev Klára
Soros György
Vágólapra másolva!
A The Good Lobby nevű sorosista NGO honlapján rendszeresen publikálnak cikkeket, melyekben amellett érvelnek, hogyan és miért ne utalja az Európai Unió a magyarokat és lengyeleket megillető forrásokat – írja a Tűzfalcsoport. A portálon azt is kiemelik, hogy leányszervezete, a The Good Lobby Profs több olyan külföldi professzort is a soraiban tud, akik gyűlölik Magyarországot, de megtalálhatóak közöttük magyar ellenzéki oktatók is.
Vágólapra másolva!

A Tűzfalcsoport arról ír legújabb bejegyzésében, hogy noha visszatartanák az uniós pénzeket Magyarországtól, a Soros-adomány mellett az európai adófizetők, így a magyarok adóforintjai is hozzájárulnak működésükhöz az Európai Parlament jóvoltából. Az Európai Bizottság nemrégiben levelet küldött a magyar és a lengyel kormányoknak.

A Soros-hálózat módfelett örvend ennek, hiszen úgy látják, ez lehet az első lépés afelé, hogy a jogállamisági aggodalmak miatt pénzügyi szankciókat is életbe léptessenek a nemzeti szuverenitásukat védő tagállamok ellen.

A hírt Twitter oldalán megosztotta a The Good Lobby nevű szervezet is.

Megfosztás attól, ami jár?

A The Good Lobby 2015-ben indult non-profit civil start up, amely – saját szavaikkal élve – „elkötelezett a hatalomhoz való hozzáférés egyenlőségének megteremtése mellett egy pluralistább, befogadóbb és demokratikusabb társadalom érdekében". Tevékenységük része, hogy együttműködéseket és szövetségeket építenek ki nem kormányzati szervezetekkel (NGO-kkal), progresszív vállalatokkal, tanácsadó cégekkel és „filantróp szervezetekkel".

Küldetésüknek tekintik, hogy segítsenek a polgároknak és más szervezeteknek "jó lobbikat" létrehozni, „lehetővé téve számukra, hogy ellensúlyozzák a különleges érdekcsoportok indokolatlan befolyását".

2020-tól állandó, fiatal és sokszínű szakemberekből álló, brüsszeli székhelyű személyzet támogatja „küldetésüket", a Riparte il Futuro olasz vezető kampányszervezettel 2019-ben kötött partnerségüknek köszönhetően pedig már Milánóban is létrehoztak egy irodát.

– írja a Tűzfalcsoport.

A szervezetet pénzügyileg támogató szervezetek között ott találjuk a Nyílt Társadalom Alapítványt, amely az intézményi költségeiket fedezi, projekt-alapú támogatást pedig az Európai Parlamenttől kapnak, tehát a magyarok adójából is jut nekik. Gyakorlatilag a magyarok és a lengyelek pénzéből küzdenek azért, hogy az EU ne utalja ki a magyaroknak joggal járó uniós forrásokat.

A „professzorok"

A The Good Lobby Profs a The Good Lobby kezdeményezése. Úgy vélik, hogy a tudományos szakértelmet mozgósítani kell a „jogállamiság súlyos megsértése és a hatalommal való visszaélés ellen" Európában és Európa-szerte. Mint azt a honlapjukon írják, a „nemzeti és európai döntéshozók felelősségre vonásával a The Good Lobby Profs célja, hogy hozzájáruljon a The Good Lobby szélesebb körű céljához, a részvételi és demokratikusabb társadalom kialakításához". A mintegy 30 országból érkező és több mint 60 tudományos tagból álló csapatot Laurent Pech professzor és Dr. Joelle Grogan vezetik. A tevékenységükről azt írják a honlapon, hogy: a The Good Lobby Profs „gyorsreagálású mechanizmusként működik a jogállamiság fenntartása érdekében" az egész kontinensen. Folyamatosan figyelemmel kísérik a jogállamiság tiszteletben tartását, és ingyenes szakértői elemzést és támogatást nyújtanak, valamint (jó) lobbitevékenységet folytatnak a „demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának előmozdítása, védelme és megerősítése érdekében".

Kim Lane Scheppele: a CEU genderszakának alapító igazgatója, hivatásos Orbán-rettegő. Tulajdonképpen a 2010-es kormányváltás óta mást sem csinál, csak diktatúrát kiált, teljesen nevetségessé teszi magát az olyan kijelentéseivel, mint hogy „Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat" , vagy hogy nem érti, miért nem elégedetlenek az emberek a kormány járványkezelésével.

Daniel Kelemen: A Rutgers Egyetem politológia- és jogprofesszora, az uniós jog amerikai szakértője. A Soros-féle Council on Foreign Relations tagja. Édesapja révén magyar származású, ért és olvas is magyarul, éppen ezért előszeretettel szólaltatják meg az ellenzéki lapok újságírói, mint „külső szemlélőt".

Rui Tavares: ha ismerős a neve, nem véletlen. Ő volt az előadója az Európai Parlamentben a – róla elnevezett – Tavares-jelentésnek, amely hamis, koholt vádak alapján marasztalta el hazánkat.

Bárd Petra: az ELTE ÁJK oktatója, aki a Kriminológiai Tanszéken tanít a kriminológia és kriminálpolitika mellett emberi jogokat is, emellett pedig óraadó tanár a CEU-n. Kutatási területei közé tartozik a jogállamiság és az emberi jogok kapcsolata is. Az Európa Tanács HELP (Human Rights Education for Legal Professionals) programja keretében „bírák és ügyészek részére tananyagot készített és tanfolyamot szervezett a gyűlölet motiválta bűncselekményekkel kapcsolatos jogalkalmazási kihívásokról". Magyar fordításban ez azt jelenti, hogy érzékenyítő tréningeket tart nekik, de ez természetesen nem olyan, mintha befolyásolni akarnák a jogalkalmazást.

Hegedűs Dániel: a German Marshall Fund munkatársa. Korábban dolgozott a hazánkat 2010 óta folyamatosan lepontozó, afrikai diktatúrák mögé soroló Freedom House-nál. Többek között ő is oktatott az ELTE-n.

Kovács Kriszta: a sokat mondó Center for Global Constitutionalism (Központ a Globális Alkotmányjogért) munkatársa. Az ELTE Társadalomtudományi Karán volt dékánhelyettes 2015 júniusa és 2016 szeptembere között. 2014-2016 a Velencei Bizottság Közös Alkotmányjogi Tanácsának társelnöke volt. Nemcsak az ELTE-n szerzett oktatói tapasztalatot, ugyanis 1996-1997 között a CEU emberi jogi mesterképzésének alapítója és programkoordinátora volt.

Halmai Gábor: 1990 és 1996 között az Alkotmánybíróságon dolgozott Sólyom László elnök főtanácsadójaként. A Soros-egyetem Emberi Jogi Programjának alapítója és vezetője volt, ahol 1996 és 1998 között oktatott is, az emberi jogi programot irányította. 2001-2004 között a Soros Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. Nem ez volt az egyetlen sorosista szervezet, melyhez köze volt: korábban igazgatósági tagja volt a Magyar Helsinki Bizottságnak és az Európai Roma Jogok Központjának.

Gyűlölik Magyarországot és Lengyelországot

A szervezetnek láthatóan valamiféle becsípődése lehet Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban, ugyanis több cikkben is foglalkoznak azzal, miért ne utalja ki az Európai Unió a két országnak járó forrásokat. Augusztusban például arról írtak, hogy mi az a hat fő ok, amiért az EU-nak a helyreállítási tervek el nem fogadásával nyomást kellene gyakorolnia a magyarokra és a lengyelekre a jogállamiság kikényszerítése érdekében. Ebben arra a tavaly elfogadott jogállamisági mechanizmusra hivatkoznak, amellyel kapcsolatban az Európai Parlament – ne feledjék, tőlük is kap finanszírozást a The Good Lobby – zsarolni próbálja az Európai Bizottságot, hogy vessék be hazánk és a lengyelek ellen. A Tűzfalcsoport hozzáteszi: ezt a felvetést októberben megfejelték még azzal, hogy szerintük az EU intézményei legalább ötféle módon egyenesen uniós jogot sértenének azzal, ha a lengyel és magyar helyreállítási terveket elfogadják „anélkül, hogy ezek a tagállamok először teljes mértékben megfelelnének a jogállamisági követelményeknek".