A gazdaságok leállása lehet a nyugati klímapolitika következménye

OECD
A participant stands at the OECD headquarters in Paris during the presentation of the Economic Outlook at the 2013 OECD Week on May 29, 2013. AFP PHOTO ERIC PIERMONT (Photo by Eric PIERMONT / AFP)
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás ügyét nem lehet kizárólag politikai szempontok szerint megközelíteni, a szakmai hozzáállás mellőzése a gazdaságok leállásával fenyegethet - erről beszélt a Mediaworks Hírcentrumának Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Szerinte kulcsfontosságú az észszerűség, ennek ellenére a klímaváltozás körül túl nagy a politikai zaj.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikk ismerteti, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon a 38 fejlett államot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltban kinevezett új főtitkára, Mathias Cormann.

Gion Gábor a napilapnak azt mondta: a főtitkár érkezése kiváló alkalom arra, hogy a magyar kormányzat kifejtse álláspontját az előttünk álló legfontosabb kérdésekben, egyúttal tájékozódjon a folyamatokról. Az államtitkár a találkozó apropóján a közeljövő gazdasági kihívásairól beszélt. Úgy vélte, a gazdasági újraindítás után

az egyik legfontosabb kérdés a klímaváltozás ügye és az, hogy a világgazdaság miképpen térhet át a szén-dioxid-semleges működésre.

Mint mondta, itt kulcsfontosságú szempont az észszerűség, a témában ugyanis jelenleg túl nagy a politikai zaj. Nyugaton erős hajlandóság mutatkozik arra, hogy ez ügyben a szakmai, mérnöki érvek helyett a politikai sugalmazások szerint döntsenek el szakkérdéseket. Az ilyen hozzáállás ugyanakkor káros lehet, veszélybe sodorhatja az ellátásbiztonságot, s ezzel a gazdaságok működését is - fogalmazott az államtitkár. Közölte: a klímakérdés mellett foglalkozni kell a koronavírus-járvány következményeivel, a digitalizáció felgyorsításának lehetőségeivel és azzal, hogy a kisvállalkozások a mostaninál termelékenyebbé válhassanak.

Varga Mihály pénzügyminiszter meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon a 38 fejlett államot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet közelmúltban kinevezett új főtitkára, Mathias Cormann Forrás: AFP/Eric Piermont

Gion Gábor ismertetése szerint ezekről a felvetésekről nemcsak Magyarországon vagy az Európai Unióban gondolkodnak sokat a döntéshozók, hanem szinte a világ minden pontján. A kérdésekben tehát semmi újszerű vagy speciális nincs, ezért sem mindegy, hogy milyen módon közelítünk hozzájuk. Az OECD - melynek Magyarország éppen idén 25 éve teljes jogú tagja - szakmai szempontok szerint, politikamentesen végzi munkáját, fő feladata pedig, hogy tanácsokkal, elemzésekkel segítse tagjainak fejlődését.

Manapság nagyon is díjazható az objektív szemlélet - jegyezte meg az államtitkár, majd arra utalt, hogy

az elmúlt években Magyarország az Európai Uniótól a legfontosabb szakmai kérdésekben is sokszor csak politikailag átfűtött kritikákat kapott.

Az ilyen megjegyzésekkel nehéz mit kezdeni, gazdaságpolitikát biztosan nem lehet rájuk alapozni. Ehhez képest az OECD-ben szakmai vita zajlik a terítékre kerülő kérdésekről, az eszmecserében pedig minden szereplő megkapja a neki kijáró tiszteletet - fogalmazott Gion Gábor, majd minderre példaként felhozta a globális minimumadó ügyét.

Az új szabályrendszer kialakításának gondolata az OECD-ben merült fel, ám a kezdeti elképzeléssel Magyarország nem értett egyet. Ismertetése szerint előterjesztették javaslataikat, s azzal érveltek, hogy olyan szabályozás kell, amely hatékony lehet a nemzetközi adóeltitkolás ellen, de nem sújtja azokat a területeket, ahol tényleges gazdasági tevékenység folyik. "Az érveinket elfogadták, sikert értünk el a szakmai küzdelemben, így nem kell megemelnünk a kilencszázalékos társasági adónkat" - mondta az államtitkár. Hozzátette: ebben pedig nagy szerepe volt annak is, hogy

az elmúlt tíz évben komoly eredményeket tudott felmutatni a magyar gazdaságpolitika.

Aki pedig sikeres, annak a politikamentes, szakmai fórumon adnak a szavára - hangsúlyozta Gion Gábor.