Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adataira hivatkozva felhívta rá a figyelmet, hogy miközben Németországban 10 év alatt 5 százalékról 9 százalékra nőtt az energiaszegénységben élő aránya, addig Magyarországon 11 százalékról 4 százalékra csökkent ez az arány.

Meglepő adat az Eurostatról.

Németországban azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek nem tudták felfűteni otthonaikat, 9 százalék volt 2020-ban. 

Tehát tíz év alatt csaknem a duplájára nőtt az energiaszegénység  – írta Hortay Olivér, majd hozzátette: "Az európai energiaválság miatt, a következő éves értékek várhatóan még magasabbak lesznek majd". 

Magyarországon ugyanez a mutató 11 százalékról 4 százalékra csökkent – emlékeztetett rá a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

Az Európai Unióban 2010 és 2020 között az átlagos arány 10 százalékról 8 százalékra mérséklődött. 

Az adatok tanulsága, hogy a drága lakossági energiaárakra építő szakpolitikának súlyos társadalmi következményei vannak még egy olyan országban is, ahol a keresetek és az életszínvonal magas  – fűzte hozzá végezetül Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.