Hamisított a Music TV, grúz képekkel akarta bizonyítani, hogy Budapesten verik az LMBTQ-embereket

fake news, álhírek, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Kontra.hu legújabb tényfeltáró riportjában arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője a magyar fővárosban „átélt" megpróbáltatásairól beszél, a Music TV nemzetközi zenecsatorna bevágott egy videórészletet, amelyen egyenruhások inzultálnak LMBTQ-embereket az utcán. Egyetlen probléma van a dologgal: a felvétel nem Magyarországon, hanem Grúziában készült. Ennek ellenére a videó azt a hamis látszatot keltette a grúz felvétellel, hogy a magyar rendőrök verik az LMBTQ-tüntetőket Budapesten. Ezt sok felháborodott kommentelő jelezte, aminek hatására több mint két héttel később a Music TV kivágta a grúz részletet a felvételből, de bocsánatot azóta sem kértek a videóhamisításért.
Vágólapra másolva!

Radványi Viktória, a Budapest Pride egyik szervezője „kiérdemelte" az MTV European Music Awards „Generation Change" nevű elismerését. Radányit egy olyan díjjal tüntették ki, amelyet minden évben odaítélnek az LMBTQ-jogokért folytatott véres küzdelemben való helytállásért.

Radványi Viktória amint átveszi az MTV European Music Awards „Generation Change" nevű díját Budapesten, 2021. november 14-én Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Kontra emlékeztet rá, hogy

Radványi nem Kabulban, Iszlámábádban vagy valamelyik afrikai országban, esetleg Angliában küzd az LMBTQ-ügyért, ahol fizikai valóságukban fenyegetik a melegeket. A Pride szervezője Budapest utcáin „teszi kockára az életét" naponta.

A meleg közösség egészét pedig veszély fenyegeti - állítja Radványi, azzal riogatva, hogy az LMBTQ-embereket megtámadják az utcán, és kirúgják őket a munkahelyükről. Érzelmes zene mellett mesélt arról, hogy Budapesten nem foghatja meg a barátnője kezét, folyton a háta mögé kell nézzen, mert „veszélyben érzi az életét".

Miközben a megpróbáltatásairól beszél, egy videófelvétel képeit láthatták a nézők, amelyen egyenruhások LMBTQ-embereket rángatnak az utcákon, egyeseket le is tartóztatnak.

A Radványi által elmondottakkal a felvételek valóban sokkolóan hatnak.

„Mindössze" annyi a probléma, hogy a felvételek nem Magyarországon, hanem Grúziában készültek. Tehát miközben a díjazott hölgy Budapest utcáin zajló erőszakról beszélt, a film készítői egy másik országban készült felvételekkel szemléltették, hogy a hatóságok milyen keményen lépnek fel a magyar Pride résztvevőivel szemben.

Magyarán arról van szó, hogy a legnagyobb zenei televíziós csatorna lejáratóvideót készített Magyarországról. Szándékos és egyértelműen tetten érhető hazugságokkal dúsított videót gyártottak, amelynek elkészültéhez a Budapest Pride egyik szervezője nyújtott segítséget.

Így érthetővé válik, miért oda került a díj, ahova.

Radványi Viktória mindezek mellett arról is vallott, hogy azt szeretné, ha az LMBTQ-témák bekerülnének az oktatásba. Elképzelése szerint nem csak a biológiaórákon kapna szerepet a téma, hanem az LMBTQ-történelem a történelemoktatás részévé válna.

Az Music TV a fake, Magyarországot a grúz felvétellel lejáratni akaró videója november 13-án került ki a YouTube-csatornájukra. A videóhamisításra a legtöbben azonban csak a Kontra november 29-én, délután megjelent cikke után figyeltek fel.

A felháborodott kommentelők jelezték, hogy a felvételek nem Magyarországon, hanem Grúziában készültek, és értelemszerűen nem magyar, hanem grúz rendőröket ábrázolnak, aminek hatására aznap este a nemzetközi zenecsatorna kivágta ezt a részt a videóból.

Tehát 16 napot, több mint két hetet kellett várni a „korrekcióra", de

a Music TV bocsánatot azóta sem kért a videóhamisításért és ezen keresztül Magyarország lejáratásáért.

Az egyik kommentelő felhívta rá a figyelmet, hogy

Erre valaki azt válaszolta, hogy

Forrás: YouTube

Egy spanyol kommentelő azt írta erre, hogy „a magyar rendőrség soha nem bántalmazott senkit". Erre érkezett az a válasz, hogy

Forrás: YouTube

Egy másik hozzászóló azt írta, hogy

Forrás: YouTube

Egy újabb kommentelő azt írta, hogy

Forrás: YouTube

Magyar nyelvű hozzászólások is vannak:

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube

A Kontra cikke teljes egészében itt olvasható el.