A lengyel Oscar-nevezett az Európai Moziéjszakán az Urániában

Nem hagytak nyomokat
Vágólapra másolva!
December első hetében Európa számos pontján megrendezik az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án az Oscar-díjra nevezett Nem hagytak nyomokat című lengyel filmet vetítik premier előtt, méghozzá a film főszerepét alakító Tomasz Zietek jelenlétében. A vetítésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Vágólapra másolva!

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Kreatív Európa MEDIA kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen.

A filmszerető közönség díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és az általuk képviselt európai értékekkel.

Budapesten, az Urániában ebből az alkalomból a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott Nem hagytak nyomokat (Zeby nie bylo sladów) című lengyel történelmi drámát vetítik, méghozzá jóval a magyarországi mozipremier előtt.

Forrás: Uránia

Jan P. Matuszynski alkotása fontos történelmi eseményt dolgoz fel, amelynek híre az egész régiót megrázta a nyolcvanas évek elején.

A történet 1983-ban játszódik Lengyelországban.

Habár a kommunista kormányzat által 1981-ben bevezetett hadiállapotot, melynek célja az egyre erősödő ellenzéki mozgalom, a Szolidaritás háttérbe szorítása volt, már felfüggesztették, a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait.

Május 12-én egy rendőrjárőr letartóztatja és megveri Grzegorz Przemyket, Barbara Sadowska ellenzéki költőnő fiát. Grzegorz kétnapi szenvedés után belehal sérüléseibe.

A halálos verés egyetlen szemtanúja a fiú barátja, Jurek Popiel, aki elhatározza, hogy harcolni fog az igazságért. Kezdetben az államapparátus lekicsinyli az ügyet, ám amikor Grzegorz temetésén több mint húszezres tömeg gyűlik össze, a hatóságok úgy döntenek, bármilyen eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák Jurek tanúskodását a bíróság előtt.

Jurek Popielt a lengyel filmművészet fiatal csillaga, Tomasz Zietek alakítja átütő erővel. Az 1989-es születésű színész filmes karrierje 2011-ben indult, azóta láthattunk egyebek mellett a Małgorzata Szumowskának Ezüst Medve-díjat hozó Test című alkotásban, valamint a Lángoló világ című második világháborús brit drámasorozatban.

Lengyel filmdíjra jelölték Piotr Domalewski Csendes éj és Jan Komasa Oscar-jelölt Corpus Christi című filmjében nyújtott alakításáért.

Főszereplője A lengyel Hüakinkthos című 2021-es Netflix-filmnek, amely szintén a kommunista Lengyelországban játszódik.

Tomasz Zietek személyesen is jelen lesz a budapesti vetítésen, és pódiumbeszélgetésen találkozik a közönséggel.

Az Európai Moziéjszaka, amelyre idén Magyarországon budapesti, szolnoki és miskolci helyszíneken kerül sor, a Kreatív Európa MEDIA támogatásával valósul meg, társszervezője az Europa Cinemas.

Az Uránia eseményének együttműködő partnere a Mozinet és a budapesti Lengyel Intézet.

A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott. A belépés díjtalan, regisztrálni az Uránia weboldalán keresztül lehet.

További részletek: https://urania-nf.hu/esemenyek/1998