Magyarország megint rekordot dönt az EU-ban: sehol nem kapta meg ilyen sok ember a harmadik oltást

Oltási akcióhét, koronavírus, vakcina, oltóanyag, 2021.11.30.
Zalaegerszeg, 2021. november 30. Oltópont tábla a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Zalaegerszegen 2021. november 30-án. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az oltási akció hatalmas siker, annyira, hogy a kormány még egy héttel meghosszabbította a kezdeményezést, és már azt is bejelentette, hogy decemberben és januárban további akcióhetek várhatóak. A harmadik oltást százezrek adatták be maguknak az elmúlt napokban, ezzel Magyarország az első helyen áll az egész Európai Unióban. A kormány célja, hogy január végére már a beoltottak 70 százaléka felvegye az emlékeztető, harmadik oltást. Az Európai Gyógyszerügynökség nemrég engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyermekek vakcinációját is, az orvosok és a kormány pedig arra biztatja a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen a gyermekek esetében még enyhébbek az oltást követő reakciók. Ezzel tovább növelhető majd az átoltottság. 
Vágólapra másolva!

Hatalmas siker az oltási akcióhét, ezért jön a ráadás

Nagy sikerrel zajlik az oltási akcióhét, amely során szerdáig összesen több mint 880 ezren vettek fel oltást, közülük 725 ezren már a megerősítő harmadik oltást is, és 108 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. Az összesített adatok szerint keddig 6 132 549 ember kapta meg legalább az első oltást, közülük 5 847 405 fő már a másodikat is, 2 559 096-an pedig már a harmadikat.

A sikerre való tekintettel a kormány meghosszabbította az oltási akciót, így december 5. vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra reggel 7 óra és este 19 óra között.

A kormány tájékoztatásából az is kiderült, hogy a kórházak ezen a héten is megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik oltásra. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el.

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. november 29-én Forrás: MTI/Komka Péter

Érdemes tudni, hogy továbbra is lehet online regisztrálni és időpontot foglalni, tehát aki a megszokott módon szeretné beoltatni magát, annak erre is van lehetősége. Akik viszont időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást. A megerősítő harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, hiszen a megerősítő oltás ismét 90%-ra képes emelni a védettséget.

Szintén fontos információ, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az 5-11 évesek oltását a Pfizer vakcinájával, a kormány pedig már rendelt is belőle, az első szállítmány december 21. körül érkezik majd.

Emlékezzünk meg arról is, hogy az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Oltópont tábla a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Zalaegerszegen 2021. november 30-án Forrás: MTI/Varga György

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottságában arról beszélt, hogy Magyarország elsőként tudott újraindulni az oltásoknak köszönhetően, most pedig az a legfontosabb, hogy minél többen felvegyék a harmadik oltást, a koronavírus-járvány ötödik hullámát ugyanis csak akkor lehet megelőzni vagy ellaposítani.

Ennek érdekében a kormány várhatóan decemberben és januárban is újabb oltási akcióheteket, illetve "névre szóló" kampányokat szervez az egészségügyi hatóságokkal együttműködve, ahogy tette eddig is.

Rogán Antal hozzátette, hogy minden eszközt be fognak vetni annak érdekében, hogy a már beoltottak legalább 70 százaléka a harmadik oltást is megkapja január végéig.

Magyarország rekorder a harmadik oltások tekintetében

Magyarországon már több mint 2,5 millió ember kapta meg a harmadik oltást, ez az egész Európai Unióban rekordarányt jelent, de világszinten is előkelő helyet foglalunk el. Az alábbi grafikonon az is tisztán látszik, hogy a negyedik hullám hatására nőtt az oltási hajlandóság, erre pedig az oltási akcióhét is jócskán rásegített. Az is jól látszik, hogy a többi uniós ország jócskán le van maradva Magyarországtól.

A harmadik oltást megkapottak aránya 100 főre vetítve országonként Forrás: Our World in Data

Ebben a táblázatban a három oltást felvevők aránya látható a teljes népességen belül az Európai
Unió tagországaiban. Hollandia, Horvátország, Lettország és Szlovákia egyelőre nem közöl ilyen típusú adatot - vélhetően a nagyon alacsony oltottság miatt.

Forrás: Origo

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is arról beszélt korábban, hogy rendkívül sikeres az oltási akcióhét, és személyesen is több kételkedőt sikerült meggyőznie, hogy mennyivel több előny származik a védőoltás felvételéből, mint annak elutasításából. Kiemelte, átlagos életmód mellett oltás nélkül nincs esély elkerülni a megfertőződést, és sokkal jobb az oltást felvenni, mint a megfertőződéstől rettegni.

Szlávik a gyermekek oltásával kapcsolatban elmondta, hogy a szülők nyugodtan elvihetik gyermekeiket az oltásra, a gyerekeknél ugyanis ritkák az oltási reakciók, és a vakcinák náluk még hatékonyabbak is, mint a felnőtteknél. A főorvos kitért arra is, hogy a felnőtteknek érdemes felvenniük a harmadik oltást, mert megfigyelték, hogy a második vakcinát követő negyedik hónaptól csökken az oltással elért védettség, a hatodik hónapra pedig már jóval alacsonyabb, mint korábban.

A harmadik oltás rendkívül fontos, hiszen ahogyan arra Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere rámutatott, az első két oltást követő néhány hónapban a vizsgálatok szerint jelentősen csökken a védettség, ezt azonban a megerősítő harmadik oltással ismét körülbelül 90 százalékra lehet emelni. Kásler szintén elmondta, hogy

a kórházba kerülés esélye négyszer nagyobb az oltatlanoknál, az intenzív osztályra kerülés esélye pedig tízszeres.