Kiderült, hogy az elmúlt hónapokban Karácsony a szolgálati autójával járta az országot. 

Úgy tűnik, Karácsony Gergely főpolgármesternek nem csak a fővárosi munkájához kell a hivatali autó. Az SDZ-323 rendszámú, hamuszürke Toyota Prius Plug-In Hybrid a főpolgármester a baloldali előválasztási cirkuszban folytatott kampányának vidéki helyszínein is feltűnt– Gyurcsány Ferenc korábbi testőre, Handl Tamás mellett - írta a Mandiner. 

Közbeszerzési eljárások

2020. január 10-én a Főpolgármesteri Hivatal kiírt egy közbeszerzést, amellyel egyetlen személyautót szeretett volna vásárolni. A G7 akkor azt írta, „egy plug-in hibrid, benzin és elektromos meghajtású személygépjárműről volt szó, szürke színben. A kért felszerelési lista egy olyan autóra utalt, amely nem fapados ugyan, de luxus nincs benne, inkább alsó hangon van felszerelve a ma szokásos, gyakorlatilag már alapból járó extrákkal." De a kért méretek arról árulkodtak, hogy a Hivatal nem tartotta elég nagynak a kompakt méretet (ilyen például a VW Golf, a Honda Civic, a Skoda Octavia), ennél nagyobb autóra lenne szükségük.

Az első kiírás nem volt sikeres, mivel az egyetlen pályázó, a Toyota Sakura Kft. 9,3 millió forintért olyan autót kínált, amelynek tengelytávja, környezetvédelmi besorolása és a fényszórómosója nem volt megfelelő.

A második nekifutást viszont már sikerrel vette mind a hivatal, mind pedig a kiskunfélegyházi székhelyű CPM Hungary Kft. Összehasonlítva a két közbeszerzést, a feltételek alig különböznek (a méreteken, a gépkocsi meghajtásán például nem változtatott a kiíró), a korábban kifogásolt paraméterek – amelyek a Prius műszaki tartalmaira erősen hasonlítanak – márciusban már megfeleltek Karácsonyéknak.

Itt jelent meg Karácsony szolgálati gépkocsija

Augusztus 27-én pénteken, az Azonnali tudósítása alapján a baloldali városvezető hivatali autóval mehetett kampányolni Kecskemétre. A rendszám ugyan nem látszik, de egy szürke Toyota Prius és a mellette álló Karácsony látszódik a képeken.

Szeptember 11-én szombaton egy komlói kampányrendezvényen tűnik fel a háttérben egy parkoló hamuszürke Toyota Prius – zöld rendszámmal. Az előtérben a baloldali előválasztás miatt kampányoló párbeszédes társelnök tűnik fel.

Három nappal később, szeptember 14-én kedden Érden tartott fórumot a főpolgármester. A Telex két nappal később publikált portréfilmjében több alkalommal is feltűnik egy sötétszürke Toyota Prius a parkolóban, a rendszám itt sem látható.

Egy napra rá, szeptember 15-én a Mediaworks Hírcentrum felvételein már látható a gépjármű rendszáma, színe, típusa és maga Karácsony Gergely is, aki ekkor épp a szentendrei kampányhelyszínt igyekezett elhagyni. A háttérben egyébként feltűnik a HÉV végállomása.

Szeptember 22-én szerdán Hatvanban volt az újabb állomás. A Mediaworks Hírcentrum videóján ismét látszódik az autó rendszáma, színe, típusa, és az is, hogy míg a főpolgármester kampányol, addig a gépkocsi vezetője (egy ideig biztosan) a buszmegállóban várakozik.

Október 5-én kedden Hódmezővásárhelyen is feltűnik a háttérben egy hamuszürke Toyota Prius. Karácsony épp az ellenzéki előválasztási procedúrát végül megnyerő Márki-Zay Péterhez jött egyeztetni.

A Mandiner megkérdezte a főpolgármestert,

  • használhatja-e a hivatali autót a fővárosi ügyek intézése mellett például országos kampánytevékenységre;
  • ha igen, mennyit mehet magánhasználati céllal; hogy ez esetben ki fizeti a hivatali autó sofőrjét – lévén a városvezetőnek nincs jogosítványa;
  • hogy történik az elszámolás, miként számolják a sofőr rendelkezésre állását, amikor például a főpolgármester baloldali miniszterelnök-jelöltként épp országot jár?

A lap eddig nem kapott választ. Mi is elküldtük kérdéseinket, az ügyre még visszatérünk - akkor is, ha nem jön válasz.