Magyarország kormánya arra törekszik, hogy mindenki hozzájuthasson a koronavírus elleni oltáshoz – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós legújabb videóinterjújában, amelyben beszélt az Oltási akcióhét meghosszabbításáról, a vakcinák hatásvizsgálatáról, az oltással kapcsolatos tévhitekről és az adventi elmélyülésről is, derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sajtóközleményéből.

Az életösztön megérintette az embereket, látván a nagyvilágban és idehaza a világjárvánnyal kapcsolatos történéseket – így reagált az emberi erőforrások minisztere arra, hogy csak múlt pénteken, egyetlen nap alatt 140 ezren vették fel az oltást.

Kásler MiklósForrás: MTI/Balogh Zoltán


Kiemelte: rendkívül fontos, hogy az érzelmeik helyett a tényekre hallgassanak az emberek, és elmenjenek oltakozni, mert a fertőzés sokszorosan súlyosabb az oltatlanok esetében. A magyar kormány biztosítja, hogy mindenki hozzájusson az oltáshoz – mutatott rá.

Prof. Dr. Kásler Miklós hangsúlyozta: bőségesen rendelkezésre állt és áll ma is az ötféle vakcina, május óta mindenki saját döntése alapján vette fel az oltást. Felhívta a figyelmet, hogy az idő múlásával a kétszer beoltottak veszítenek a védettségükből, ezért indokolt a harmadik oltás. A beoltottak a legtragikusabb végkifejletet bizonyosan nem kell, hogy elszenvedjék. Szemben azokkal, akik nem oltakoztak, és ezért gyakran kerülnek krízishelyzetbe.

A negyedik hullám jelenlegi fázisáról a miniszter elmondta: az R-tényező, ami megmutatja, hogy egy ember hány embert fertőz meg, viszonylag kedvezőbben alakult, mint ahogy várható volt, ugyanakkor a szennyvizekben a víruskoncentráció emelkedett. A fertőzéseket tekintve december második hetében várható a tetőzés – hangsúlyozta a tárcavezető. Az omikronról úgy vélekedett, hogy meg kell várni, míg elegendő ismeret birtokába jutnak a szakértők ahhoz, hogy felelősséggel nyilatkozzanak az új vírusmutáns veszélyeiről.

A vakcinák átfogó hatásvizsgálatát bemutató magyar tanulmánnyal kapcsolatban kiemelte: ez a világon a harmadik legnagyobb betegcsoporton elvégzett hatásvizsgálat, de az első, amely ötféle vakcina eredményességét összegezte.

Kijelenthető, hogy minden Magyarországon alkalmazott vakcina magas hatásfokkal védett a fertőzés ellen, és a halálozást eredményesen csökkentette, 89-98 százalék közötti mértékben – foglalta össze a neves brit orvosi szaklapban közölt eredményeket az orvosminiszter.

Azokra a tévhitekre, amelyek szerint az 5G mobiltelefonos hálózat terjeszti a vírust, illetve hogy a krumpli kiszívja az oltóanyagot a szervezetből, úgy reagált: rengeteg elképesztő történet kering arról, hogyan terjed a vírus, mit építenek be az emberi szervezetbe, és az emberi szervezet átörökítő anyagait hogyan változtatja meg a vakcina. Ezek tételesen nem igazak – szögezte le. Az oltásellenesek félelmét, amely szerint a koronavírus csak a gyógyszergyártók üzleti fogása lenne, azzal kommentálta, hogy számos világjárványt akadályoztak meg a vakcinák a történelem során.

Emlékeztetett: Magyarországon, a világon egyedüliként 13-féle vakcinát kapunk meg gyermekkorunkban. Senkinek eszébe nem jut megkérdőjelezni azt, hogy hatékonyak-e – tette hozzá.

Az interjú végén Kásler Miklós még arról beszélt, hogy a világjárvány árnyékában sem változik advent jelentősége és üzenete. Ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy az ember végiggondolja, hogyan él és a többi embernek segítségére van-e. „Én úgy gondolom, hogy az idei advent különleges, mert lehetőséget kínál hitünk mélyebb megélésére, mint a nyugodtabb időszakokban" – zárta gondolatait a miniszter.

A beszélgetésről készült videó alább tekinthető meg teljes egészében: