Megújulva helyezték vissza eredeti helyére a budai Vár turulszobrát

Vágólapra másolva!
A teljeskörű restaurálás után ismét a Habsburg-kapu mellől tekint le Pest felé a budai Vár ikonikus turulszobra. Donáth Gyula alkotásának restaurálását idén februárban kezdték meg a Nemzeti Hauszmann Program keretében, amit az érdeklődők a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben követhettek figyelemmel. A megszépült szobor most egy 60 tonnás óriásdaru segítségével került vissza eredeti helyére – derül ki a Várkapitányság sajtóközleményéből.
Vágólapra másolva!

Donáth Gyula szobrászművész turulmadarat ábrázoló alkotását 1905-ben, a Budavári Palota századfordulós bővítésének végső szakaszában állították fel a Habsburg-kapuhoz tartozó kerítés sarkán.

A műnek már a méretei is tiszteletet parancsolóak: magassága 5 méter, szélessége 7 méter, a súlya pedig megközelíti a 9 tonnát.

A szobor, melynek talapzatát a történelmi Magyarország címere díszíti, az elmúlt közel 120 évben a Budavári Palotanegyed egyik legnépszerűbb látványosságává vált.

Az alkotás a második világháborúban több sérülést szenvedett el, állapota pedig a kisebb javítások ellenére azóta jelentősen leromlott.

A művet a Nemzeti Hauszmann Program keretében azonban mára teljeskörűen restaurálták a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben.

A szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtottak végre, a korábbi javításoktól eltérően ezúttal saját alkotóanyagával, bronzhegesztéssel javították ki a bronz felület sérüléseit. A szobor belső vázát megerősítették, immár rozsdamentes acélcsavarok tartják össze az alkotást.

A munka során az is kiderült, hogy a szobor önhordó héjas, így különleges módon a mű vázának fő funkciója nem az alkotás megtámasztása, hanem az, hogy biztosítsa a szárnyak ellenállását a viharos szélben.

A restaurált szobrot egy 60 tonnás óriásdaru segítségével emelték vissza eredeti helyére.

A Várkapitányság még az idén végez a turulszobor mellett található Habsburg-kapu és a hozzá tartozó lépcső teljes felújításával is, melyek szintén jelentős károkat szenvedtek a második világháborúban, állapotuk pedig jelentősen romlott az utóbbi évtizedekben.

A következő hetekben a Halászó gyerekek kútjának és a hozzá tartozó terasznak is befejeződik a megújítása. A díszkutat 1900-ban Senyei Károly alkotta meg, a szoborcsoport egy hatalmas harcsával küzdő két fiút, és egy őket szemlélő kislányt ábrázol. A háborúban megsérült mű több költözés után került vissza eredeti helyére. Rossz állapota miatt hosszú évek óta nem működött, év végéig azonban ez is megújul és egy népszerű alkotást csodálhatnak meg ismét az érdeklődők az eredeti formájában felújított területen a Budavári Palotanegyedben.