Olasz befektetői köröknek is felajánlották a Városházát

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2021. július 24. Karácsony Gergely főpolgármester beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Bár Gansperger Gyula, Bajnai Gordon harcostársa az orosz Rahimkulov családban látta a lehetséges vevőt a Városházára, a Mediaworks Hírcentruma olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy olasz befektetői köröknek is felajánlották a patinás épület megvásárlásának lehetőségét - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Gansperger Gyula mellett a fővárosi „cápák" egyéb csatornákon is gőzerővel dolgoztak annak érdekében, hogy a Városháza épületén minél hamarabb túladhassanak. A birtokunkba került dokumentumok, köztük számos e-mail, Viber-üzenet ugyanis arról tanúskodik, hogy a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Barts Balázs mellett a mindenféle hivatalos pozíció nélkül tevékenykedő Berki Zsolt több, Magyarországon ismert üzleti kör felé is lépéseket tett a Városháza-projekttel és számos más budapesti ingatlannal összefüggésben.

Berki – a levelek tanúsága alapján – nem sokat törődött a látszattal, gyakran az előzmények is benne maradtak a küldeményekben, így lényegében a teljes lánc egyértelműen beazonosítható, vagyis könnyen kikövetkeztethető, hogy kik lehettek még az értékesítés potenciális célpontjai.

Sőt olyanra is akadt példa, hogy a levél egy korábban más üzleti körnek elküldött e-mail továbbítása volt. De még mielőtt továbbmegyünk, tisztáznunk kell, hogy tulajdonképpen ki az a Berki Zsolt. Ehhez több mint egy évtizeddel ezelőttig, egészen a szocialista kormányzás időszakáig kell visszamennünk.

Berki Zsolt testvére, Berki József ugyanis a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter mellett dolgozott. Ez éppen arra az időszakra datálható, amikor Kiss Péter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt. Vagyis a Berki család baloldali beágyazottsága nem igazán kérdőjelezhető meg.

A Berki testvérek egyébként – több e-mail tanúsága szerint – napjainkban is szorosan összehangolják a teendőiket, és több elektronikus levél bizonyítja, hogy a Barts Balázs vezette fővárosi vagyonkezelő egyik munkatársától, F. Ildikó ingatlanhasznosítótól közvetlenül kapják a szenzitív belső információkat.

A Mediaworks Hírcentrumának birtokában lévő levelezés szerint az értékesítés előtt álló ingatlanokról megszerzett tudnivalókat először Berki Zsolt juttatta el a testvérének, majd Berki József továbbította azoknak az ismerőseinek, akikről azt feltételezte, hogy kapcsolatba tudnak kerülni valódi nagyhalakkal. Így jutott el az ajánlat az olasz befektetői köröket képviselő Riccardo Salvatoréhoz.

Forrás: Magyar Nemzet

Az olaszokhoz eljuttatott dokumentumokban két fővárosi ingatlanról esik szó. Az egyik maga a Városháza, a másik pedig a XI. kerületi Rimaszombati út 2–4. Előbbiről már rengeteget lehetett hallani az elmúlt időszakban, utóbbiról pedig azt érdemes tudni, hogy a Budaörsi út és a Koszorúslány utca között elterülő telekről van szó, amelyeknek összterülete 29 560 négyzetméter. A bemutató anyag szerint a

Az üzenetváltásokból az meglehetősen jól érzékelhető, hogy a Városháza-projektre több energiát fordított Riccardo Salvatore, aki néhány bizalmasának megadta a meglévő épület paramétereit, jellemzőit és a jövőbeli hasznosítási lehetőségeit. Tájékoztatása szerint az ingatlan ára nyolcvanmilliárd forint, amelyből a már jól ismert városházi szleng szerint a „jutalék" kétmilliárd forint. Jutalék alatt ebben az esetben azt az összeget kell érteni, amelyet a korrupciós ügyletben közreműködő személyek, döntéshozók kapnak az adásvétel lebonyolítását követően. Lényeges körülmény, hogy Salvatore ragaszkodott ahhoz, hogy az ügyletben résztvevők titoktartási nyilatkozatot írjanak alá. Ezt segítendő meg is mondta, hogy ezt a dokumentumot a Dr. Králik Tímea Ügyvédi Irodában kellene aláírni. Az ügyvédnő elérhetőségét mellékelve többször hangsúlyozta a nyilatkozat fontosságát. Az ügyvédi iroda holnapjáról egyértelműen kiderül, hogy főként ingatlan-, építési jogi és nemzetközi ingatlanügyek területén jártas.

Králik Tímea a Mediaworks Hírcentrumának azon kérdésére, hogy kötött-e titoktartási szerződéseket a Fővárosi Önkormányzat ingatlaneladásaival összefüggésben, közölte, volt szó róla, hogy megkeresik ilyen projekttel, de nem vállalta a megbízást.

Hangsúlyozta: nem segédkezett ilyen ügyekben, és szerződéseket sem kötött. Az ügyvéd azt mondta, ingatlanközvetítőkön keresztül fordultak hozzá, vélhetően a jó szakmai hírneve miatt. Leszögezte, nincsenek politikai kapcsolatai, nem ismer senkit a főváros vezetői közül, külön kérdésünkre pedig azt válaszolta, Berki Zsoltot sem ismeri.

A Mediaworks Hírcentrumához került iratok szerint a levelek zöme idén októberi keltezésű, ekkor még úgy tűnt, minden rendben van a Városháza tervezett eladása körül. Ez a kegyelmi állapot vélhetően azt követően változott meg, hogy az Index november 4-én arról számolt be, hogy eladnák a patinás épületet. Az írást követően természetesen Karácsony Gergely főpolgármester és persze a stábjának minden tagja hevesen tagadta a háttérben formálódó üzletet. Fake news, lakájmédia, fake news! – szajkózták az érintettek. Ekkor került elő egy megbízási szerződés, amelyet a már fent említett Berki Zsolt cége kötött egy ingatlanforgalmazó kft.-vel a Városháza eladására. Karácsony Gergelyék igyekeztek bagatellizálni a megállapodást, amelyet csupán egy sajtpapírnak minősítettek. – Nem ismerünk semmiféle Berki Zsoltot – nyilatkozta a főpolgármester. – Ezt követően azonban felbukkant Anonymus, aki bal-, illetve jobboldali szerkesztőségeknek hangfelvételeket kezdett el küldözgetni azokról az egyeztetésekről, amelyek a Városháza eladásáról szóltak. Az összekevert mozaikok szépen a helyükre kerültek.

Ebben a helyzetben november 18-án Riccardo Salvatore azt kérte a vele kapcsolatban lévő személyektől, hogy minden, a Városházával összefüggésben lévő üzenetet, dokumentumot töröljenek ki. „Minél előbb, annál jobb" – nyomatékosította. Megpróbáltuk elérni Riccardo Salvatorét, ám nem sikerült kapcsolatba lépnünk az üzletemberrel, hívásainkkor rendszeresen kinyomta a mobiltelefonját.

A Salvatore által elrendelt „takarításra" viszont vélhetően azért volt szükség, mert egyre több részlet derült ki arról, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál egy jól behatárolható kör korrupciós rendszert működtet.

A nyilvánosságra került hangfelvételek tanúsága szerint az üzleti egyeztetéseken – amelyek a befolyásos orosz Rahimkulov család képviselőjével zajlottak – leplezetlenül beszéltek koalíciós pártok körül mozgó cápákról, a tízszázalékos „jutalékokról", illetve arról, hogy pontosan kik részesülnek az ingatlanügyletek után fizetendő feketepénzekből. Több hangfelvételen elhangzott, hogy az e-maileket eljuttató Berki család „benne van a buliban". Gansperger Gyula elmondása szerint Berki Zsolton kívül Karácsony helyettese, Kiss Ambrus is részesül a „jutalékokból", Tordai Csaba viszont „nem pénzezik", de fontos szerepe van a rendszerben, hiszen minden egyes szerződés, ingatlanügylet a keze alatt megy át, „ő láttamozza" azokat. Tordai Csaba egyébként a főpolgármester jogi főtanácsadója, korábban pedig a Bajnai-kormány államtitkáraként is ténykedett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Anonymus miféle hanganyagokkal okoz még meglepetéseket a jövőben, ám tény, a nyilvánosságra került ingatlanügyekkel összefüggésben már eddig is számos büntetőfeljelentést tettek. A rendőrség befolyással üzérkedés, csalás, hűtlen kezelés, vesztegetés, vesztegetés elfogadása miatt nyomoz ismeretlen tettes, tettesek ellen.