Elsők vagyunk Európában a harmadik oltások számát tekintve, több mint 2,6 millió ember oltatta be magát - írja Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a vakcinagyártók és orvosok is arra hívják fel a figyelmet, hogy 4-6 hónap elteltével csökken az oltóanyagok által biztosított védettség mértéke, ezért a harmadik oltás felvétele kulcsfontosságú.

Szentkirályi Alexandra a Facebookon azt írja, hogy

Június 10-ig 3 millió 700 ezer ember volt, aki 2. oltást is megkapta. Most december 10-én, 6 hónap után a védettség nagymértékben csökkentnek tekinthető. Őket külön is meg fogjuk keresni, és arra fogjuk buzdítani, hogy vegyék fel a harmadik oltást.

Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet

A kormányszóvivő emlékeztetett rá, hogy

a kormány felkérte az Operatív Törzset, hogy a következő hónapokban dolgozza ki azt a rendszert, amelyben oltási akciónapokat szervezhetnek az ország valamennyi településén.

Az Operatív Törzset arra is felkérték, hogy vizsgálja meg, járványügyi szempontból az oltási igazolványok érvényességével kapcsolatban milyen szabályozást érdemes bevezetni, mely időponttól kezdődően kössék az érvényességét az harmadik oltáshoz.

A kormány határozott szándéka, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a 3. oltáshoz kötődjön, ennek az időpontját később fogjuk bejelenteni

- írja Szentkirályi a közösségi oldalán.

Minden oltóanyagból nagy számban áll rendelkezésre

Az Európai Gyógyszerügynökség az ideiglenes használatra vonatkozó engedélyt megadta, ezért a Pfizer vakcinákból az 5-11 éves korosztály számára elérhető oltások is érkeznek, most a december 13-i hétre ígérik - közölte, majd hangsúlyozta:

Nem változott az kormány vakcinapolitikája, minden olyan vakcinabeszerzésben részt vettünk és részt fogunk venni, ami olyan korosztály számára teszi lehetővé a vakcina beszerzését, akiket eddig nem olthattunk be. Minden oltóanyagból nagy számban áll rendelkezésre, a Szputnyik elfogyott. Ha bármikor, bármelyik oltóanyagból még vásárolni kellene, akkor ez semmilyen nehézségbe nem ütközne.

Operatív Törzs a napokban részletesen kidolgozza, hogy az 5-11 évesek oltása milyen formában fog megtörténni, és ezt is részletesen ismertetni fogjuk - tette hozzá.

A rezsicsökkentést fenn kell tartani!

A fentebb említettek mellett a kormányszóvivő azt is leszögezte, hogy

A világban elszabadultak az energiaárak. Ha az infláció ellen küzdeni akarunk, akkor a legnagyobb növekedésen keresztülment világpiaci energiaárakat Magyarországon nem szabad fogyasztók számára érvényesíteni.

A magyar kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés, amelyet 4 milliárd forint alatti mérlegfőösszeggel vagy nettó árbevétellel és tíz alkalmazott alatt lehet igénybe venni.

Az önkormányzatok számára is lehetővé teszik az egyetemes szolgáltatás igénybevételét. Az inflációval szembeni küzdelemben ma a kormány a rezsicsökkentés fenntartásával tud küzdeni.

Abban bízunk, hogy ezeknek a döntéseknek köszönhetően a magyar inflációs adatok mérsékeltebbek lesznek

- írta Szentkirályi Alexandra.