Milliárdokat csaltak el az őrző-védő cégek vezetői

Vágólapra másolva!
Egy egész országra kiterjedő akció keretében fogta el a NAV és a rendőrség 13 őrző-védő cég vezetőjét, akik az alkalmazottaik után nem fizették be az áfát. Ezzel több milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Az őrző-védő cégek vezetői ezért, hogy az alkalmazottaik után ne kelljen befizetniük a közterheket és az ÁFÁ-t, igénybe vették egy bűnszervezet segítségét, akiket már korábban elfogtak a hatóságok.

A szolgáltatás lényege szerint a megrendelők alkalmazottait más cégekhez jelentették be, amihez egy céghálózatot használtak.

Ennek a legalsó szintjén a közterheket és az ÁFÁ-t részben bevallották, de nem senki sem fizette ki. A banda, hogy leplezze a csalást a hálóban szereplő cégeket rendszeresen cserélgette és jutalékért cserébe hamis számlákat is kiadott.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy korábbi nyomozásban a bűnbanda több tagja is letartóztatásba került, többek között a banda irányítói, a végrehajtók, a cégeket biztosító ügyvéd.

A keddi akcióban 13, a banda szolgáltatásait használó cég 5 vezetője és a cégek közötti pénzt mozgató személy került őrizetbe, valamint további 9 embert hallgattak ki

Az érintett cégek több mint 2 milliárd forintos kért okoztak az állami költségvetésnek.

A költségvetési csalás miatt indult eljárásban az ügyészség azt javasolja, hogy 6 ember letartóztatását rendelje el a bíróság 1 hónapra, mert fennáll többek között a szökés, elrejtőzés veszélye.