A jövő szempontjából is kulcskérdés, éppen ezért rendkívüli és példaértékű, amit a Nestlé tett most, a kakaó védjegyének átadásával, nagyszerű dolog, hogy nagyvállalatként gondolt arra, mi fontos helyben, az itt elő embereknek és ők is tudják, hogy Szerencsen a csokoládégyártás nagyon-nagyon fontos - mondta Koncz Zsófia, a szerencsi választókerület fideszes országgyűlési képviselője az Origónak. Ahogy azt megírtuk, a Nestlé november 30-án adta át a szerencsi kakaópor védjegyét a helyi  vállalkozásnak, a Szerencsi Bonbon Kft-nek, ezzel kiegészítve egy három évvel ezelőtti megállapodást. Édesapja munkáját folytatva az átadásért sokat dolgozott Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője. 

Ha Szerencs akkor csokoládé! Erre mi nagyon büszkék vagyunk, ez valahogy hozzá tartozik már az életünkhöz, a szerencsiek életéhez, hiszen a csokoládégyártás 1923 óta folyamatosan jelen van a település életében 

- minderről Koncz Zsófia beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy a szerencsi kakaópor védjegyének tulajdonjoga a településé lett. A térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a jövő szempontjából is kulcskérdés ez, éppen ezért rendkívüli és példaértékű, amit a Nestlé tett most. Nagyszerű dolog, hogy nagyvállalatként gondolt arra, mi fontos helyben, az itt élő embereknek és ők is tudják, hogy Szerencsen a csokoládégyártás nagyon-nagyon fontos. A Szerencsi „cicás" Kakaó gyártásával újabb munkahelyek jöhetnek létre, de ami ennél is fontosabb, hogy a hagyományaink egy darabja éled újjá azzal, hogy egy szerencsi családi vállalkozáshoz kerül, akik sokat tesznek azért, hogy a megszerzett tudásukat továbbadják az új generáció számára - tette hozzá. 

Koncz Zsófia: Szerencs szempontjából a jövőt illetően egy kulcskérdés, hogy a csokoládégyártás megmaradjon és fejlődjönFotó: Csudai Sándor - Origo

Koncz Zsófia arról is beszélt, hogy 2008 egy nagyon fájdalmas évszám volt Szerencs életében. Tragédia volt, hogy bezárt a Szerencsi Cukorgyár. Még emlékszem a beszélgetésekre otthon, amikor édesapám azt gondolta ki, hogy próbáljunk mégis valami büszkeséget adni az itt élőknek, valamit, aminek tudnak örülni. Így született meg az Országos Csokoládéfesztivál ötlete. Úgy gondolja, sikerült egy olyan üzenetet adni az itt élőknek és az egész országon belül, hogy a csokoládé az fontos szerepet játszik a mi éltünkben.

"Három évvel ezelőtt Takács Pista bácsi és az édesapám elkezdtek azon gondolkodni, hogyan kellene az utánpótlással foglalkozni, hiszen itt van ez a hatalmas tudás Szerencsen, amely az egész édességipart jellemezi, és az volt a kérdés, hogyan lehetne ezt a fiatalságnak átadni - tette hozzá. Így indult el az országon belül egyedülálló módon egy édességkészítő képzés, ahol a könnyű cukrászat és a nehéz cukrászat is megtanulható. Ebben a Nestlé szintén szerepet vállalt.A hagyományaink miatt és jövőnk miatt is fontos a csokoládégyártás, hiszen ha csak a turisztikai látványosságról beszélünk, akkor az ideérkezők elmehetnek csokoládét készíteni, vannak csokoládé szobraink amelyeket meg lehet tekinteni, így Szerencs szempontjából a jövőt illetően egy kulcskérdés, hogy a csokoládégyártás megmaradjon és fejlődjön. Személy szerint azért szeretnék dolgozni, hogy a szakképzés még hatékonyabb legyen és ez a hatalmas tudásbázis az édesség iparon belül itt Szerencsen, központi helyen legyen.

Szerencsen lassan 100 éve központi szerepet játszik az édességgyártásForrás: MTI/Vajda János

A legfontosabb az utánpótlásképzés az édességgyártásban

Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Nestlé már lassan 100 éve meghatározó cége a településnek. A svájci tulajdonos már a II. világháború során is mindent megtett, hogy a gyárat a németekkel szemben védje - idézte felA rendszerváltást követően ismételten a Nestlé szerezte meg a szerencsi gyárat, azonban az akkori gazdasági változások miatt a svájci cég úgy döntött, hogy a közép-európai régióban lévő gyárai országonként csak egy-egy terméket gyártanak majd. Ekkor döntöttem a mostani cég létrehozása mellett, amiben a Nestlé is komoly segítséget nyújtott azzal, hogy az egykori édességgyár helyszínén területet és eszközöket is adott a cégemnek - mondta Takács István.

 Az ügyvezető igazgató rámutatott arra, hogy 2018-ban a Nestlé felkínálta a szerencsi nevet a cégnek. Így tovább erősödött ez a vállalat a térségben és országosan is. Legfőbb célunk az volt, hogy a hazai édességgyártás utánpótlását megteremtsük, mivel a rendszerváltást követően hat édességgyárat zártak be, tehát az oktatás is megszűnt  - mondta Takács István. Szólt arról is, hogy a Nestlé az elmúlt években átadta a náluk lévő termékek védjegyeit a Szerencsi Bonbon Kft.nek, így került a cég tulajdonába a Melba és a Párizsi kocka licenszének a joga, míg most ez a szerencsi kakaóporral bővül majd a várossal együttműködésben.