A szerencsi csokoládégyártás nem csak a hagyományok, hanem a jövő szempontjából is kulcskérdés

Szerencs, Nestlé Hungária Kft., munka, új munkahely, gyártósor, munkás,
Szerencs, Munkások dolgoznak az új gyártósoron a Nestlé Hungária Kft. szerencsi üzemében 2015. június 22-én. A száznyolcvanmillió forintos beruházással 100 új munkahely jött létre, így 480-ra nőtt a dolgozók létszáma.
Vágólapra másolva!
A jövő szempontjából is kulcskérdés, éppen ezért rendkívüli és példaértékű, amit a Nestlé tett most, a kakaó védjegyének átadásával, nagyszerű dolog, hogy nagyvállalatként gondolt arra, mi fontos helyben, az itt elő embereknek és ők is tudják, hogy Szerencsen a csokoládégyártás nagyon-nagyon fontos - mondta Koncz Zsófia, a szerencsi választókerület fideszes országgyűlési képviselője az Origónak. Ahogy azt megírtuk, a Nestlé november 30-án adta át a szerencsi kakaópor védjegyét a helyi  vállalkozásnak, a Szerencsi Bonbon Kft-nek, ezzel kiegészítve egy három évvel ezelőtti megállapodást. Édesapja munkáját folytatva az átadásért sokat dolgozott Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője. 
Vágólapra másolva!

- minderről Koncz Zsófia beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy a szerencsi kakaópor védjegyének tulajdonjoga a településé lett. A térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a jövő szempontjából is kulcskérdés ez, éppen ezért rendkívüli és példaértékű, amit a Nestlé tett most.

A Szerencsi „cicás" Kakaó gyártásával újabb munkahelyek jöhetnek létre, de ami ennél is fontosabb, hogy a hagyományaink egy darabja éled újjá azzal, hogy egy szerencsi családi vállalkozáshoz kerül, akik sokat tesznek azért, hogy a megszerzett tudásukat továbbadják az új generáció számára - tette hozzá.

Koncz Zsófia: Szerencs szempontjából a jövőt illetően egy kulcskérdés, hogy a csokoládégyártás megmaradjon és fejlődjön Fotó: Csudai Sándor - Origo

Koncz Zsófia arról is beszélt, hogy 2008 egy nagyon fájdalmas évszám volt Szerencs életében. Tragédia volt, hogy bezárt a Szerencsi Cukorgyár.

Így született meg az Országos Csokoládéfesztivál ötlete. Úgy gondolja, sikerült egy olyan üzenetet adni az itt élőknek és az egész országon belül, hogy a csokoládé az fontos szerepet játszik a mi éltünkben.

"Három évvel ezelőtt Takács Pista bácsi és az édesapám elkezdtek azon gondolkodni, hogyan kellene az utánpótlással foglalkozni, hiszen itt van ez a hatalmas tudás Szerencsen, amely az egész édességipart jellemezi, és az volt a kérdés, hogyan lehetne ezt a fiatalságnak átadni - tette hozzá.

A hagyományaink miatt és jövőnk miatt is fontos a csokoládégyártás, hiszen ha csak a turisztikai látványosságról beszélünk, akkor az ideérkezők elmehetnek csokoládét készíteni, vannak csokoládé szobraink amelyeket meg lehet tekinteni, így Szerencs szempontjából a jövőt illetően egy kulcskérdés, hogy a csokoládégyártás megmaradjon és fejlődjön.

Szerencsen lassan 100 éve központi szerepet játszik az édességgyártás Forrás: MTI/Vajda János

A legfontosabb az utánpótlásképzés az édességgyártásban

Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Nestlé már lassan 100 éve meghatározó cége a településnek. A svájci tulajdonos már a II. világháború során is mindent megtett, hogy a gyárat a németekkel szemben védje - idézte fel

Ekkor döntöttem a mostani cég létrehozása mellett, amiben a Nestlé is komoly segítséget nyújtott azzal, hogy az egykori édességgyár helyszínén területet és eszközöket is adott a cégemnek - mondta Takács István.

Az ügyvezető igazgató rámutatott arra, hogy 2018-ban a Nestlé felkínálta a szerencsi nevet a cégnek. Így tovább erősödött ez a vállalat a térségben és országosan is.

- mondta Takács István. Szólt arról is, hogy a Nestlé az elmúlt években átadta a náluk lévő termékek védjegyeit a Szerencsi Bonbon Kft.nek, így került a cég tulajdonába a Melba és a Párizsi kocka licenszének a joga, míg most ez a szerencsi kakaóporral bővül majd a várossal együttműködésben.