Az I. kerület párbeszédes polgármestere a testület által elfogadotthoz képest százmillió forinttal eltérő költségvetési rendeletet hirdetett ki 2020-ban. Az I. kerületi Fidesz szerint V. Naszályi Márta ezzel a lépéssel közokirat-hamisítást követett el, ezért a kormánypárti képviselők rendőrségi feljelentést tettek a polgármester ellen - írja a Magyar Nemzet.

Véleményünk szerint Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület baloldali polgármestere meghamisította a Budavári Önkormányzat 2020. évi költségvetését. Ezért hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt képviselőtársaimmal feljelentést tettünk – mondta el Gulyás Gergely Kristóf, a Fidesz budavári önkormányzati képviselője.  

Váradiné Naszályi Márta, a párbeszédes I. kerületi polgármesterForrás: MTI/Kovács Attila

A kormánypárti képviselők azért tettek feljelentést a párbeszédes polgármester ellen, mert a testület 2020. február 20-án tárgyalta és elfogadta az önkormányzat költségvetését, ám V. Naszályi az elfogadott tervhez képest százmillió forintnyi átcsoportosítást hajtott végre. 

A százmillió forintos átcsoportosítás a kihirdetett rendeletből már kimaradt. Ezt a közokiratot valaki meghamisította  – nyomatékosította a képviselő, hozzátéve: amikor észlelték az eltérést, egyből az illetékes kormányhivatalhoz fordultak, a vizsgálat után az önkormányzat feletti szerv hatályon kívül helyezte az addig kihirdetett 2020-as költségvetési rendeleteket, és a képviselő-testület által kihirdetett rendeleteket írta elő. Gulyás szerint a költségvetéssel való machinálás korábban sem állt messze a baloldaltól, de ilyen nyílt, szégyentelen törvénysértésre még nem akadt példa. Az I. kerület büdzséjét a Magyar Államkincstár is alkalmatlannak minősítette, és a szervezet elmarasztalta a kerületvezetést. 

 A baloldali kerületvezetések közül ezzel a budavári önkormányzat új szintre emelte az inkompetenciát. Már csak azt nem tudjuk eldönteni, hogy szakmaiatlanság vagy szándékos nyereségvágy vezérelte őket. Mert a baloldalra mindkettő erősen jellemző  – reagált a hírre a Budapesti Fidesz.

A polgármester elég szabadosan gazdálkodik az önkormányzat pénzével. Karácsony Gergely párttársa, V. Naszályi Márta harmincmillió forintot adományozott a budaváriak pénzéből a Főkertnek.

V. Naszályi Márta és Karácsony GergelyForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az önkormányzati előterjesztés szerint minderre azért volt szükség, hogy garantálják a Vérmező parkjának gondozását. Az önkormányzat kénytelen volt mélyen a zsebébe nyúlni, mert a zöldfelületet rehabilitálni kell, sok helyütt kikopott a növényzet. Azaz a főváros helyett a budaváriak fizetik meg Karácsony Gergely főpolgármester felelőtlen gazdálkodását. Jobb híján V. Naszályi egy személyben még a rendkívüli jogrend alatt arról döntött, hogy ezt a munkát a Főkertnek kell megvalósítania, amihez az önkormányzat 30 millió forinttal járult hozzá, hogy elfedjék a Párbeszéd társelnökének városüzemeltetési hiányosságait.