A magyar kormány a bevándorlás megszervezését elutasítja, mert a bevándorlást nem megszervezni kell, hanem megállítani - mondta Menczer Tamás. 

A brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv szerint a migrációt meg kell szervezni és a bevándorlást finanszírozni kell - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára közösségi oldalán közzétett videóüzeneteiben a Brüsszel által elfogadott, 2021-2027-es időszakra vonatkozó bevándorlási akcióterv harmadik és negyedik pontját értékelve.

Menczer Tamás kiemelte: az akcióterv harmadik pontja arról szól, hogy a migrációt meg kell szervezni. Már a kibocsátó országokban integrációs tanfolyamokat kell létrehozni, elindítani- tette hozzá. Az szerepel a tervben, hogy az integráció még az EU-ba való megérkezés előtt megkezdődhet, a tagállamoknak ezért lehetőség szerint létre kell hozniuk és ki kell terjeszteniük az indulás előtti integrációs intézkedéseket - ismertette.

A kormány továbbra is meg akarja állítani a migrációtForrás: police.hu

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány a bevándorlás megszervezését elutasítja, mert a bevándorlást nem megszervezni kell, hanem megállítani. Menczer Tamás úgy folytatta: az akcióterv negyedik pontja arról szól, hogy a bevándorlást finanszírozni kell. A tervben szerepel az uniós finanszírozás teljes mértékű felhasználása különös tekintettel az Európai Szociális Alap Pluszra, a Menekültügyi és Migrációs Alapra és az Európai Regionális Fejlesztési Alapra - jelentette ki.

A magyar kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy nem a migrációt kell finanszírozni, hanem a bevándorlás megállítását- emelte ki az államtitkár. Menczer Tamás a brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv lényegét hét pontban foglalja össze. A héten szintén közösségi oldalán ismertette az akcióterv első két pontját. Az első szerint az integrációval és befogadással kapcsolatos munkát közös elvek és értékek támasztják alá, amelyeknek irányítaniuk kell a tagállamok munkáját, a második pont pedig azt mondja ki, hogy a politikákat a sokszínű, nyitott társadalom igényeihez kell igazítani.