Szép ez a piac - állami szabályozási vita, de a valóság, amikor ön fizet, az arról szól, hogy a mi álláspontunk szerint az a jó, ha ön kevesebbet fizet, a baloldal meg azt mondja, hogy az volna helyes, ha ön többet fizetne. Ez a vita zajlik hosszú-hosszú évek óta Magyarországon. Az egész baloldal egységes ebben. A nyilvánosság előtt sem leplezik az álláspontjukat - mondta Orbán Viktor a péntek reggei rádióinterjúban. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nagy energiacégek nem fogják áthárítani a többletköltségeiket a fogyasztókra, és a veszteségeket nekik kell állniuk. A kormány döntött arról, hogy 33 ezer kisvállalkozó beléphet az egyetemes szolgálatói díjszabásba. Az árbevételüknek 4 milliárd forint alatt kell lennie, hogy belépjenek ebbe – ismertette a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar energiaárak az egyik legalacsonyabbak között vannak Európában. A kormányfő elmondta: a bécsi árak kétszer, a berlini árak pedig három és félszer akkorák, mint a budapestiek. Gáz esetében Bécsben háromszor annyit fizetnek, mint a magyarok, Stockholmban pedig nyolcszor annyit.Hozzátette: „nagy energiaválság van Európában és ez inflációt gerjeszt. De azzal, hogy 480 forintban maximáltuk az üzemanyag árát, ezzel az inflációt is fékezni tudjuk."

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: Mi azt akarjuk, hogy az emberek kevesebbet fizessenek az áramért, a gázért, meg a benzinért. A baloldal meg azt akarja, hogy az emberek fizessenek többet az áramért, a gázért, meg a benzinért.

Mint fogalmazott: „szép ez a piac-állami szabályozási vita, de a valóság, amikor ön fizet, az arról szól, hogy a mi álláspontunk szerint az a jó, ha ön kevesebbet fizet, a baloldal meg azt mondja, hogy az volna helyes, ha ön többet fizetne. Ez a vita zajlik hosszú-hosszú évek óta Magyarországon. Az egész baloldal egységes ebben. A nyilvánosság előtt sem leplezik az álláspontjukat."

Arról, hogy a főváros után a hódmezővásárhelyi önkormányzat is igényelte az olcsóbb rezsikategóriákba való belépést, kérdésre válaszolva Orbán viktor elmondta: „amikor egy önkormányzatról gondolkodom, sosem a vezetőkre kell csak gondolni, hanem az ott élő emberekre. Szerintem a budapestieknek is meg a hódmezővásárhelyieknek is az a jó, ha az emberek kevesebbet fizetnek az áramért meg a gázért. Ennek a lehetőségét a kormány kinyitotta, ahogy a kisvállalkozások, az önkormányzatok is be tudnak lépni egy kedvezőbb árrekvésű elszámolási rendszerbe, örülünk, ha segíthetünk" – zárta szavait a miniszterelnök.