Oltási akciónapok, személyre szóló kampány: így folytatódik a páratlanul sikeres magyar oltási akció

oltási akcióhét, koronavírus, oltás, vakcina, Debrecen,2021. december 2., harmadik oltás
Debrecen, 2021. december 2. Koronavírus elleni oltásra várakozók a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központjában 2021. december 2-án. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akció keretében regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet indított országszerte 101 megyei és városi kórházban, ahol megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül várják az első, a második vagy a harmadik oltást felvenni kívánókat reggel 7 és este 19 óra között. Az első öt napon több mint félmillió ember vette fel az oltást, és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a kormány már kétszer is meghosszabbította az akcióhetet, jelenleg december 12-ig várják az oltópontokra az embereket előzetes regisztráció nélkül. Az akcióban eddig összesen 1 millió 16 ezren vették fel az oltást, ebből 831 ezren a harmadik, emlékeztető oltást kapták meg. Magyarországon vették fel az Európai Unióban a legtöbben az emlékeztető oltást, míg nálunk a lakosság 27 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, addig az uniós átlag tíz százalék körüli. A sikerre tekintettel a kormány az ország minden településén oltási akciónapokat szervez és a jövőben további akcióhetek is várhatóak.
Vágólapra másolva!

Az új vírusvariánsok terjedése miatt, az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet hirdetett, amely óriási siker lett, így már másodszor hosszabbítják meg.

Koronavírus elleni oltásra várakozók a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központjában 2021. december 2-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Budapesten és országszerte 101 megyei és városi kórházban időpontfoglalás nélkül és megemelt oltókapacitással várják az első, a második vagy a harmadik oltást felvenni kívánókat reggel 7 és este 7 óra között. Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el, és oltásuk érkezési sorrendben történik. Csak az első öt nap alatt több mint félmillió ember élt az egyszerűsített oltási lehetőséggel.

Összesen eddig az akció keretében belül 1 millió 16 ezer embernek adták be a védőoltást, ebből 831 ezer a harmadik, emlékeztető oltás volt.

Hazánk ezzel európai uniós rekorder, ugyanis Magyarországon a lakosság 27 százaléka kapta meg a harmadik, emlékeztető oltást, míg az uniós átlag tíz százalék körüli.

Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2021. december 2-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Komka Péter

A hatalmas érdeklődést látva a kormány már kétszer is meghosszabbította az intézkedést a nagyobb átoltottság elérése érdekében.

Bejelentették, hogy az ország összes településén oltási akciónap várható, és több akcióhetet is fognak szervezni a következő hónapokban.

A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, több más intézményhez hasonlóan már a 7 órás nyitás előtt sorban álltak az emberek az oltási akcióhét első napján. Hatalmas volt az érdeklődés, hiszen rengeteg ember számára ösztönzően hatott az, hogy lehetőség nyílt az előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélküli oltakozásra. A rendkívül sok érdeklődőt a kórházi dolgozók a honvédség segítségével irányították az optimális elosztás érdekében.

Oltásra várakozók a budapesti Szent Imre Kórháznál Fotó: Koncz Márton - Origo

Finta Ervin, az intézmény orvosigazgatója az Origónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a hatalmas érdeklődést látva már az első nap folyamán bővítették a kórházban kialakított oltóhelyek számát.

– fogalmazott Finta Ervin lapunknak.

Budapesthez hasonlóan országszerte tapasztalható volt a kiemelt érdeklődés az akcióhét iránt. Számos helyen meg kellett emelni az oltási kapacitásokat, új oltópontot kellett nyitni. Nagyon sok volt a spontán oltakozó is, aki az egyszerűsített lehetőségnek köszönhetően vette fel az első oltását. Az emberek változatos indokkal érdeklődtek a kormány által elrendelt akcióhét iránt, de a legtöbb érdeklődőt kimondottan a regisztráció nélküli oltakozás lehetősége motiválta.

Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 2021. november 29-én Forrás: MTI/Vajda János

- mondta Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke

A hosszú sorok ellenére a kórházi dolgozóknak és a katonaság operatív munkájának köszönhetően rendkívül gyors volt az oltások beadása, türelmesek és fegyelmezettek voltak az emberek mindenhol, különösebb fennakadás nélkül zajlott az esemény.

November 26-án Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy a hatalmas sikerre való tekintettel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet december 5-ig.

Koronavírus elleni oltásra érkezők a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 2021. november 29-én Forrás: MTI/Vajda János

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke november 29-én hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottságában közölte, hogy Magyarország elsőként tudott újraindulni az oltásoknak köszönhetően, most pedig az a legfontosabb, hogy minél többen felvegyék a harmadik oltást, a koronavírus-járvány ötödik hullámát ugyanis csak így lehet megelőzni vagy ellaposítani.

Ennek érdekében bejelentette, hogy a kormány várhatóan decemberben és januárban is újabb oltási akcióheteket, illetve névre szóló kampányokat szervez az egészségügyi hatóságokkal együttműködve, hogy személyesen keressenek fel minden érdeklődőt.

December másodikán Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón közölte, hogy a tartósan sok érdeklődő miatt december 12-ig meghosszabbítják az intézkedést. A kormány felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan, amelyet minden településen meg fognak szervezni. Ismertette azt is, hogy a kormány vizsgálja a védettségi igazolvány érvényességét is, és valószínűleg az érvényességét a védettség szempontjából kritikus harmadik, emlékeztető oltás felvételéhez fogják kötni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a vakcinagyártók szerint 4-6 hónap után csökken a védettség, emiatt a kormány külön megkeresi azt a hárommillió embert, aki több mint hat hónappal ezelőtt már beadatta a második adag vakcinát, annak érdekében, hogy ezek az emberek vegyék fel a kritikus harmadik oltást is:


- közölte.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában december harmadikán ismertette, hogy az ünnepek és a korlátozások elkerülése érdekében rendkívül kritikus a harmadik, emlékeztető oltás felvétele. Ezért minden településen országosan oltási akciónapokat fognak szervezni.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

– jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy nagyon sokan a harmadik oltást veszik fel, ami döntő jelentőségű az immunitás és az ország működésének a szempontjából. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy lehet nagy karácsonyunk, de csak akkor, hogyha megnő a harmadik oltást igénylők száma, hiszen hat hónap elteltével a második oltás hatása is gyengülni kezd, ezért a harmadik, emlékeztető oltás felerősíti az első és a második oltás hatását.

A miniszterelnök kiemelte: a korlátozások elrendelése csak lassítás lehet a vírus terjedése esetében, ezért a megoldás a harmadik oltás felvétele. A kormány bízik abban, hogy elegendően felveszik a védőoltást.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy minden embert személyesen meg fognak keresni a védettségi igazolvány lejárásával és a harmadik oltás felvételével kapcsolatban.

A kórházak december 12-ig, vagyis jövő vasárnapig megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik oltásra.