Menekülne Karácsony a Városháza-botrány elől, de újabb és újabb ügyek derülnek ki

KARÁCSONY Gergely főpolgármester budapesti Városháza KARÁCSONY Gergely ablak főpolgármester
Budapest, 2020. március 14. Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi operatív törzs rendkívüli ülése után a Városháza épületében 2020. március 14-én. Fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék, a tömegközlekedésben nem lehet felszállni az első ajtónál a járművekre március 16-tól - jelentette be a főpolgármester a sajtótájékoztatóján. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Korrupciógyanús eladások, hamis ígéretek, régi baloldali szereplők visszatérése – az Origo összeszedte, hogy eddig mit lehet tudni a Városháza-botrányról.
Vágólapra másolva!

A fővárosi ingatlanok eladása körüli botrány még november elején robbant ki, amikor az Index arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat el akarja adni a budapesti Városházát. A főpolgármester akkor azonnal hírhamisítással vádolta meg az oldalt, azonban az Index másnap bemutatott egy szerződést is, amely egy megbízás volt a Városháza értékesítésére. Ezt követően számos hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyek alátámasztották, hogy

Karácsonyék tényleg el akarták adni a Városházát a választások után, sőt, több fővárosi tulajdonú ingatlant is korrupciógyanús módon akarnak értékesíteni.

A hanganyagokban, amelyeket egy álarcos alak, Anonymus hozott nyilvánosságra, többször felmerült az üzletek után járó „jutalék”, és számos baloldali szereplő neve is előkerült.

A bukott szocialista világ szereplői a Városháza-botrány körül

November 5-én mutatta be az Index azt a megbízási szerződést, amelyben a Northern Rock Kft. megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t a Városháza eladásával. Az ingatlanközvetítő tulajdonosának, Beák Attilának onnan lehet ismert a neve, hogy még 2009-ben az ő közreműködésével adták el a Magyar Szocialista Párt II. János Pál pápa – egykori Köztársaság – téren fekvő székházát.

Berki Zsolt neve is ekkor bukkant fel először az ügyben: az övé ugyanis a Northern Rock Kft., amely megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítőt a Városháza eladásával. November 7-én egy újabb hangfelvételből az derült ki, hogyan szerezte meg korrupciógyanús körülmények között a főváros egyik XXII. kerületi 7400 négyzetméteres telkét már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején egy üzletember, aki az ügylet közreműködőjeként Berki Zsoltot nevezte meg. Az üzletember, mint kiderült,

nem más, mint Gansperger Gyula, a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon üzlettársa.

Bajnai Gordon egy másik bizalmasa, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is feltűnt a botrány körül. Anonymus november 16-án juttatott el az Origóhoz is egy hangfelvételt. A 2021. október 16-án rögzített beszélgetésnek két résztvevője van, az egyik Gansperger Gyula, Bajnai üzleti partnere, a másik pedig egy ismeretlen férfi. Utóbbi érdeklődésére

GANSPERGER IGEN APRÓLÉKOSAN ISMERTETI A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL MŰKÖDTETETT JUTALÉKOS RENDSZERT - VAGYIS A PÉNZVISSZAOSZTÁSON ALAPULÓ KORRUPCIÓS HÁLÓZATOT.

Gansperger elmondta, hogy a hálózat része Berki Zsolt, aki „frontol" (vagyis ő adja a nevét és az arcát az üzletekhez, ez a kifejezés a stróman politikailag korrekt eufemizmusa akart lenni), és Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a „buliban".

Berki "Józsi" a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott, csakúgy, mint Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes, ő volt az MSZP-s miniszter titkárságvezetője.

"Na, most nekem a Gordon [Bajnai Gordon egykori miniszterelnök] azt mondta, hogy ő két embert ajánlott be a Gergőnek [Karácsony Gergely főpolgármesternek]", fogalmazott Gansperger. Mint mondta, az egyik Kiss Ambrus, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik.

A baloldali üzletember ezt követően arról beszélt, hogy Tordai Csaba „anyagi értelemben" nincs benne a „jutalékos rendszerben", Kiss Ambrus viszont benne van. A felvételből egyértelműen kiderül, hogy

GANSPERGER TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT A „JUTALÉKOT" BERKI ZSOLTNAK ÉS KISS AMBRUS FŐPOLGÁRMESTER-HELYETTESNEK KELL FIZETNIÜK A KORRUPCIÓS INGATLANÜGYLETEK RÉSZVEVŐINEK.

"Tehát ez a Kiss Ambrus és a Karácsony van mögötte", ismertette a fővárosi korrupciógyanús hálózat működését Gansperger.

A baloldali üzletember egyik mondatából arra lehet következtetni, hogy ő is fizetett már ilyen „jutalékot". Úgy fogalmazott: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem".

A volt szocialista miniszterelnök, Bajnai Gordon szerepe is kiemelkedő a botrányban.

A hangfelvételekből kiderült, hogy Bajnai személyesen egyeztetett külföldi üzleti körökkel a Városháza eladása kapcsán, sőt egy fotó is előkerült, amin Gansperger Gyulával együtt látható.

Forrás: Anonymus

A hangfelvételen, amelyen Bajnai beszél, szóba hozza Barts Balázst, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, akiről mint régi harcostársáról beszél. Úgy fogalmaz:

A hangfelvételen Bajnai kitér arra is, hogy a fővárosi vezetésből kik az illetékesek a Városháza értékesítésével kapcsolatosan. Megemlíti Barts Balázst, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, de - mint mondta - ő nem vele beszélt az ügyről, hanem valakivel, aki jóval Barts fölött áll - ez pedig csak a városvezetés valamelyik tagja lehet:

Az egyik legutóbbi hangfelvételből pedig az derül ki, hogy a fővárosi ingatlanmutyi szálai elérik a kerületek baloldali vezetőit is. Ezen a felvételen az óbudai Mocsárosdűlő beépítéséről van szó, és felmerül, hogy a kerület nem szeretne több lakást a területen. Erre Berki Zsolt, az úgynevezett jutalékos rendszer kulcsszereplője közbeszólt:

Barts pedig úgy fogalmazott, itt egymás kezébe csaptak a kerület DK-s polgármesterével, Kiss Lászlóval.

Menekül a baloldal a Városháza-botrányt vizsgáló bizottság elől

Semmiképpen sem segíti a tényfeltárást, hogy Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök a neki címzett meghívást postán visszaküldte, nem vette át, Gansperger Gyula pedig szintén nem kívánt megjelenni a bizottság előtt, jelentette ki Kovács Péter, a Városháza eladásának ügyében létrehozott vizsgálóbizottság elnöke az első ülést követően.

V. Naszályi Márta (Momentum), Szaniszló Sándor (DK) és Horváth Csaba (MSZP) polgármesterek a Városháza eladása ügyében létrehozott vizsgálóbizottság első ülésén, 2021. december 2-án Forrás: Origo

Az ülésen Kovács Péter elnök leszögezte: a bizottság azokat a szereplőket, akik az Anonymus által bemutatott hangfelvételeken szerepelnek vagy róluk beszélnek, meg kívánja hallgatni.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a bizottság ülését követő sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy Karácsonynak meg kellett volna jelennie a bizottság előtt, kifejtette, hogy szeretnék majd őt is meghallgatni, és neki kötelessége is, hogy segítse a munkát az információival. Szerinte Barts Balázsnak is érdekében állna megjelenni. Láng úgy látja, hogy

A bizottságnak nincs hatásköre a kötelező jelenlét előírására. Ha a nyomozóhatóság büntetőeljárást indít, neki van arra felhatalmazása, hogy kötelező jelleggel beidézze őket – mondta el a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Láng hozzátette, hogy

TÖBBSZÖR KERESTÉK MÁR MEG GANSPERGERT, HISZEN SÚLYOS ÁLLÍTÁSOK HANGZANAK EL A FELVÉTELEKEN, ÉS NEKI IS ÉRDEKE LENNE, HOGY TISZTÁZZA MAGÁT. KOVÁCS PÉTER HOZZÁTETTE, HOGY BERKINEK ÉS BAJNAINAK IS EZ LENNE AZ ÉRDEKE.

13 ingatlan szerepelt az „értékesítési listán”

A Városháza és a már említett Mocsárosdűlő mellett a hangfelvételek egy korrupciógyanús XXII. kerületi ingatlaneladásról is tanúskodnak, Anonymus pedig 13 ingatlant sorolt fel. Anonymus szerint ezeket az ingatlanokat akarja a főváros eladni azzal a jutalékos rendszerrel, amiről a felvételeken Gansperger Gyula, Bajnai Gordon legfőbb "harcostársa" beszél ismeretlenekkel.

Egy dolog mindenképpen közös a felmerült ingatlanok kapcsán, mégpedig, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban az eladásuk körül több botrány is történt. Van olyan köztük, amelyet áron alul adtak el, van olyan, ahol korábban a fideszes vezetés parkot szeretett volna létrehozni a helyieknek, a mostani baloldali vezetés azonban lakóparknak adja el, és van olyan, amit most is árulnak.

Az álarcos alak felsorolásában a következő ingatlanok szerepelnek: II. kerület Kavics utca 9., II. kerület Völgy utca 21., III. kerület Mocsárosdűlő., IV. kerület Lőrinc utca 40-42., IV. kerület Árpád út 114-120., V. kerület Királyi Pál utca 5-7., V. kerület Városháza utca 9-11., XII. kerület Szilassy út 3., XII. kerület Istenhegyi út 62., XIII. kerület Fáy utca 69., XI. kerület Tétényi út 63., XIV. kerület Öv utca 10/a, XV. kerület Kavicsos köz 2-4.

A lista alapján az Origo utánanézett, hogy mi is a helyzet az érintett ingatlanokkal. Erről részletesen itt olvashat.

Első körben kiderült, hogy két ingatlan jelenleg is eladó. Az egyik a XIV. kerületi Öv utca 10/a, ami egy fákkal, cserjékkel benőtt, kerítetlen terület. A másik pedig a XV. kerületi Kavicsos köz 2-4. szám alatti, 5453 négyzetméteres iskolaépület.

A fővárosi vagyonkezelő honlapján azt nem közlik, hogy ezek mennyibe kerülnek, a pontos ár megismeréséhez a honlapon szereplő e-mail címre kell írni.

A II. kerületben két ingatlan szerepelt a felvételen, míg a III. kerülti Mocsárosdűlő is ott van a listán. Anonymus felvételének a megjelenését követően Gór Csaba, az érintett választókerület fideszes elnöke közösségi oldalán azt írta, hogy

Itt érdemes megjegyezni, hogy régóta zajlik a botrány a Mocsárosdűlő körül. Már idén tavasszal napvilágot látott több fővárosi elképzelés a területtel kapcsolatban. Az akkori tervek alapján is látható volt, hogy a Karácsony Gergely által bejelentett 650 ezer négyzetméter védelem alá helyezésből, a vasúthoz közelebb eső sarokban egy 268 ezer négyzetméteres részt szándékosan kihagytak. Ezt a területet tehát már a kezdetekben kivették a lehatárolásból, és azóta is minden erre irányuló javaslatot, észrevételt azzal hárítanak, hogy nem része a tervezési területnek, nem része a Mocsárosdűlőnek - olvasható az Óbudai Hírek összefoglalójában.

Tavasszal, amikor kikerültek a főváros tervei, a kerület volt polgármestere, Bús Balázs karolta fel a Mocsáros témáját.

PETÍCIÓT INDÍTOTT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY A TERÜLETEN MEGAKADÁLYOZZA A LAKÓPARK ÉPÍTÉSÉNEK A LEHETŐSÉGÉT.

Bús Balázs az akkori nyilatkozataiban elmondta, hogy a terület egészére még az ő idejében rendeltek el változtatási tilalmat, de az új tervek fényében nem garantált a Mocsáros zöld jövője, a legújabb hangfelvételek bizonyítják, hogy Búsnak igaza lett.

Újpesten a Lőrinc utca 40-42., és az Árpád út 114-120-as címen szereplő ingatlan szerepel Anonymus felsorolásában. Az utóbbival kapcsolatban azt lehet tudni, hogy itt (az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda telke) eredetileg a helyi Fidesz kezdeményezésére (a kerületi baloldali képviselőkkel egyetértésében) parkot alakítottak volna ki.

A szeptember 1-i Fővárosi Közgyűlésen viszont már egy olyan előterjesztést fogadtak el, amelyben az szerepel: a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei részére nyújtott 1,5 milliárd forintos, a főváros által biztosított kölcsön visszafizetése részben az Árpád út 114-120. szám alatt található terület vételárából történne.

A FŐVÁROSI JAVASLATOT MEGSZAVAZTA DÉRI TIBOR MOMENTUMOS KERÜLETI POLGÁRMESTER, ÍGY SZEMBEMENT AZ ÚJPESTI TESTÜLET MÁSFÉL ÉVVEL KORÁBBI HATÁROZATÁVAL.

Az ügyben megszólalt Wintermantel Zsolt, a térség választókerületének fideszes elnöke is.

Azt írta, két évvel ezelőtt a helyi Fidesz javaslatára az újpesti képviselőtestület egyhangúan döntött arról, hogy az egykori uszoda telke helyén közpark létesüljön.

Kiderült, hogy ennek a döntésnek nem szerzett érvényt Déri Tibor polgármester, így a Főváros eladásra hirdette meg a telket. Az újpestiek jogos tiltakozásának hatására egyelőre felfüggesztették a telek értékesítési folyamatát.

Az V. kerületben a Városháza épülete került rá a listára. Karácsony Gergely főpolgármester azt követően, hogy az első cikk megjelent a Városháza eladásáról, azt nyilatkozta, hogy ez egy álhír. Később azonban kiderült, hogy valóban van terv a Városháza eladására.

BARTS J. BALÁZS, A FŐVÁROSI VAGYONKEZELŐ VEZETŐJE ELADÁSI TERVEKET EMLEGETETT AZ EGYIK FELVÉTELEN, MEGNEVEZVE A VÁROSHÁZA ÉRTÉKESÍTENI KÍVÁNT RÉSZÉNEK HEKTÁRBAN MEGADOTT TERÜLETÉT.

Egy másik felvételen pedig Bajnai Gordon azt ecsetelte, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot.

A XI. kerületben a Tétényi út 63. eladása kapcsán robbant ki botrány. A DK-s polgármester, László Imre írt ki pályázatot erre a területre.

László Imre és Karácsony Gergely Forrás: Ripost

A helyiek tiltakozása ellenére egy kilencemeletes toronyházat akarnak építeni. Az épületben irodákat bérlő vállalkozók ugyanakkor az ellehetetlenítéstől, az alkalmazottaik munkanélkülivé válásától, valamint a ráfordításaik elvesztése miatt aggódnak, hiszen együttesen sok százmillió forintot költöttek el az elmúlt időszakban az általuk használt belső terek felújítására. Szerintük itt lenne az ideje, hogy a lerobbant külső részeket is felújítsák, például abból az évi mintegy 200 millió forintból, amit bérleti díjként beszed tőlük a főváros.

A XII. kerületből két ingatlan szerepelt az Anonymus listáján. Az Istenhegyi út 62-es számúról az derült ki, hogy azt a Nagy-Verecke Property Kft. vette meg bruttó 256 és fél millió forintért. Nem sokkal azután, hogy 2020. október 16-án a cég neve került a tulajdoni lapra, több mint a vételár duplájáért kezdték el árulni az ingatlant. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt szúrta ki, hogy idén januárban a telket 1,5 millió euróért akarták továbbértékesíteni, ami akkori árfolyamon mintegy 540 millió forintot tett ki. Hogy végül elkelt-e az ingatlan, illetve hogy mennyit fizettek érte, azt nem tudni, ugyanis Magyarországon a magánszereplők közti ingatlaneladások szerződései nem nyilvánosak.

A XIII. kerületi Fáy utca 69-es számú ingatlan is felmerült a felvételen, de ott jelenleg már újépítésű házak állnak, tehát ezt a telket már korábban értékesíthette a főváros.