Cs. Ádám Jenő egyedüli magyarként dolgozhat Äkäslompolóban, tőlünk körülbelül háromezer kilométerre északra, és nem másnak dolgozik egy sereg társával együtt, mint a Mikulásnak.

Ádám elmondása szerint kalandvágyból pályázta meg az állást a Lapland Safarinál, akik nagy örömére elfogadták a pályázatát, és ő már november vége óta az Äkäslompolo nevű apró faluban állomásozik.

Ádámnak és társainak megérkezésük után egy tréningen kellett részt venniük, ahol arra tanították őket, hogyan fogadják a külföldről, illetve a Finnországból érkezőket, főleg gyermekes családokat - írta meg a Blikk.

A Mikulásnak egy sereg segítője érkezett többnyire Angliából, Spanyolországból, Németországból és Magyarországról isForrás: Hans Lucas via AFP/Eric Beracassat / Hans Lucas/Eric Beracassat

Egy segítő, vagy ahogyan őket hívják, elf, feladata főleg abból áll, hogy minden reggel elmennek a közeli reptérre, és a rengeteg turistát, akik a Mikulást szeretnék látni, buszokkal bekísérik Lappföld szívébe, ahol megkezdődik számukra az igazi kaland.

Ádám és társai segítenek fenntartani a jó hangulatot, játszanak a gyerekekkel, gondoskodnak róla, hogy egy percig se unatkozzanak.

Természetesen egy Mikulás nem bírna a turisták tömegével, ezért minden körzetben kettő áll szolgálatban.

Joulupukki évente több százezer levelet kap a világ minden tájáról
Először 1927-ben hangzott el egy gyerekeknek szóló rádióműsorban, hogy az igazi Mikulás, a finn Joulupukki Lappföldön él. Felesége, Joulumuori, vagyis Karácsonyanyó és a juolutonttuk, azaz a manók segítik az ajándékozásban.

A Mikulás Rovaniemiben lakik, postacíme: Santa Claus Office, Joulumaantie 1, 96930 Arctic Circle, Rovaniemi Lapland, Finland.