Karikó Katalin elárulta, hány nap múlva nyújt extra védelmet a 3. Pfizer-vakcina

LOMNICI Zoltán; KARIKÓ Katalin
Budapest, 2021. május 7. Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke, miután átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idősebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől Budapesten 2021. május 7-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar biokémikus, Karikó Katalin a Ripost kérdésére azt is elárulta, mennyivel lesz magasabb az ellenanyagszint a 3. Pfizer-vakcina után.
Vágólapra másolva!

Fontos témában kereste a Ripost Karikó Katalint. Sokak gondolkodnak azon, mikor érdemes beadatni a harmadik oltást, hogy a karácsonyi családi összejövetelre már extra magas legyen a védettségük. A lap ennek kapcsán kérdezte Karikó Katalint: a beadást követően hány nappal fejti ki maximális hatását a 3. Pfizer-BioNTech vakcina?

Az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus két órán belül válaszolt, s azt is elárulta, a 2. Pfizer-oltáshoz képest mennyivel lesz magasabb az ellenanyagszint a 3. Pfizer-vakcina után.

Arról nem tudok, hogy tovább méregették volna, nő-e vagy stagnál, és hogy meddig" – írta a lapnak adott válaszában Karikó Katalin.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus Forrás: MTI/Balogh Zoltán

December 12-éig tart az Oltási akció

A nagy sikerre való tekintettel újabb egy héttel meghosszabbította a kormány a november 22-én kezdődött Oltási akciót, így az új időpont szerint december 12. vasárnap estig lehet a kórházi oltópontokon előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül oltakozni. Az oltópontok minden nap reggel 7 és este 19 óra között vannak nyitva.

A kórházak országszerte továbbra is megemelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra.

Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot az elkerülheti a várakozást. Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az oltási akción eddig a legtöbben már a megerősítő harmadik oltást vették fel, amely mindenkinek javasolt, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A megerősítő oltással ismét 80-90%-ra emelhető a védettségi szint. A még oltatlanokat továbbra is kérik, hogy vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most terjedő delta vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb, súlyos megbetegedést képes okozni.

Az oltópontok listáját ITT találod.

A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

A Szputnyik már elfogyott. Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy a maszk mellett hozzák magukkal személyi irataikat (személyi igazolvány, TAJ-kártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat.