Eltörte a kistestű kutya gerincét egy nagyobb kutya, a gazdik paprikaspray-vel járnak sétáltatni

kutya, Szotyi, kutyatámadás áldozata
Vágólapra másolva!
A budai Várban tragédiával ért véget egy felelős és egy felelőtlen gazdi kutyáinak találkozása: egy Yorkshire elpusztult. Ez már a sokadik ilyen eset, sok kutyatartó már paprikasprével jár. Szakértő beszélt arról, mit kell tenni, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat.
Vágólapra másolva!

Elpusztult egy kiskutya a Várban, amikor hirtelen megtámadta egy nagyobb testű kutya, és eltörte a gerincét.

A kerületben egyre gyakoribbak a hasonló esetek, ennek ellenére a polgármester csak annyit tanácsolt egy fórumon a kutyatartóknak, hogy próbálják megoldani a gondokat egymás közt. Azóta sok kutyatartó paprika spray-vel jár – írja a Metropolra hivatkozva a Bors.

Egy nő szombat este kedvencét, Szotyit sétáltatta a várban, amikor egy vizsla, a "hírhedt" Zsombor hátulról megtámadta és megölte.

Az esetben feljelentés is történt, ráadásul már korábban is találkozott a két kutya, ahol Zsombor gazdája szintén nem tudta visszafogni ebét, és az megtámadta a kis Yorkshire-t. A póráz nélkül sétáltatott kutyákat gazdáik gyakran nem tudják irányítani, jelen esetben még pórázzal sem.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Sokan lefagynak, megijednek vagy egyáltalán nem is érik időben utol elfutott kutyáikat. Az elmúlt időszakban megugrott a szerencsétlen esetek száma. A járvány idején ugyanis sok olyan új gazdi jelent meg, aki nem felelős állattartó - írja a lap.

Ráadásul a Várban külön rendelet is van rá, hogy pórázon lehet csak sétáltatni a kutyákat, mégis rengetegen szegik ezt meg.

A beszámolók alapján Zsombort korábban szintén póráz nélkül sétáltatták, viszont miután veszélyesnek nyilvánították, kétméteres póráz és szájkosár használatára kötelezték, a gazdija mégsem tartotta be ezeket. Zsombor esetében a felelőtlen gazdi a felelős, de az biztos, hogy a legtöbb négylábú-támadás a pórázmentesség miatt történt a városrészben.

Forrás: Facebook

Ahogyan a Metropol beszámolt róla, az I. kerületben számos olyan eset is előfordult, amikor ismeretlenek, tűkkel tűzdelt kolbászokat szórtak el a közterületeken.

Szotyi gazdája a Facebookon számolt be a szomorú részletekről:

– írta bejegyzésében a gyászoló gazda. A kiskutya emlékére csoportos megemlékezést szeretne majd tartani a helyi kutyás közösség.

A polgármester szerint a gazdiknak egymás közt kell megoldani a problémát

Támadtak már póráznélküli kutyák kisgyerekre, mások pórázon sétáltatott kedvencére, sőt még babakocsit toló nőre is. Megelégelve az állapotokat, a budai kutyás közösség megoldást és segítséget várt el a helyi önkormányzattól. Ez mindössze egy Lakossági Fórum meghirdetését érte el, ahol valós lehetőségek helyett V. Naszály Márta

arra kérte a kutyás közösség tagjait, hogy maguk között oldják meg a problémákat.

Azóta eltelt egy hónap és tragédia történt. Az egyfajta megoldás lehetne, ha a közterület-felügyelők jobban figyelnék és bírságolnák a szabálytalanul kutyát sétáltatókat, de egyelőre a gazdik saját megoldása az önvédelmi eszközök használata lett:

felfegyverkezve járnak kutyát sétáltatni.

A támadások, és fenyegetések hatására a vári gazdik elkezdtek paprika- és gázspray-vel felfegyverkezve sétálni járni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Továbbá megosztják egymással az információkat, hogy a problémás gazdik merre szoktak menni a póráz nélküli kutyákkal – sőt néhány ilyen ebet névről is ismernek – és direkt más időpontban, vagy helyszínen sétáltatják kedvenceiket.

Így lehet elkerülni a hasonló tragédiákat

Különböző termetű kutyákat különböző módokon lehet megállítani, ha kitör a verekedés. A Metropolnak Angyal Zsolt, az Akela Kutyaiskola vezetője adott tanácsot.

Minden esetben fontos a gazdik lélekjelenléte, és az, hogy amennyiben valamelyikük leblokkolna, akkor a másik ember irányítsa, vagy maga hajtsa végre a lépéseket.

Ha nagyobb kutya a támadó:

A nagyobb kutyák általában a „holtrarázó technikát" alkalmazzák: felkapja a kisebb kutyát, és elkezdi rázni.

Ilyenkor a kis termetű kutya gazdájának a pórázt el kell dobnia, hogy ne hátráltassa kedvencét.

Második lépésként pedig a támadó kutyának vagy le kell nyomni a fejét a földre, vagy a nyakörvét kell hátra húzni, legalább addig amíg egy kissé oxigénhiányos állapotba kerül és elengedi a szájában tartott zsákmányt. Ha a támadó ebnek az első két lába a levegőbe is emelkedik ilyenkor, azzal meggátoljuk a további harapásokat.

Hasonló alkatú kutyáknál:

„A támadásnál, hogyha fix fogást találnak a kutyák, akkor nem ajánlom, hogy pórázokkal próbálják meg őket széthúzni” - mondta Angyal Zsolt. Ha nincsen a kutyáknak fix fogása, éppen kezdődik a verekedés, akkor lehet csak ezt csinálni.

Azonos méretűeknél az lehet a megoldás, hogy ha kibillentjük az egyensúlyukból a kutyákat, amíg fogásvesztés nem lesz.

Ugyanis amíg négylábon van a földön, akkor tudja a legnagyobb harapóerőt kifejteni, ezt kell megakadályozni.