Unokázós csalásra szakosodott, négytagú bűnszervezet ellen emeltek vádat Debrecenben

Vágólapra másolva!
A debreceni ügyészség minősített csalás, illetve csalási kísérlet miatt emelt vádat három férfival, és egy fiatal lánnyal szemben, akik szervezett módon vertek át nyugdíjasokat.
Vágólapra másolva!

A fiatalabb férfi és a fiatalkorú lány a bűncselekmények elkövetésének idején élettársak voltak, a másik két társuk pedig a fiatalkorú lány rokonai. Az idősebb férfi már hosszabb ideje kapcsolatban állt egy Egyesült Királyságban élő, ismeretlen magyar férfival.

2020 májusában az ismeretlen, külföldön élő férfi telefonon kereste meg és vette rá csalásokra az idősebb férfit, aki végül Magyarországon hangolta össze a többiek tevékenységét a bűnszervezet vezetőjének irányítása alapján.

A szervezett csoport úgy valósította meg a bűncselekményeket, hogy a külföldi férfi angliai mobiltelefonszámról hívta fel Magyarország különböző településein a kiszemelt áldozatokat, majd a

gyereküknek, illetve unokájuknak adta ki magát. Közölte, hogy balesetet szenvedett és sürgősen pénzre van szüksége, hogy rendezze az ügyet.

Ezt követően az idősebb férfin keresztül utasítást adott arra, hogy melyik áldozathoz melyik ember menjen oda kocsival, hogy átvegye a pénzt. A csoport tagjai rendszeres haszonszerzésre törekedve vettek részt a bűncselekmények elkövetésében.

Forrás: Police.hu

Az irányító személy és a magyarországi csoport tagjai ezzel a módszerrel

2020. május 13-28. között összesen nyugdíjast tévesztettek meg és közülük 3-tól 12.000.000 forintot vettek át.

A pénzt később átutalták az ismeretlen férfi által megadott számlára, illetve Budapesten egy megbízottjának személyesen adták át.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során a három áldozat kérte kárának megtérítését.

A debreceni ügyészség a letartóztatásban lévő három felnőttkorú és egy fiatalkorú vádlottal szemben

csalás, illetve csalási kísérlet miatt emelt vádat a debreceni bíróságon.

Az ügyészség

a felnőttkorú vádlottakkal szemben fegyházbüntetés, vezetéstől eltiltás és közügyektől eltiltás kiszabását, míg a fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelést

és járművezetéstől eltiltás kiszabását javasolta.