Gyorsított eljárásban három és fél év fegyházbüntetésre ítélt a Paksi Járásbíróság egy moldáv férfit, aki nemzetközi bűnszervezet tagjaként, egy kamion rakterében közel száz illegális bevándorlót próbált átcsempészni Magyarország területén. Az ítélet nem jogerős.

A Szekszárdi Törvényszék az elsőfokú ítéletben azt írta, hogy november elején, több csoportban 97 illegális bevándorló jutott át ismeretlen embercsempészek segítségével a szerb-magyar "zöld" határon.

Az embercsempészek a migránsokat Baja közelében egy erdős területen magukra hagyták azzal, hogy várják meg az értük jövő járművet, amely eljuttatja őket Ausztriába.

A moldáv embercsempész egy román rendszámú, ponyvás rakterű teherautóval érkezett november 10-én a Duna-parti város külterületére, ahol felvette a többségében szír származású migránsokat.

A férfi még aznap egy rendőri intézkedés során bukott le Dunaföldváron.A bíróság közleménye szerint a vádlott egy nemzetközi embercsempész hálózat tevékenységéhez kapcsolódott, ezért őt bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt három és fél év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész gondolkodási időt kért a fellebbezés bejelentésére, míg a vádlott és a védője a bűnszervezeti minősítés mellőzéséért és a büntetés enyhítéséért fellebbezést nyújtott be.
Az eljárás másodfokon a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik.