A Heves Megyei Főügyészség vádat emelt egy letartóztatás alatt álló, 30 év körüli párral szemben, akik folyamatosan súlyos bűncselekményeket követtek el gyerekeik sérelmére.

A család egy négy szobás házban élt, ahol az öt, 2-12 év közötti gyerekük - négy kislány és egy kisfiú - rendkívül elhanyagolt körülmények között nevelkedett.

A lepusztult, koszos épületben patkányok tanyáztak, a vezetékek kilógtak a falból, sem fűtésük, sem vezetékes vizük nem volt.

A családtagok egy szobában húzták meg magukat, ahol egy közös ágyban aludtak. Az élelmiszert a ruhásszekrényben tartották, amit a gyerekek - tányérok híján - üres tejfölös dobozokból ettek meg.

Az udvart szemét, derékig érő gaz, valamint emberi-, és kutyaürülék borította.

Nem csak otthonukat hanyagolták a felnőttek, hanem gyermekeik nevelésére sem fordítottak szinte semmilyen figyelmet. A gyerekek ápolatlanok voltak, gyakran éheztek, testileg lesoványodtak, emellett mentális egészségük, szellemi fejlődésük sem volt biztosított, így a kommunikációjuk és szociális szintjük messze elmaradt a kortársaikétól.

Emellett szüleik rendszeresen bántották a gyerekeket és a szemük láttára sokszor egymással is agresszívan viselkedtek. Ezen a helyzeten a helyi családsegítő szolgálat és a gyermekorvos is próbált segíteni, de miután nem jártak sikerrel, 2019-ben a gyerekek nevelésbe vételére került sor. Ennek keretében a gyámhatóság hivatásos gyámot jelölt ki, és szünetelni rendelte a két felnőtt szülői felügyeleti jogát.

A döntés után ugyanis kiderült, hogy a nő előző kapcsolatából született, legidősebb kislányt, akit csecsemőkorától nevelt,

nevelőapja szexuálisan többször zaklatta, pornófilmeket nézetett vele és megerőszakolta. 

A Heves Megyei Főügyészség a férfit tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére, erőszakkal elkövetett szexuális erőszakkal vádolja amellett, hogy mindkét szülővel szemben öt rendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt is vádat emelt.

Az ügyészek indítványozták, hogy a bíró a férfival szemben főbüntetésül 13 és fél évi, míg a nővel szemben 3 évi szabadságvesztést szabjon ki, egyben szüntesse meg mindkettőjük szülői felügyeleti jogát valamennyi gyermek esetében.