Márki-Zay Péter már több mint egy hónapja folyamatosan támadja a rezsicsökkentést, miközben persze Budapest egyik legdrágább éttermében, félmillió forintos francia bor mellett egyeztetett a magyar gazdákat tönkretevő baloldali milliárdossal, Bige Lászlóval. A baloldal jelöltjének arra is volt ideje, hogy életmódtanácsokkal lássa el az embereket: vegyenek kisebb autót, használjanak kevesebb vizet, és ha fáznak a lakásban, vegyenek fel pulóvert. Gyurcsány jelöltje mindezzel párhuzamosan a rezsicsökkentés támogatóit ostobának és trágyával etetett gombának nevezte. Most összegyűjtöttük Márki-Zay rezsicsökkentés-ellenes nyilatkozatait. És persze így, a luxuséttermi egyeztetéssel együtt, a baloldali képmutatás tökéletes példája.

A rezsicsökkentést megszüntető Márki-Zay Péter Budapest egyik legdrágább éttermében találkozott a baloldali vörösbáróval, a gazdákat megkárosító, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalt finanszírozó Bige Lászlóval. 

Gyurcsány jelöltje az elmúlt hetekben elképesztő támadást indított a rezsicsökkentés ellen. Miközben félmilliós bort iszogat Márki-Zay, addig a rezsicsökkentés eltörlésével havi szinten 36 ezer forintot venne ki minden család zsebéből. Most nézzük meg, hogyan támadta és támadja a rezsicsökkentést Gyurcsány jelöltje. 

Így indult Márki-Zay rezsicsökkentés elleni háborúja

Még 2021. október 14-én egy Greenpeace és a HVG által szervezett Gyurcsánynéval való vitán Márki-Zay többek között azt mondta, hogy a rezsicsökkentés túlfogyasztáshoz vezet. 2008-ban elszálltak az Egyesült Államokban a benzinárak; ekkor azt látta, hogy azok, akik SUV-okkal jártak dolgozni, azok hibridre váltottak, közösen utaztak. Ehhez mindenkinek éreznie kell az energiaár-növekedést, a végén mindent a fogyasztó fizet; aki nem ezt mondja, az populista szerinte. Állítása szerint a rezsicsökkentés egy felelőtlen dolog, káros hatása van a környezetvédelemre is.

Márki-Zay több mint egy hónapja megindította a támadását a rezsicsökkentés ellenFotó: Koncz Márton - Origo

A rezsicsökkentés a tehetőseknek is kedvezményeket ad, nemcsak a szegényeknek, a benzinárban sem kellenek szociális komponensek – közölte.  Az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket 

- tette hozzá. 

Arról is beszélt, hogy  az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat. 

A Németországban megbukott modellt ajánlotta Márki-Zay

2021. november 5-én a Die Zeitnak azt mondta, azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Mint fogalmazott, az olcsó energia – a rezsicsökkentés is egyébként – az túlfogyasztáshoz vezet. 

2021. november 9-én látott napvilágot az a korábbi Márki-Zay-nyilatkozat, hogy 

Igen, a lakosságnak igen, egészen más közmű-árpolitikát választott Németország, ahol a gazdaságot, az ipart segítik azzal, hogy ott van olcsó versenyár a közműpiacon, és a lakossággal az energiatakarékosságnak az ösztönzése érdekében megfizettetik a tényleges költségeket. 

2021. november 14-én Márki-Zay azt mondta, Gulyás Márton megerősítette, a rezsicsökkentés tarthatatlan, de úgy látja, a Fidesz lesz az, aki áremelésekre kényszerül.

Minden magyar háztartásnak 36 ezer forintos havi pluszkiadást jelentene a rezsicsökkentés megszüntetéseForrás: MTI/Oláh Tibor

Mindenki üljön át a másik autójába? 

2021. november 17-én a Blikknek Gyurcsány jelöltje azt mondtaaz Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára, az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába... 

Arra a kérdésre pedig, hogy mit kezdene ő az elszabadult benzinárakkal, úgy felelt: 

Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni. 

"Aki fázik otthon, az vegyen fel még egy pulóvert!"

2021. november 24-én Márki-Zay egy gárdonyi fórumon kijelentettemost egy nagyon komoly rezsivel Orbán kiválasztott egy adott területet. Ő azt mondta, hogy a gázszámlát, a kéményseprést, mert ugye ez egy akkora probléma volt. 

Márki-Zay a fórumon ismét hitet tett a rezsiárak piaci visszaállítása mellett. A baloldali miniszterelnök-jelölt a fogyasztói energiaárak mérséklését „népbutításnak" nevezte, majd kifejtette a rezsicsökkentéssel összefüggésben, hogy 

mindent lehet jól csinálni, okosan csinálni, meg lehet ostoba módon csinálni, lehet néphülyíteni. 

Álláspontja szerint ugyanis a lakosság terheinek csökkentése népbutítás, a megoldást pedig a brüsszeli energiapolitika jelentené. Igaz, ez különösebb újdonságot nem jelent, hiszen az uniós mainstreammel párhuzamosan a hódmezővásárhelyi polgármester is kinyilvánította, hogy véleménye szerint 

az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket. 

Ezzel egybevágóan pedig azt is megjegyezte, hogy aki fázik otthon, az vegyen fel még egy pulóvert.

A szavazók gyalázására is jutott ideje Márki-Zaynak a rezsicsökkentés támadása soránForrás: AFP/John Thys

Nagyon durva sértegetés

2021. november 26-án látott napvilágot az a videó, amelyben Márki-Zay a rezsicsökkentés támogatóit és a migráció ellenzőit a sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz hasonlította. 

2021. november 29-én Márki-Zay arról beszélt, hogy óriási hazugság, természetesen soha nem mondtam olyat, hogy eltörölném a rezsicsökkentést, azt azonban fenntartom, hogy egy igazságos, okos és fenntartható rezsicsökkentésre van szükség. 

Közölte, hogy a Fidesz-féle rezsicsökkentés egy hatalmas átvágás, valamint egy tisztességes és korrupcióellenes kormány fog felállni, ami megreformálná a "rezsicsökkentést".

Csúnya lebukás

2021. december 2-án pedig minden korábbi nyilatkozatát sikerült megkoronáznia Márkinak azzal, hogy amikor korábbi nyilatkozatairól kérdezték, akkor erre csak azt tudta felelni, csak a legostobább Fidesz-szavazók vehették magukra. 

2021. december 6-án pedig arról beszélt Márki-Zay, hogy csak az aberrált fideszesek fantáziaszüleménye, hogy kevesebbszer fürödjenek, meg nagycsalád menjen kisautóba. Ilyen ostobaságokat csak az aberrált fideszesek találtak ki. Márki-Zay szavait azonban jelentősen árnyalta egy korábbi hangfelvétel, amelyen még azt mondta: „lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni".